Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Los evropských pohárů: Své soupeře znají Plzeň, Sparta a Slavia

Los evropských pohárů: Své soupeře znají Plzeň, Sparta a Slavia
Mistr Fortuna ligy Viktoria Plzeň se ve 2. předkole Ligy mistrů utká buď s HJK Helsinky, nebo a RFS Riga | zdroj: Vlastimil Vacek / Právo / Profimedia

Fotbalisté Plzně se ve 2. předkole Ligy mistrů utkají buď s HJK Helsinky, nebo týmem RFS Riga. Sparta ve 2. předkole Evropské konferenční ligy narazí na norský Viking Stavanger, Slavia se utká se severoirským Larne nebo týmem St Joseph’s z Gibraltaru. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském Nyonu.

Český fotbal kvůli poklesu v žebříčku národních koeficientů vyšle v nadcházející sezoně do pohárů čtyři místo dosavadních pěti klubů a kvalifikaci o nejprestižnější Ligu mistrů si zahraje jen Plzeň.

Fotbalisté Slovácka budou v nové sezoně jako vítěz domácího poháru MOL Cupu nasazení ve 3. předkole Evropské ligy. Čtvrtý tým české ligy měl původně zasáhnout do stejné fáze Konferenční ligy, posunul se ale díky umístění AS Řím, vítěze EKL, v domácí soutěži.

Fotbalisté Plzně ve 2. předkole Ligy mistrů vyzvou HJF Helsinky, nebo RFS Rigu

Fotbalisté Plzně se utkají buď s HJK Helsinky, nebo týmem RFS Riga, které čeká úvodní kvalifikační dvojzápas. Čeští šampioni začnou 19., či 20. července na hřišti soupeře, domácí odvetu absolvují o týden později.

Viktoria, která se do skupiny pohárů neprobojovala v předchozích třech sezonách, si letos jako jediná z českých klubů zahraje kvalifikaci Ligy mistrů. Když vyřadí tři protivníky, dostane za postup do hlavní fáze elitní soutěže prémii v přepočtu téměř 400 milionů korun.

Pokud Plzeňští zvládnou aspoň jeden kvalifikační dvojzápas, budou mít jistotu účasti ve skupině Evropské konferenční ligy. V případě vyřazení ve 2. předkole LM čeká Západočechy 3. předkolo Evropské ligy, když neuspějí ani v něm, přejdou do závěrečného play off o EKL.

Helsinky jsou s 31 tituly nejúspěšnějším účastníkem finské ligy. HJK si jako jediný finský tým zahrál skupinu Ligy mistrů v sezoně 1998/99. RFS se v minulém ročníku stal poprvé lotyšským šampionem. V nejvyšší soutěži působí teprve od roku 2016, kdy Skonto Riga nezískalo licenci.

Sparta se v EKL utká s Vikingem, Slavii čeká vítěz duelu Larne - St Joseph’s

Fotbalisté pražské Sparty ve 2. předkole Evropské konferenční ligy (EKL) narazí na norský Viking Stavanger. Druhý z českých zástupců v soutěži Slavia se utká s vítězem duelu 1. předkola mezi severoirským Larne a týmem St Joseph’s z Gibraltaru.

První zápasy jsou na programu 21. července, odvety se odehrají o týden později. Zatímco sparťané začnou doma, Slavia zahájí dvojutkání venku.

Oba pražské kluby musejí na cestě do skupiny přejít přes tři předkola. Jakékoli zaváhání by znamenalo, že si na podzim v hlavní fázi pohárů nezahrají. Slavia se představí v kvalifikaci Evropské konferenční ligy coby ligový vicemistr, Sparta skončila v uplynulé sezoně nejvyšší soutěže třetí.

Finále Evropské konferenční ligy se uskuteční 7. června 2023 v Edenu, kde hraje své domácí zápasy Slavia. Červenobílí letos na jaře v premiérovém ročníku třetí pohárové soutěže vypadli ve čtvrtfinále s pozdějším finalistou Feyenoordem Rotterdam. Mezi nejlepší osmičku se slávisté probojovali i vloni v Evropské lize.

Tým Larne skončil v domácí lize pátý a následně vyhrál play off o Evropskou konferenční ligu. Proti severoirskému soupeři v samostatné historii hrála v pohárech jen Sparta, která vyřadila v roce 1996 Glentoran. Na celek z Gibraltaru dosud české kluby nenarazily. Tým St Joseph’s obsadil v uplynulé sezoně domácí ligy třetí příčku.

Sparta při losu takové štěstí jako Slavia neměla a hned ve 2. předkole ji čeká poměrně těžký soupeř. Viking skončil v norské lize, která se hraje systémem jaro - podzim, na třetím místě a stejná příčka mu patří i po 11 zápasech letošního ročníku.

S celkem ze Stavangeru v roce 2005 remizovala Slavia 2:2 ve skupině Poháru UEFA, v sezoně 1976/77 Viking vypadl s Baníkem Ostrava. Sparta se v pohárech s norským klubem utkala dvakrát - v roce 1967 vyřadila Skeid a v roce 1984 Valerengu Oslo.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma