Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Evropské poháry: Sparta, Slavia i Plzeň zvítězily a zahrají si si jarní fázi

Evropské poháry: Sparta, Slavia i Plzeň zvítězily a zahrají si si jarní fázi
Slavia porazila doma Servette Ženeva a poprvé v klubové historii vyhrála v pohárech skupinu | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Fotbalisté Slavie, Sparty a Plzně v závěrečném šestém kole Evropské, respektive Konferenční ligy zvítězili a postoupili přímo do jarní fáze soutěží. Tu si tak poprvé v samostatné historii zahrají tři české týmy.

Fotbalisté Slavie rozdrtili Servette 4:0 a v pohárech poprvé vyhráli skupinu

Fotbalisté Slavie v závěrečném šestém kole Evropské ligy doma rozdrtili Servette Ženeva 4:0. Pražané poprvé v klubové historii vyhráli v pohárech skupinu a postoupili přímo do jarního osmifinále. Červenobílí dali všechny branky už v úvodním dějství a vyrovnali svůj nejlepší první poločas na evropské scéně. Dvakrát skóroval Mojmír Chytil, před ním se trefili David Douděra a Ivan Schranz.

Slavia zakončila skupinu s bilancí pěti vítězství a jedné porážky s dvoubodovým náskokem před finalistou minulého ročníku AS Řím. Soupeře pro osmifinále se Pražané dozvědí až 23. února, v pondělí se bude losovat pouze úvodní kolo vyřazovací fáze soutěže.

Český vicemistr měl již před zápasem jistotu postupu a toho, že si potřetí za poslední čtyři ročníky zahraje v soutěžích UEFA i na jaře. Historickým slávistickým maximem je semifinále Poháru UEFA z roku 1996. Vršovičtí si díky triumfu ve skupině a účasti v osmifinále zajistili další 2,3 milionu eur a v součtu s bonusem za desetiletý klubový koeficient vydělali v této sezoně na evropské scéně už 12,1 milionu eur (přes 295 milionů korun).

Do slávistické sestavy se po zranění vrátil univerzál Schranz. Hosté, kteří už měli jistotu, že skončí třetí a pro jaro přejdou do nižší Evropské konferenční ligy, nastoupili bez několika obvyklých členů zahajovací jedenáctky.

V úvodu nic nenasvědčovalo pozdějšímu debaklu. Švýcarský vicemistr na začátku dobře kombinoval a dvakrát zahrozil. V páté minutě Bedia o kousek minul a za chvíli zamířil vedle také z výhodné pozice z přímého kopu Stevanovič.

Po čtvrthodině otevřeli skóre domácí. Jurečka stříleným centrem přenesl míč z levé strany a Douděra přehlavičkoval nedůrazně bránícího Mazikoua. V 19. minutě mohl zvýšit Jurečka, ale ve vyložené šanci jen napálil brankáře Fricka.

V 25. minutě už slávisté vedli 2:0. Wallemovu střelu z vápna vyrazil gólman hostů jen před sebe a Schranz zblízka doklepl míč do sítě. Slovenský reprezentační univerzál potvrdil, že se mu v pohárech daří, skóroval však po více než dvou měsících.

Servette v minulém kole remizoval 1:1 s AS Řím, dnes ale jeho obrana působila propustně. Ve 30. minutě zůstal po rohovém kopu zcela nepokrytý Chytil a hlavičkou s lehkým přispěním tyče zvýšil na 3:0. Centrující Douděra si připsal k úvodnímu gólu také asistenci.

Ještě do přestávky musel trenér Slavie Trpišovský nuceně střídat, zraněného Oscara nahradil Hromada. V 39. minutě se mohl podruhé trefit Douděra, ale v těžké pozici z pravé strany minul odkrytou branku.

V první minutě nastavení se už rozjetí domácí čtvrtého gólu dočkali. Chytil po další ztrátě hostů s pomocí teče obránce Vouilloze překonal Fricka a skóroval podruhé v utkání. Pražané výsledkem 4:0 vyrovnali svůj nejlepší první poločas v pohárech, stejným poměrem vedli v pauze v loňské kvalifikaci Evropské konferenční ligy nad St Joseph’s.

Za rozhodnutého stavu po změně stran tempo výrazně opadlo. V 59. minutě hlavičkoval po centru z pravé strany nad Chytil a marně útočil na svůj první hattrick ve Slavii. Pražané poté hned trojnásobně vystřídali, hosté poslali na trávník současně dokonce čtyři čerstvé hráče.

Závěr si domácí před více než 18 tisíci diváků užili a Trpišovský mohl na poslední minuty k premiéře v A-mužstvu nasadit sedmnáctiletého Pikolona. Slávisté navázali na zářijové vítězství 2:0 z venkovního vzájemného duelu v úvodu skupiny, připsali si sedmou soutěžní výhru po sobě a soupeři naopak připravili první porážku po 12 zápasech. 

Utkání 6. kola skupiny G fotbalové Evropské ligy:
Slavia Praha - Servette Ženeva 4:0 (4:0)
Branky: 30. a 45.+1 Chytil, 15. Douděra, 25. Schranz. Rozhodčí: Walsh - Stewart, Spence (všichni Skot.) - Kavanagh (video, Angl.). ŽK: Diba, Stevanovič (oba Servette). Diváci: 18 380.
Sestavy:
Slavia: Mandous - Vlček, Ogbu, Holeš - Douděra (82. Pikolon), Oscar (35. Hromada), Zafeiris, Wallem (60. Dumitrescu) - Schranz, Jurečka (60. Tomič) - Chytil (60. Tijani). Trenér: Trpišovský.
Servette: Frick - Magnin, Vouilloz, Severin, Mazikou - Diba (62. Baron), Ondoua - Stevanovič (62. Cunemoto), Antunes (62. Cognat), Bolla (79. Touati) - Bedia (62. Kutesa). Trenér: Weiler.

profimedia-0829576856 Utkání Sparta-Limassol | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Fotbalisté Sparty vyhráli na Arisu Limassol 3:1 a jsou ve vyřazovací fázi EL

Fotbalisté pražské Sparty zvítězili v závěrečném 6. kole skupiny C Evropské ligy na hřišti Arisu Limassol 3:1 a z druhého místa postoupili do úvodního vyřazovacího kola soutěže. Poprvé v samostatné historii si tři české týmy zahrají na jaře poháry, vedle Sparty i její městský rival Slavia a Plzeň.

Obhájci českého titulu rozhodli o triumfu na Kypru už v prvním poločase, kdy se trefili Jan Kuchta a dvakrát Veljko Birmančevič, skóre upravil v závěru Leo Bengtsson. Letenští venku v pohárech vyhráli poprvé od listopadu 2020 a sérii 12 zápasů. V „céčku“ skončili o bod za prvními Glasgow Rangers, kteří zvítězili na stadionu Betisu Sevilla 3:2. Španělský celek obsadil třetí příčku a přešel do nižší Evropské konferenční ligy, Aris se vzhledem k poslednímu místu už na jaře v pohárech nepředstaví.

Soupeř Sparty pro úvodní vyřazovací kolo Evropské ligy, které se odehraje 15. a 22. února, vzejde z pondělního losu. Jejich protivníkem bude mužstvo, které ve skupině Ligy mistrů bylo třetí.

Utkání 6. kola skupiny C fotbalové Evropské ligy:
Aris Limassol - Sparta Praha 1:3 (0:3)
Branky: 84. Bengtsson - 11. a 45.+1 Birmančevič, 4. Kuchta. Rozhodčí: Osmers - Beitinger, Schaal - Brand (video, všichni Něm.). ŽK: Cajú, Brown - Krejčí, Kairinen.
Sestavy:
Aris: Vaná - Yago, Moucketou-Moussounda (46. Brorsson), Uroševič, Cajú - Mayambela (76. Spoljaric), Struski, Szöke (65. Brown) - Bengtsson, Gomis (65. Montnor) - Kokorin (84. Stepiňski). Trenér: Špilevskij.
Sparta: Vindahl - Vitík, Sörensen (66. Vydra), Krejčí - Preciado (36. Wiesner), Kairinen, Laci, Zelený - Birmančevič (78. Pešek), Haraslín (66. Karabec) - Kuchta (78. Olatunji). Trenér: Priske.

Plzeň na závěr skupiny EKL porazila Astanu 3:0, šestou výhrou vyrovnala rekord

Plzeňští fotbalisté v závěrečném šestém kole skupiny Evropské konferenční ligy doma porazili Astanu 3:0 a vyhráli i šesté utkání. Při premiéře v hlavní fázi třetí nejvyšší evropské soutěže tak s 18 body vyrovnali rekord londýnského West Hamu z minulé sezony. Dvě branky vstřelil střídající Jhon Mosquera.

Všechny góly padly ve druhém poločase. V 58. minutě otevřel skóre Adam Vlkanova, poté se Mosquera trefil v 68. a 82. minutě. Západočeši, kteří už měli v „céčku“ jistý postup do osmifinále z prvního místa, stanovili české pohárové maximum v počtu bodů ve skupinové fázi některého z evropských pohárů.

Viktoria v tomto ročníku Konferenční ligy včetně kvalifikace neprohrála a zvítězila v jedenáctém z dvanácti zápasů. Plzeňský klub od UEFA dostane celkový finanční bonus přesahující 200 milionů korun. 

Utkání 6. kola skupiny C fotbalové Evropské konferenční ligy:
Viktoria Plzeň - FC Astana 3:0 (0:0)
Branky: 68. a 82. Mosquera, 58. Vlkanova. Rozhodčí: Delajod - Finjean, Jeanne - Wattellier (video, všichni Fr.). ŽK: Šulc, Koubek (trenér) - Tomaševič, Bejsebekov. Diváci: 8135.
Sestavy:
Plzeň: Baier - Dweh (85. Řezník), Hranáč, Paluska - Holík, Bucha, Kalvach (46. Traoré), Sýkora - Šulc (46. Mosquera), Vlkanova (85. Hašek) - Vydra (65. Kliment). Trenér: Koubek.
Astana: Čondrič - Maročkin, Tomaševič, Amanovič - Hovhanisjan, Bejsebekov, Kuat (85. Basmanov), Vorogovskij - Tomasov (86. Ajmbetov), Astanov (60. Dosmagambetov) - Darboe (90.+2 Žaksylyk). Trenér: Babajan.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma