Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Extraliga dál pokračuje ve snaze uzavřít soutěž

Extraliga dál pokračuje ve snaze uzavřít soutěž
V Českobudějovické Budvar Aréně se 11. prosince 2011 odehrálo utkání 31. kola extraligy ledního hokeje mezi celky HC Mauntfield České Budějovice a HC Plzeň.Na snímku zleva Adam Svoboda a Rostislav Martynek. JÁN HONZA / MEDIFAX | zdroj: tisková zpráva

Zástupci extraligových klubů plánují i nadále jednat o uzavření soutěže. Na pravidelném zasedání Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) ve Velké Bíteši se sice na konkrétní podobě nedohodli, od sezony 2012/13 by ale chtěli zamezit tomu, aby mohl jakýkoliv z účastníků extraligy sestoupit do první ligy.

"Jednotlivé kluby vyjádřily souhlas s dalšími jednáními o uzavření extraligy počínaje sezonou 2012/2013. Další jednání budou probíhat. O způsobu uzavření i o tom, jestli hrát se čtrnácti kluby, nebo jestli dojde k rozšíření," citoval idnes.cz obchodního manažera Slavie Ladislava Blažka po několikahodinovém jednání. Blažek, člen představenstva APK LH, byl jedinou osobou, která po skončení valné hromady s novináři mluvila. "Jde především o ekonomické důvody. Nechali jsme si prostor i na jednání s kluby z nižších soutěží, protože se jim tento krok líbit nebude," uvedl Blažek. Snahu o uzavření extraligy otevřeli v minulých týdnech podle neoficiálních informací zástupci Karlových Varů a většina klubů ji jednoznačně podporuje. APK LH bude v jednáních pokračovat na dalším setkání v lednu. I v případě, že uzavření soutěže extraligoví manažeři odhlasují, musí ji v létě schválit a potvrdit delegáti volební konference Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). Na ní má extraliga pouze 14 ze 60 hlasů. A řada delegátů již v minulých dnech potvrdila, že je proti. Aktivita představitelů nejvyšší soutěže se nelíbí zástupcům ambiciózních prvoligových klubů z Ústí nad Labem a Chomutova nebo prezidentovi ČSLH Tomáši Královi.

Hokej státní smutek nepřeruší, ohrožen je Sportovec roku

Hokejová extraliga se i přes dny státního smutku po úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla bude ve středu a ve čtvrtek hrát podle programu. Zástupci klubů se na valné hromadě Asociace profesionálních klubů ledního hokeje ve Velké Bíteši rozhodly, že duely 33. kola se nebudou překládat. Naopak ohrožen je přímý přenos slavnostního vyhlášení ankety Sportovec roku 2011, který měla Česká televize vysílat ve středu od 21:00 na svém prvním programu. Ve středu, čtvrtek a v pátek, tedy ve dnech, na které vláda vyhlásila státní smutek, jsou na programu i tři zápasy české hokejové reprezentace do 16 let, která se má v domácím prostředí utkat s Ruskem. I tyto duely se podle všeho uskuteční. "Český svaz ledního hokeje se připojí k uctění památky bývalého prezidenta pana Havla. O konkrétní podobě ale rozhodne vedení svazu v úterý ráno," řekl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. Zápasy 33. extraligového kola, stejně jako úterní duely předešlého dějství, začnou minutou ticha. "Zpráva o třídenním státním smutku přišla chvíli před závěrem jednání. Měli jsme možnost se rozhodnout, jestli ano, nebo ne. A rozhodli jsme se, že budeme hrát," řekl člen představenstva APK LH Ladislav Blažek. Anketa Sportovec roku měla být galavečerem pojatým tradičně jako zábavná oslava sportu. Kvůli státnímu smutku však Česká televize vážně uvažuje o zrušení zábavných pořadů. Pořadatelská agentura BPA nicméně narychlo přepsala scénář a celý zkrácený večer hodlá koncipovat jako poctu Václavu Havlovi s prostým předáním ocenění a hudbou v podání symfonického orchestru. Velmi omezená by byla i prezentace partnerů. "Udělali jsme vstřícný krok vůči České televizi a čekáme na rozhodnutí," řekla Petra Pavelková z pořadatelské agentury BPA. "Zkrátili jsme stopáž, změnili koncepci večera a chceme to celé pojmout jako poctu muži, který reprezentoval Českou republiku stejně jako sportovci," uvedla Pavelková. Přeložení slavnostního vyhlášení je hlavně s ohledem na osobní účast sportovců nemožné.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma