Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Fotbalisté Realu porazili Frankfurt 2:0 a mají pátý Superpohár UEFA

Fotbalisté Realu porazili Frankfurt 2:0 a mají pátý Superpohár UEFA
David Alaba z Realu Madrid a Rafael Borre z Eintrachtu Frankfurt v utkání Superpoháru UEFA | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Realu Madrid získali pátý Superpohár UEFA, čímž vyrovnali rekordní bilanci Barcelony a AC Milán. Úřadující vítěz Ligy mistrů porazil na Olympijském stadionu v Helsinkách posledního šampiona Evropské ligy Eintracht Frankfurt 2:0. Za „Bílý balet“ se v prvním poločase trefil David Alaba a po změně stran Karim Benzema.

Španělský celek navázal na triumfy z let 2002, 2014, 2016 a 2017. Fotbalisté Realu a Frankfurtu se střetli poprvé od roku 1960, kdy se potkali ve finále tehdejšího Poháru mistrů evropských zemí, předchůdci nynější Ligy mistrů. Real tehdy před historicky největší finálovou návštěvou 127 tisíc diváků zvítězil v Glasgow 7:3.

Anglickým rozhodčím v čele s hlavním Michaelem Oliverem pomohl poloautomatický ofsajdový systém, který měl v soutěžích UEFA premiéru. Pro obhájce španělského titulu šlo o první soutěžní duel v sezoně, naopak Frankfurt vstoupil do německé ligy v pátek domácím debaklem 1:6 s Bayernem Mnichov.

Proti Realu začal dobře a ve 14. minutě mohl jít do vedení, ale gólman Courtois Kamadovu střelu z vápna vyrazil. Na druhé straně Vinícius Júnior překonal brankáře Trappa, jehož však zastoupil spoluhráč Knauff.

V 37. minutě Trapp vyrazil pokus Viníciuse na roh, z něhož Real udeřil. Casemiro po Benzemově hlavičce vrátil míč před branku na volného Alabu a rakouský reprezentant bez potíží otevřel skóre.

Ještě v prvním poločase zamířil těsně vedle Benzema, po přestávce zase Vinícius nevyzrál na Trappa. Casemiro poté z dálky napálil břevno.

V 65. minutě madridský tým přidal druhý zásah. Vinícius přihrál na hranici šestnáctky Benzemovi a francouzský kanonýr propálil gólmana Frankfurtu. 

Fotbalový Superpohár UEFA v Helsinkách:
Real Madrid - Eintracht Frankfurt 2:0 (1:0)
Branky: 37. Alaba, 65. Benzema. Rozhodčí: Oliver - Burt, Bennett (všichni Angl.) - Kwiatkowski (video, Pol.). ŽK: Alario (Frankfurt). Diváci: 31 042.
Sestavy:
Real: Courtois - Carvajal (85. Rüdiger), Militao, Alaba, Mendy - Modrič (67. Rodrygo), Casemiro, Kroos (85. Tchouaméni) - Valverde (76. Camavinga), Benzema, Vinícius Júnior (85. Ceballos). Trenér: Ancelotti.
Frankfurt: Trapp - Touré (70. Alario), Tuta, Ndicka - Knauff, Sow, Rode (58. Götze), Lenz - Kamada, Borré, Lindström (58. Kolo Muani). Trenér: Glasner.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma