Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Fotbal se barví do ruda: Finanční krizi FIFA budou řešit čínské peníze

Fotbal se barví do ruda: Finanční krizi FIFA budou řešit čínské peníze
Fanoušci čínského klubu Kuang-čou Evergrande, který za poslední tři roky dvakrát triumfoval v asijské Lize mistrů | zdroj: Profimedia

Korupční krize připravila Mezinárodní fotbalovou federaci o řadu významných sponzorů. FIFA loni prodělala 122 milionů dolarů (takřka tři miliardy korun), když poprvé po 13 letech hospodařila v červených číslech. A tak hledá způsoby, jak se s finanční šlamastyky co nejrychleji vyhrabat. Trn z paty by jí měly vytrhnout čínské peníze.

Nejlidnatější země světa vzala v posledních letech fotbalové trávníky útokem. Čínští investoři se stali spoluvlastníky mnoha evropských klubů, včetně velkých hráčů jako je Manchester City nebo Atlético Madrid.

Jako utržené ze řetězu řádily během posledního přestupového období týmy z čínské superligy, když dohromady utratily na posilách 337 milionů dolarů. Desetkrát více, než mužstva ze španělské La ligy nebo francouzské Ligue 1.

Tři mušketýři

Čína pomalu naplňuje svoji ambici stát se fotbalovou velmocí (jak na klubové, tak na mezinárodní úrovni) a současná korupční krize FIFA jí ohromně nahrává do karet.

"Ještě před dvěma až třemi lety bylo prakticky nemožné, aby asijské společnosti uzavřely s fotbalovou federací sponzorskou dohodu. To už dnes neplatí. Jakmile některé západní firmy vypadly ze hry, chopili jsme se iniciativy a začali jednat," libuje si Wang Ťien-lin, nejbohatší muž Číny.

Jednašedesátiletý miliardář a ředitel realitní společnosti Wanda Group minulý týden zářil štěstím, když se jeho firma stala prvním čínským podnikem, který se zařadil mezi hlavní sponzory FIFA. A Wang věří, že na své následovníky nebude čekat dlouho.

"Pokud je mi známo, tak se v současné době uchází o post hlavního sponzora Mezinárodní fotbalové federace další čínská společnost. Osobně si myslím, že do konce roku bude mít naše země v nejvyšších kruzích tři své zástupce. To nám výrazně usnadní pozici při prosazování zájmů čínského fotbalu," uvedl zkušený podnikatel.

Prezident Číny Si Ťin-pching nedávno vyhlásil válku korupci a byrokratické zabředlosti, které házejí klacky pod nohy domácímu klubovému i reprezentačnímu fotbalu. Jeho cílem je, aby se asijská velmoc v příštích letech úspěšně ucházela o pořádání mistrovství světa, a aby v dlouhodobém časovém horizontu dokázala tento turnaj i vyhrát.

Ale na prvním místě jsou jako vždy peníze. Čínská vláda chce do roku 2025 pozvednout hodnotu svého sportovního trhu na 782 miliard dolarů, pětinásobek současné cifry. Fotbal v tom má sehrát klíčovou úlohu.

Nikomu se nechtělo platit

Novinu o podepsání patnáctileté sponzorské smlouvy se společností Wanda Group oznámil světu nový prezident FIFA Gianni Infantino na páteční tiskové konferenci v Curychu. Podle agentury Reuters jde o dohodu v řádech stovek milionů dolarů.

Mezinárodní fotbalová federace se tímto způsobem snaží zotavit z finančních ran, které utržila za poslední rok a půl. Od mistrovství světa v Brazílii se federaci nepovedlo podepsat smlouvu s žádným významným sponzorem, navíc přišla o důležité partnery jako Sony a Emirates Airlines.

"Na tomto kontraktu neproděláme. Jsem přesvědčen o tom, že v budoucnu se fotbalové prostředí v Číně a v dalších oblastech Asie vyrovná Evropě. Bez ohledu na to, kdo bude prezidentem FIFA nebo jakými změnami si tato organizace projde," vysvětloval Wang, proč se rozhodl investovat do nejvyšší fotbalové instituce.

Společnost Wanda Group je velmi aktivní na poli zábavního a sportovního průmyslu. Jen v loňském roce odkoupil čínský gigant dvacet procent akcií fotbalového klubu Atlético Madrid, stejný podíl si ukrojil i v marketingové společnosti Infront Sports & Media AG.

Zajímavostí je, že někdejší generální ředitel Infront, který v současnosti pracuje pro dceřinou společnost Wanda Group zvanou Sports Holding, se jmenuje Philippe Blatter. Je to synovec bývalého prezidenta FIFA Seppa Blattera. No není ten svět malý?

Zdroje:
Reuters, Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma