Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Začíná ženské fotbalové Euro, Češky se nekvalifikovaly

Začíná ženské fotbalové Euro, Češky se nekvalifikovaly
Rakouské fotbalistky při tréninku na Old Trafford | zdroj: Profimedia

Před rekordní návštěvou více než 71 tisíc diváků na manchesterském stadionu Old Trafford odstartuje dnes soubojem Anglie s Rakouskem 13. mistrovství Evropy fotbalistek. Domácí reprezentantky budou usilovat o premiérový triumf, naproti tomu už o devátý se pokusí rekordmanky v počtu primátů Němky. Titul z roku 2017 obhajují Nizozemky. Češky se na turnaj nekvalifikovaly.

Šestnáctičlenný turnaj se měl původně odehrát loni, kvůli pandemii koronaviru a posunutí mužského fotbalového mistrovství Evropy a olympijských her byl ale odložen o rok. Hostit ho bude celkem osm měst.

Ze čtyř základních skupin projdou vždy dva nejlepší celky do čtvrtfinále. Pak se vyřazovacím způsobem bude hrát o finále, které je na programu 31. července v londýnském Wembley.

Rekord v návštěvnosti na ženském Euru padl ve finále v roce 2013 ve Švédsku v Solně, kde bylo v hledišti přes 41 tisíc lidí. Středeční návštěva na Old Trafford ale nezůstane dlouho rekordní, jelikož na finále ve Wembley je prodáno přes 87 tisíc vstupenek.

Vedle Němek, Nizozemek a Angličanek jsou dalšími favoritkami Španělky, které se ale budou muset na turnaji obejít bez aktuální držitelky Zlatého míče pro nejlepší světovou fotbalistku Alexie Putellasové. Hvězdná záložnice Barcelony a reprezentační kapitánka si na tréninku den před zahájením turnaje přetrhla přední zkřížený vaz v koleně. Oznámil to v prohlášení národní svaz RFEF. Nejlepší střelkyni Ligy mistrů, jež katalánský klub dovedla až do finále prestižní soutěže, čeká dlouhá pauza.

K okruhu adeptek na přední umístění patří také Francouzky, Švédky, Dánky či Norky. „Bude to nejvyrovnanější a nejkvalitnější mistrovství Evropy v historii. Taková konkurence tu ještě nebyla,“ uvedla německá trenérka Martina Vossová-Tecklenburgová, která jako hráčka ovládla Euro čtyřikrát.

Navzdory absenci fotbalistek bude mít Česko na turnaji zastoupení. Mezi 13 hlavních rozhodčích se dostala Jana Adámková a mezi asistentkami na čarách je Lucie Ratajová.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma