Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Reakce na ruskou agresi: Finále Ligy mistrů se místo Petrohradu odehraje v Paříži

Reakce na ruskou agresi: Finále Ligy mistrů se místo Petrohradu odehraje v Paříži
Dějištěm finálového utkání Ligy mistrů bude pařížský Stade de France | zdroj: Profimedia

Finále fotbalové Ligy mistrů se místo Petrohradu odehraje 28. května v Paříži. Evropská fotbalová unie UEFA zareagovala odebráním pořadatelství ruskému městu na vojenskou invazi Ruska na Ukrajinu.

Na dnešním mimořádném zasedání výkonný výbor UEFA také rozhodl, že ruské a ukrajinské kluby a národní týmy obou zemí budou v soutěžích UEFA až do odvolání hrát domácí zápasy na neutrální půdě. To by se mělo týkat i duelů březnové kvalifikace o postup na mistrovství světa v Kataru, potvrzení ale ještě musí přidat FIFA coby organizátor.

„UEFA by ráda poděkovala prezidentovi Francie Emmanuelu Macronovi za jeho osobní podporu a odhodlání přesunout v této krizové době nejprestižnější zápas evropského klubového fotbalu do Francie,“ uvedla UEFA v prohlášení. „Společně s francouzskou vládou bude UEFA plně podporovat úsilí všech zúčastněných stran o zajištění záchrany fotbalistů a jejich rodin na Ukrajině, kteří čelí strašlivému lidskému utrpení, ničení a vysídlení,“ doplnila evropská fotbalová organizace.

Dějištěm finálového utkání Ligy mistrů bude pařížský Stade de France, který naposledy hostil finále vrcholné soutěže před šestnácti lety. Petrohradský stadion s kapacitou 68 000 diváků byl původně vybrán v roce 2019, aby hostil finále v roce 2021. Kvůli pandemii koronaviru bylo ale pořadatelství o rok odloženo a nyní se dějiště změnilo kvůli vpádu Ruska na území Ukrajiny.

Kreml na rozhodnutí UEFA zareagoval s politováním. Podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova „mohl Petrohrad poskytnout dobré podmínky pro pořádání fotbalového festivalu“.

Finále Ligy mistrů 2023 se bude konat v Istanbulu, o rok později v Londýně a v roce 2025 bude dějištěm finále mnichovská Allianz Arena.

V aktuálních evropských pohárových soutěžích musejí kvůli konfliktu ruské a ukrajinské kluby odehrát své domácí zápasy na neutrální půdě. Totéž platí i pro reprezentační výběry, týká se to například letošních zápasů obou národních týmů v Lize národů nebo barážových zápasů o mistrovství světa v Kataru. „Toto rozhodnutí by měla ještě formálně potvrdit FIFA,“ řekl českým novinářům mluvčí reprezentace Petr Šedivý.

Zástupci české, švédské a polské fotbalové asociace již výkonné orgány FIFA a UEFA ve společném prohlášení vyzvali, aby utkání přesunuly mimo Rusko.

V „české“ větvi play off se má 24. března odehrát v Rusku semifinále mezi výběrem domácí sborné a Polskem. Český tým ve stejný den nastoupí ve Švédsku a vítěz duelu se má o pět dní později o účast na šampionátu v Kataru utkat ve finále s lepším týmem ze zápasu Rusko - Polsko, který by měl také výhodu domácího prostředí.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého by na Rusko mohli narazit i v případě prohry ve Švédsku. Poražení semifinalisté totiž proti sobě mají nastoupit v přípravném utkání a v původních plánech bylo, že by Češi hráli stejně jako v semifinále venku, tedy v Polsku, nebo v Rusku.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma