Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

UEFA trestá údajný rasismus tvrději než rozkopnutý obličej a fyzické napadení

UEFA trestá údajný rasismus tvrději než rozkopnutý obličej a fyzické napadení
Brutální faul Kemara Roofea na Ondřeje Koláře | zdroj: Profimedia

Disciplinární komise UEFA potrestala slávistického fotbalistu Ondřeje Kúdelu zákazem startu v 10 utkáních v soutěžích UEFA za rasistickou urážku záložníka Rangers Glena Kamary v odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow. Český obránce tím pádem přijde i o letní evropský šampionát. Kamara dostal třízápasový trest za napadení českého obránce po utkání, jeho spoluhráč Kemar Roofe si v klubových soutěžích UEFA nezahraje kvůli brutálnímu faulu na slávistického brankáře Ondřeje Koláře nejbližší čtyři duely.

Podle oficiálního prohlášení UEFA Kúdelovi rasismus prokázala, byť Slavia v minulém týdnu uvedla, že vyšetřovatel, který se událostmi v Glasgow zabýval, důkaz nenašel.

Incident se odehrál před čtyřmi týdny v závěru odvety poté, co Kúdela po jednom z řady nesportovních zákroků domácích přiběhl ke Kamarovi a něco mu pošeptal. Finský záložník tmavé pleti následně českého reprezentanta obvinil z toho, že ho nazval opicí.

Kúdela přiznal, že soupeře počastoval nevybíravě, ale nařčení z rasismu důrazně popřel stejně jako pražský klub. Po zápase uvedl, že Kamarovi řekl: „Jsi z...aný chlápek“.

Zhruba hodinu po utkání Kamara slávistického stopera fyzicky napadl v útrobách stadionu při schůzce, které se zúčastnili i oba trenéři - domácí Steven Gerrard a hostující Jindřich Trpišovský.

Kúdela dostal exemplární trest a přijde tím i o případný start na letním Euru. Čtyřiatřicetiletý stoper patřil v poslední době do základní sestavy národního týmu.

Jedno utkání si už Kúdela odpykal před týdnem v úvodu čtvrtfinále na hřišti Arsenalu poté, co mu disciplinární komise preventivně zastavila činnost na jeden zápas. Český obránce ale stejně nemohl nastoupit kvůli zdravotním problémům.

Roofe dostal za brutální faul na brankáře Koláře o zápas vyšší trest než Kamara za napadení Kúdely. Domácí útočník po hodině hry coby střídající hráč zasáhl slávistického gólmana kopačkou do hlavy a způsobil mu zlomeninu v obličeji. Český brankář se vrátil mezi tyče minulý týden v úvodním čtvrtfinále proti Arsenalu. Po zranění chytá v ochranné helmě a masce.

Disciplinární komise UEFA zároveň skotskému klubu udělila pokutu devět tisíc eur (234 000 korun) za nevhodné chování týmu, především za hrubé a nesportovní zákroky během utkání. Skotští šampioni viditelně neunesli vývoj duelu, který prohráli 0:2 a po remíze 1:1 z úvodního souboje v Edenu se z postupu radoval vršovický soupeř. Ve čtvrtek čeká slávisty domácí odveta čtvrtfinále s Arsenalem.

Seedorf by za mluvení se zakrytými ústy dával fotbalistům karty

Podle Clarence Seedorfa by fotbalisté, kteří na rozhodčího nebo soupeře promluví se zakrytými ústy, měli dostat kartu. Bývalý nizozemský reprezentant to prohlásil v reakci na aféru, kterou rozpoutala roztržka mezi Kúdelou a Kamarou. K incidentu došlo v závěru vyhroceného osmifinále Evropské ligy, kdy se Kúdela naklonil ke Kamarovi a něco mu se zakrytými ústy řekl. Podle finského záložníka šlo o rasistickou urážku, což český reprezentant popřel.

Zakrývání úst při komunikaci na hřišti se podle Seedorfa stalo v poslední době běžnou věcí, a to se čtyřnásobnému vítězi Ligy mistrů s Ajaxem, Realem Madrid a AC Milán nelíbí. Vše by proto vyřešil jednoduchým pravidlem. „Mělo by to být na trávníku zakázáno. Sport musí být transparentní, tak proč si zakrývat pusu, když něco musím říct soupeři?“ prohlásil na on-line konferenci Evropské rady zabývající se rasismem.

„Při mluvení se spoluhráči nebo trenérem je to v pohodě. Ale mluvit takhle s rozhodčím nebo soupeřem by podle mě mělo být v každém sportu zakázané. Musí za to být žlutá karta, abychom se podobného chování zbavili,“ uvedl pětačtyřicetiletý Seedorf. „Viděl jsem, že hráči v poslední době takhle začali komunikovat a v uplynulých týdnech a měsících z toho bylo několik rasistických situací. Přitom zavedením pár pravidel to jde všechno vyřešit,“ prohlásil.

profimedia-0605402543 Clarence Seedorf | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma