Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Fotbalisté Slavie získali třetí titul v řadě a nadále drží neporazitelnost

Fotbalisté Slavie získali třetí titul v řadě a nadále drží neporazitelnost
Už před zápasem s Plzní měla Slavie jistý třetí titul po sobě | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Fotbalisté Slavie ve šlágru 30. kola první ligy doma deklasovali Plzeň 5:1. Pražané tak stylově oslavili zisk třetího mistrovského titulu za sebou, který měli jistý už před výkopem díky odpolední remíze Sparty 2:2 v Liberci.

V prvním poločase skórovali Tomáš Holeš a vlastním gólem Filip Kaša, předtím neproměnil penaltu domácí Simon Deli. Krátce po změně stran přidal třetí branku Mick van Buren. Za Viktorii snížil Miroslav Káčer, ale slávistický triumf ještě zvýraznili Alexander Bah a střídající Nicolae Stanciu.

„Červenobílí“ nadále jako jediní drží neporazitelnost v ligové sezoně. Svou rekordní šňůru bez prohry v nejvyšší soutěži protáhli už na 42 utkání. Plzeň nebodovala poprvé po 10 kolech a zůstala na pátém místě neúplné tabulky, ale má k dobru dohrávku na Spartě.

Slávisté, kteří na rozcvičku v Edenu už vyběhli v mistrovských tričkách s nápisem hattrick, v šesté minutě otevřeli skóre. Bah nacentroval do šestnáctky, hostující Beauguel míč nechtěně posunul k Holešovi a ten tvrdou ranou překonal brankáře Staňka.

O chvíli později na druhé straně Kúdelovo zaváhání nepotrestal Káčer, jenž nejprve napálil gólmana Koláře a dorážku poslal mimo. Domácí pak začali dominovat a Plzeň držel jen výborný Staněk. Ten nejprve v pokutovém území podrazil Van Burena, následně však zlikvidoval penaltu Deliho. Nizozemec Van Buren z dorážky zblízka nepochopitelně vypálil nad břevno.

Staněk ve velké šanci vychytal i Bořila, ale ve 22. minutě po střele slávistického kapitána, kterou výrazně tečoval obránce Kaša, už domácí vedli 2:0. Brankář Viktorie poté vyrazil Bahovu ránu a smolař první půle Van Buren po úniku od půlky hřiště zakončil nepřesně. V závěru poločasu Staněk ještě vyrazil Masopustův střele a Kolář se v nastavení na druhé straně blýskl proti Beauguelově pokusu.

Slávisté začali lépe i druhé dějství a ve 47. minutě vstřelili třetí gól. Van Buren se prosadil střelou k tyči a částečně tak napravil předchozí zahozené šance. Vršovický tým pak trochu zvolnil, i tak měl ke čtvrtému zásahu blízko opět Van Buren, jenže tváří v tvář nevyzrál na Staňka.

Slavia získala tři ligové tituly za sebou poprvé v samostatné historii, hattrick se naposledy povedl Spartě, která nejvyšší soutěž v letech 1997 až 2001 vyhrála hned pětkrát za sebou. Od rozdělení federace "červenobílí" ovládli ligu posedmé a jsou v tomto ohledu druhým nejúspěšnějším týmem po Spartě. Třetí je s pěti tituly Plzeň. V součtu s Československem má Slavia na kontě 21 mistrovských primátů. Trenér vršovického mužstva Jindřich Trpišovský dosáhl na vítězný hattrick jako třetí v české i československé historii po Emilu Seifertovi a Jaroslavu Vejvodovi.

Plzeň vzápětí v 67. minutě snížila po Káčerově ráně zpoza šestnáctky. Slovenský záložník si připsal premiérový gól v české nejvyšší soutěži. Hned za pět minut Slavia odpověděla. Stanciu nacentroval do pokutového území a volný Bah zakončil hlavičkou o zem. Také dánský bek se radoval z první branky v české lize a premiérové soutěžní trefy za „červenobílé“.

Po Kolářově dobrém zákroku proti střídajícímu Čermákovi v 84. minutě debakl hostů dokonal Stanciu umístěnou přízemní ranou. Rumunský záložník zaznamenal 12. ligový gól v sezoně a osamostatnil se na druhém místě tabulky střelců. O jednu branku víc v sezoně dali jeho spoluhráč Kuchta a jablonecký Schranz.

Slavia tak před tribunami zaplněnými fanoušky z deseti procent kapacity stadionu mohla slavit. Pražané v lize s Plzní neprohráli pošesté za sebou a z toho popáté naplno bodovali. Doma vyhráli osmý z posledních devíti vzájemných duelů.

30. kolo první fotbalové ligy: Slavia Praha - Viktoria Plzeň 5:1 (2:0)

Branky: 6. Holeš, 22. vlastní Kaša, 47. Van Buren, 72. Bah, 84. Stanciu - 67. Káčer. Rozhodčí: Berka - Blažej, Kotík - Proske (video). ŽK: Staněk, Beauguel, Mihálik (všichni Plzeň). Diváci: omezený počet.

Sestavy:
Slavia: Kolář - Masopust (57. Provod), Kúdela, Deli, Bořil - Holeš (46. Traoré), Hromada (46. Stanciu) - Bah, Ševčík (62. Kuchta), Oscar - Van Buren (71. Olayinka). Trenér: Trpišovský.
Plzeň: Staněk - Havel, Kaša (83. Hejda), Brabec, Hybš - Falta (57. Kopic), Kalvach, Šulc (56. Čermák), Káčer, Ba Loua (57. Mihálik) - Beauguel (78. Ondrášek). Trenér: Guľa.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma