Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Fotbalistky Nového Zélandu s českou trenérkou zahájily světový šampionát historickou výhrou

Fotbalistky Nového Zélandu s českou trenérkou zahájily světový šampionát historickou výhrou
Novozélandské fotbalistky s českou trenérkou porazily Norsko 1: | zdroj: Profimedia

Fotbalistky Nového Zélandu v zahajovacím utkání mistrovství světa v Aucklandu porazily 1:0 Norsko. K premiérovému vítězství na šampionátu v historii je dovedla česká trenérka Jitka Klimková.

Zápasu předcházela minuta ticha za oběti střelby, ke které v Aucklandu došlo jen pár hodin před zápasem. Při incidentu nedaleko hotelu norské reprezentace zemřeli tři lidé včetně útočníka.

Utkání na stadionu Eden Park, který kvůli střelbě provázela zpřísněná bezpečnostní opatření, sledovalo 42 137 diváků. Jde o rekordní návštěvu na novozélandském fotbale.

O vítězství domácího výběru rozhodla ve 48. minutě Hannah Wilkinsonová. V úplném závěru mohl Nový Zéland zpečetit vítězství z pokutového kopu za hru rukou, ale Ria Percivalová penaltu v 90. minutě neproměnila.

Rozhodčí o nařízení penalty rozhodla až po zhlédnutí videa. Verdikt poté poprvé vysvětlila divákům přímo na stadionu v souladu s novým pravidlem, které bylo na zkoušku zavedeno v lednu.

Na premiérové výhře Nového Zélandu na mistrovství světa v historii se zahozená penalta nijak nepodepsala. Domácí fotbalistky se jí dočkaly při šesté účasti, v patnácti předchozích zápasech na šampionátech jen třikrát remizovaly.

Vstup do turnaje zvládla i druhá pořadatelská země Austrálie. V Sydney si před 75 784 diváky poradila 1:0 s Irskem, které se na šampionátu představilo poprvé v historii. Jedinou branku dala z penalty v 52. minutě Stephanie Catleyová.

Austrálie uspěla i bez kapitánky Sam Kerrové, která bude chybět minimálně i v dalším utkání ve skupině s Nigérií. Nejlepší střelkyně v historii reprezentace si den před zápasem poranila v tréninku lýtko.

Na devátém mistrovství světa fotbalistek útočí na zlatý hattrick reprezentantky USA, které ovládly předchozí dva turnaje a se čtyřmi triumfy jsou nejúspěšnějším týmem historie. Premiérový šampionát na jižní polokouli se hrajě poprvé v rozšířeném formátu se 32 týmy.

Australské fotbalistky krátce před startem mistrovství světa vyzvaly mezinárodní federaci FIFA k vyrovnání finančních odměn na šampionátu. Učinily tak ve videu na sociálních sítích, kde upozornily na to, že ženy za turnaj dostanou zhruba čtvrtinu toho, co muži.

Fotbalistky si na mistrovství rozdělí na odměnách 110 milionů dolarů (2,3 miliardy korun). Oproti předchozímu šampionátu před čtyřmi lety jde o nárůst o 300 procent. Fotbalistkám se však nelíbí, že jejich odměny i tak výrazně zaostávají za těmi mužskými. FIFA na mistrovství světa v Kataru loni v prosinci mezi hráče rozdělila prémie v celkové výši 440 milionů dolar

 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma