Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

FIFA odebrala Indonésii MS dvacítek - kvůli tamnímu odporu proti startu Izraele

FIFA odebrala Indonésii MS dvacítek - kvůli tamnímu odporu proti startu Izraele
Indonéské protesty proti startu izraelských fotbalistů na MS hráčů do 20 let | zdroj: Profimedia

Mezinárodní fotbalová federace FIFA odebrala Indonésii pořadatelství mistrovství světa hráčů do 20 let kvůli odporu konzervativních muslimů v hostitelské zemi proti účasti Izraele. Podle dnešního vyjádření FIFA není Indonésie v současné situaci připravena finálový turnaj pro 24 týmů uspořádat.

Rozhodnutí padlo po jednání předsedy FIFA Gianniho Infantina a šéfa indonéské fotbalové federace Ericka Thohira v Dauhá. Kvůli protestům byl už minulý týden odložen plánovaný los šampionátu. Turnaj se měl hrát v šesti městech od 20. května.

„Nová hostitelská země bude jmenována co nejdříve, termín turnaje zůstává prozatím nezměněn,“ uvedla FIFA v prohlášení.

Avizovala rovněž, že indonéský svaz musí počítat se zatím neupřesněnými sankcemi. Hrozí mu mimo jiné zastavení činnosti od FIFA, jež by mohlo vést k neúčasti v kvalifikaci na mistrovství světa 2026.

Představitelé indonéského svazu se k odebrání šampionátu zatím nevyjádřili, člen výkonného výboru Arya Sinulingga v rozhovoru pro KompasTV necelou půlhodinu před oznámením verdiktu ale tento vývoj očekával. „Pokud vnášíme do sportu politické požadavky, vždycky to dopadá takhle. Budeme vyhoštěni z fotbalového ekosystému,“ konstatoval. „Je to pro nás všechny těžké. Řítíme se do sportovní kalamity. Musíme oddělovat fotbal, nebo sport obecně, a politiku,“ dodal.

Proti startu Izraele na šampionátu sílil v poslední době v Indonésii odpor. Indonésie je zemí s nejpočetnější muslimskou většinou na světě a s Izraelem neudržuje formální diplomatické vztahy. Konzervativní muslimské skupiny zorganizovaly na protest v metropoli Jakartě demonstrace a proti účasti Izraele se vyslovil také guvernér Bali Wayan Koster.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma