Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Fotbalová reprezentace se ve čtvrtek proti Švédsku bude muset obejít bez Schicka a Pavlenky

Fotbalová reprezentace se ve čtvrtek proti Švédsku bude muset obejít bez Schicka a Pavlenky
Jaroslav Šilhavý | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Z nominace české fotbalové reprezentace na čtvrteční semifinále play off o mistrovství světa proti domácímu Švédsku podle očekávání vypadl klíčový útočník Patrik Schick, který nestihl doléčit zranění. Ze zdravotních důvodů se omluvil také brankář Jiří Pavlenka.

Dodatečnou pozvánku před začátkem srazu dostali nováčci útočník Václav Jurečka ze Slovácka a sparťanský gólman Milan Heča. Vedení reprezentace o tom informovalo v tiskové zprávě.

Schick po svalovém zranění ještě nenastoupil za Leverkusen a v klubu se teprve bude vracet do plného tréninku. Podle reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého není vyloučené, že by se k národnímu týmu připojil v případě postupu přes Švédsko na finále play off o účast na šampionátu v Kataru proti Polsku. To by český celek odehrál příští úterý rovněž na soupeřově půdě. Poláci prošli do finále bez boje poté, co bylo kvůli invazi na Ukrajinu vyloučeno Rusko.

„Věřili jsme, že Patrik bude k dispozici. Před týdnem začal trénovat, ale do plného tréninku s týmem se nakonec zapojí až teď. Je to pro nás velká ztráta. Ale jsme domluvení, že bychom se v případě postupu do finále spojili a řekli si, jaký je Patrikův stav před zápasem v Polsku. Existuje tak možnost, že by se připojil v průběhu srazu,“ uvedl Šilhavý.

Kvůli zranění bude scházet i brankář Pavlenka. Gólman druholigových německých Brém přišel ze zdravotních důvodů i o letní mistrovství Evropy, kde reprezentace došla až do čtvrtfinále, a jeho návrat do národního týmu se odkládá. Naopak v nominaci zůstal útočník Tomáš Pekhart. Dvaatřicetiletý hráč v sobotním utkání polské ligy za Legii Varšava střídal už v prvním poločase, ale jeho zranění není vážné.

Místo Schicka dostal dodatečně premiérovou pozvánku Jurečka. Sedmadvacetiletý útočník Slovácka prožívá nejlepší sezonu v kariéře a s 12 góly v ligovém ročníku mu patří druhé místo v tabulce kanonýrů. Poprvé byl do reprezentačního „áčka“ povolaný také gólman Heča, který dnes slaví 31. narozeniny a odchytal poslední dva zápasy za Spartu.

Reprezentace se dnes kolem poledne sešla v Praze. V Česku už je útočník Lokomotivu Moskva Jan Kuchta, jenž už v neděli přicestoval oklikou, neboť kvůli invazi na Ukrajinu platí zákazu letů z Ruska do zemí Evropské unie. Bývalý slávistický kanonýr se ale vzhledem k dnešní svatbě připojí k mužstvu až v úterý.

„Honza měl svatbu naplánovanou dlouho dopředu ještě v době, kdy ani nebyl v reprezentaci. V neděli absolvoval program, který čeká ostatní hráče. Od úterního rána bude naplno k dispozici reprezentaci. Věříme, že bude na tomto srazu i díky svatbě v takové psychické pohodě, že nám pomůže v boji o postup na mistrovství světa,“ uvedl manažer reprezentace Libor Sionko.

Později se kvůli dopravě připojí k týmu obránce Jakub Brabec z Arisu Soluň. Reprezentanti v pondělí odpoledne na Strahově absolvují úvodní trénink, někteří hráči budou mít individuální regenerační program. Mužstvo také čeká první videopříprava. V úterý odpoledne se už národní tým přesune k utkání ve Švédsku, které se bude hrát v Solně poblíž Stockholmu.

Schick a Pavlenka rozšířili už tak velmi rozsáhlou marodku. Kvůli zdravotním problémům scházejí také Vladimír Coufal, Ondřej Čelůstka, Tomáš Kalas, Jan Bořil, Petr Ševčík, Matěj Vydra či brankář Aleš Mandous. Po dlouhých zraněních se teprve postupně vracejí David Hovorka, Ondřej Kúdela, Filip Novák, Lukáš Provod nebo Václav Černý. Pavel Kadeřábek nedávno ukončil reprezentační kariéru a gólman Ondřej Kolář se z osobních důvodů z národního celku omluvil.

Češi přišli o klíčového hráče, píšou švédská média

Za ztrátu klíčového hráče označila švédská média absenci českého útočníka Patrika Schicka před vzájemným semifinálovým zápasem play off o fotbalové mistrovství světa 2022. Na rozdíl od českého reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého má jeho protějšek Janne Andersson i přes absenci Zlatana Ibrahimovice v útoku řadu možností. Švédský kouč však varoval před organizovanou hrou českého mužstva a přál si, aby jeho tým podpořilo ve čtvrtek co nejvíce fanoušků.

„Česká hvězda bude chybět v kvalifikaci o mistrovství světa proti Švédsku,“ napsal k Schickově absenci deník Aftonbladet. List Expressen zase informoval o „těžké ráně pro Českou republiku jen pár dní před rozhodujícím duelem o mistrovství světa.“

Rodák z Prahy, jemuž patří v dresu Leverkusenu s dvaceti góly druhé místo v tabulce střelců německé ligy, byl spolu s Cristianem Ronaldem nejlepším střelcem loňského evropského šampionátu. Oba dali pět gólů. Schick nyní nemůže nastoupit kvůli nedoléčenému zranění lýtkového svalu.

Švédsko se do play off dostalo po druhém místě ve skupině B, kde skončilo čtyři body za vítězným Španělskem. V případě postupu na světový šampionát by obhajovalo čtvrtfinále. Češi se na vrcholný turnaj neprobojovali od roku 2006.

„Česko má dobře organizovaný, fyzicky připravený a kvalitní tým. Vloni v létě postoupili na mistrovství Evropy do čtvrtfinále a vyřadili Nizozemsko. Když se podíváte na jména klubů, kde řada jejich hráčů v Evropě působí, je vám jasné, že jsou zvyklí hrát na vysoké úrovni. Bude to pořádný boj a uděláme vše, abychom ten zápas vyhráli,“ citoval svazový web Anderssona.

Média se v minulých dnech zaměřila hlavně na nominaci devatenáctiletého ofenzivního hráče Anthonyho Elangy z Manchesteru United. „Elanga se ještě ani nenarodil, když Zlatan Ibrahimovic debutoval v reprezentaci. Nyní jsou oba v kádru Janneho Anderssona pro zápasy o postup na MS,“ připomněl v úvodu svého sloupku novinář Anders Lindblad ze Svenska Dagbladet.

Ibrahimovic bude v zápase proti české reprezentaci kvůli karetnímu trestu chybět. Švédové si vedle Elangy hodně slibují také od Dejana Kulusevského z Tottenhamu nebo Jespera Karlssona, který v nizozemské lize nastřílel v této sezoně třináct branek. „Andersson nikdy neměl do základní jedenáctky tolik ofenzivních alternativ jako teď,“ napsal Expressen.

Andersson, který na lavičce Švédska působí od roku 2016, věří i v podporu diváků. Seveřané doma posledních devět zápasů vyhráli. „Kéž by jich přišlo co nejvíc. Hlavně díky nim se nám doma tak daří,“ dodal zkušený kouč. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,370
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma