Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Fotbalisté Realu vyhráli počtrnácté Ligu mistrů

Fotbalisté Realu vyhráli počtrnácté Ligu mistrů
Fotbalisté Realu Madrid zdolali Liverpool 1:0 a počtrnácté vyhráli Ligu mistrů | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Realu Madrid počtrnácté vyhráli Ligu mistrů. Rekordmani elitní soutěže ve finále v Paříži porazili Liverpool 1:0 gólem Viníciuse Júniora z 59. minuty. Španělský tým výrazně podržel brankář Thibaut Courtois.

„Bílý balet“ v Champions League uspěl poprvé od roku 2018, kdy ve finále také porazil Liverpool 3:1. Dnes Realu stačila k vítězství jediná střela na branku.

Carlo Ancelotti jako první trenér v historii vyhrál Ligu mistrů počtvrté, předtím se mu to povedlo rovněž s Realem (2014) a dvakrát s AC Milán (2003 a 2007). Madridský celek v sezoně zkompletoval „double“ po zisku španělského titulu.

Čas výkopu byl posunut o 36 minut kvůli problémům fanoušků se vstupem na stadion. Finále, jehož hlavním delegátem byl předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek, se původně mělo hrát v Petrohradu, ale kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajinu bylo přesunuto do Paříže.

Po úvodní opatrnější čtvrthodině začal dominovat Liverpool. Madridské mužstvo zachránil Courtois, který nejprve vychytal Salaha a poté Maného ránu vytáhnul na tyč. První příležitost Realu na konci úvodní půle sice zužitkoval Benzema, sudí Turpin však gól neuznal kvůli ofsajdu francouzského útočníka. Situaci dlouho zkoumal videorozhodčí.

Přestože po změně stran měl Liverpool hru pod kontrolou, v 59. minutě otevřel skóre „Bílý balet“. Valverde střílenou přihrávkou našel Viníciuse a ten snadno zakončil do odkryté branky. Jednadvacetiletý brazilský útočník se stal pátým nejmladším střelcem finále Ligy mistrů, v této sezoně si polepšil na 22 soutěžních zásahů.

Rychlé vyrovnání odmítnul opět skvělý Courtois, jenž vyrazil Salahovu ránu. Později si belgický gólman poradil i s tečí střídajícího Joty a v 82. minutě Courtois zneškodnil další Salahovu velkou šanci. 

Finále fotbalové Ligy mistrů v Paříži:
FC Liverpool - Real Madrid 0:1 (0:0)
Branka: 59. Vinícius Júnior. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore - Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Fabinho (Liverpool). Diváci: 75 000 (vyprodáno).
Sestavy:
Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson - Henderson (77. Keita), Fabinho, Thiago (77. Firmino) - Salah, Mané, Díaz (65. Jota). Trenér: Klopp.
Real: Courtois - Carvajal, Militao, Alaba, Mendy - Modrič (90. Ceballos), Casemiro, Kroos - Valverde (85. Camavinga), Benzema, Vinícius Júnior (90.+3 Rodrygo). Trenér: Ancelotti.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma