Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Fotbalisté Chorvatska na mistrovství světa získali bronz, Maroko porazili 2:1

Fotbalisté Chorvatska na mistrovství světa získali bronz, Maroko porazili 2:1
Chorvatsko získalo na mistrovství bronz | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Chorvatska na mistrovství světa získali třetí medaili a druhou za sebou. V zápase o bronz v Dauhá porazili Maroko 2:1 a navázali na stříbrné medaile z minulého šampionátu. Bronz vybojovali i v roce 1998.

Zatímco úvodní vzájemné utkání ve skupině skončilo 0:0, dnes už v úvodní desetiminutovce skórovali Joško Gvardiol a další obránce Ašraf Darí. Chorvatům těsně před pauzou vrátil vedení Mislav Oršič. Maroko, které na MS jako první africký tým postoupilo do semifinále, tak nezískalo premiérovou medaili.

„Je to bronzová medaile, ale pro nás má cenu zlata. Bylo to těžké utkání. Je skvělé, že jsme získali dvě medaile na dvou světových šampionátech. Hráčům patří velká gratulace,“ řekl chorvatský trenér Zlatko Dalič v televizním rozhovoru.

„Předvedli jsme tu velkou show a nikdy se nevzdali. Vrátíme se ještě silnější. Na měsíc jsme sjednotili naši zemi, všichni byli šťastní. Nakonec jsme spokojení, protože jsme se dostali mezi čtyři nejlepší týmy světa,“ přidal marocký kouč Valíd Radžradžuí.

Chorvati byli v úvodu aktivnější

Chorvaté začali aktivněji a v sedmé minutě dali první gól. Majer rozehrál přímý kop, Perišič prodloužil míč na Gvardiola a ten další hlavičkou překonal Bunúa. Marocký brankář už předtím málem zamířil do vlastní sítě po riskantní rozehrávce.

Severoafrické mužstvo odpovědělo už za dvě minuty z podobné situace. Po standardce a nechtěné teči bránícího Majera se zblízka hlavou trefil Darí, který zaznamenal premiérovou reprezentační branku.

„Vatreni“ byli ve zbytku prvního poločasu aktivnější a nebezpečnější. Střelu kapitána Modriče ještě nadvakrát zlikvidoval Bunú, ale ve 42. minutě už Chorvatům vrátil vedení Oršič povedenou technickou střelou o tyč. „Byl to nejdůležitější gól mé kariéry. Zasloužili jsme si zvítězit, odehráli jsme dobrý zápas,“ uvedl křídelník Oršič.

V jedenáctém z posledních 12 utkání o třetí místo na mistrovství světa tak padly nejméně tři góly. Výjimkou byl minulý turnaj, na kterém Belgie v souboji o bronz porazila Anglii 2:0.

Oršič zahrozil i krátce po změně stran, kdy napálil boční síť. Chorvaté si pak dlouho především kontrolovali náskok, v 74. minutě se však hodně zlobili, že katarští rozhodčí za faul Amrabata na Gvardiola nenařídili penaltu.

Na druhé straně Nasírí zblízka napálil gólmana Livakoviče, jinak se Maročané do zakončení příliš nedostávali. Naopak Kovačič v 87. minutě mohl přidat pojistku, ale zblízka těsně přestřelil. V závěru šestiminutového nastavení pak odmítnul vyrovnání Nasírí, jenž hlavičkoval nad břevno.

Chorvati na šampionátu v Kataru zvítězili v základní hrací době teprve podruhé. Maročané dostali dvě branky stejně jako v semifinále s Francií (0:2), přitom v předchozích pěti duelech na turnaji inkasovali pouze jednou po vlastním gólu.

Po skončení utkání několik marockých hráčů vášnivě diskutovalo s hlavním sudím Džasímem. „Občas reagujeme přehnaně. Po každé porážce následuje zklamání. Moji hráči jsou velmi ambiciózní, nebyl to nedostatek respektu,“ dodal Radžradžuí.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma