Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Fotbalisté Sparty narazí v úvodním kole play off Evropské ligy na Galatasaray

Aktualizováno: Fotbalisté Sparty narazí v úvodním kole play off Evropské ligy na Galatasaray
Trénink Sparty před utkáním s Arisem Limassol | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Fotbalisté Sparty vyzvou v úvodním kole play off Evropské ligy Galatasaray Istanbul. První utkání mezi úřadujícími mistry svých zemí je na programu 15. února v Turecku, domácí odveta v Praze pak o týden později.

„S losem jsem spokojený. Když jsem viděl možné soupeře, tak se přiznám, že jsem tipoval Galatasaray. Jsem šťastný, že to takhle dopadlo a že se budeme moci porovnat se skvělým týmem,“ citoval sparťanského záložníka Jakuba Peška klubový web.

„Nečeká nás nic jednoduchého, ale věřím, že uděláme maximum a budeme úspěšní. Těším se i do Turecka, kde bude skvělá atmosféra. Věřím, že odveta v Praze bude taky dost pekelná a že nám naši fanoušci hodně pomůžou,“ uvedl třicetiletý Pešek.

Los se zamlouvá i jeho spoluhráči Lukáši Haraslínovi. „Dostali jsme atraktivního soupeře. Galatasaray je několikanásobným tureckým mistrem, takže nás čeká zajímavý a náročný zápas. Víme, jakou atmosféru dokážou turečtí fanoušci vytvořit, ale my známe svoje kvality. Doma jsme silní, což může být v odvetě naší výhodou. Chceme dvojzápas zvládnout a postoupit do osmifinále,“ prohlásil sedmadvacetiletý slovenský křídelník.

„Už před losem jsme věděli, že náš čeká těžký soupeř a že, nehledě na to, koho nám vylosují, poměříme síly s top mužstvem, které na podzim hrálo skupiny Ligy mistrů. Galatasaray je rozhodně týmem s vysokou kvalitou, s velkou ofenzivní silou a skvělými individualitami,“ konstatoval trenér Brian Priske. „V Istanbulu nás zároveň bude čekat fantastická kulisa, na druhou stranu víme, že doma na Letné můžeme dosáhnout čehokoliv. Na obě únorová utkání se tedy moc těšíme,“ uvedl šestačtyřicetiletý Dán. 

Letenští v této pohárové sezoně vypadli ve 3. předkole Ligy mistrů na penalty s FC Kodaň. Poté zvládli závěrečné předkolo Evropské ligy s Dinamem Záhřeb a postoupili do skupinové fáze, kde v konkurenci Glasgow Rangers, Betisu Sevilla a Arisu Limassol obsadili druhé místo. Galatasaray zase přešel do nižší soutěže díky třetí příčce ve skupině Ligy mistrů, v níž narazil na Bayern Mnichov, FC Kodaň a Manchester United.

Galatasaray je s 23 ligovými tituly nejúspěšnější turecký klub, díky triumfu v Poháru UEFA v roce 2000 navíc jediný tamní vítěz evropského poháru. Ve stejném roce ovládl i Superpohár UEFA. Nikdy nesestoupil z nejvyšší soutěže, jeho nejhorším umístěním je 13. příčka z předminulé sezony. Z českých hráčů zanechal v klubu z evropské části Istanbulu nejvýraznější stopu Milan Baroš, dres Galatasaraye oblékli také Pavel Horváth, Marek Heinz a Tomáš Ujfaluši.

Do jarní fáze pohárů poprvé v samostatné historii postoupily tři české kluby, soupeře dnes ale poznala jen Sparta. Slavia v Evropské lize a Plzeň v Evropské konferenční lize totiž vyhrály své skupiny a prošly rovnou do osmifinále. Los jim určí soupeře až 23. února z vítězů úvodního kola vyřazovací části.

Sparta a Galatasaray se v pohárech dosud utkaly čtyřikrát. Poprvé v předkole Poháru UEFA (dnešní EL) v sezoně 1995/96, kdy Pražané postoupili dál po domácí výhře 3:1 a venkovní remíze 1:1. Naposledy se soupeři utkali v ročníku 1997/98 ve skupině LM. Český celek doma zvítězil 3:0, z Istanbulu si ale odvezl porážku 0:2.

Feyenoord Rotterdam s ofenzivním univerzálem Ondřejem Lingrem vyzve v repríze loňského finále Evropské konferenční ligy AS Řím, který ve skupině EL skončil druhý za pražskou Slavií. Italský celek tehdy v premiérovém finále soutěže porazil v Tiraně Feyenoord 1:0. Benfica Lisabon, za níž hraje obránce či záložník David Jurásek, se střetne s Toulouse.

Další dvojice tvoří AC Milán - Rennes, Lens - Freiburg, Young Boys Bern - Sporting Lisabon, Braga - Karabach a Šachtar Doněck - Marseille. Finále EL se odehraje 22. května v Dublinu.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma