Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Česká reprezentace se o fotbalový šampionát utká se Švédskem

Česká reprezentace se o fotbalový šampionát utká se Švédskem
Losování play off o účast na mistrovství světa v Kataru | zdroj: Profimedia / AFP PHOTO / FIFA / ALEXANDER SCHEUBER

Čeští fotbalisté se v březnu v semifinále play off o účast na mistrovství světa v Kataru v příštím roce utkají se Švédskem. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se coby nenasazený tým představí na soupeřově hřišti. V případě postupu narazí reprezentanti ve finále baráže na lepšího z dvojice Rusko - Polsko a hráli by znovu venku. Rozhodl o tom dnešní los v sídle FIFA Curychu.

Český tým skončil ve své kvalifikační skupině až na třetím místě a do play off prošel jako jeden ze dvou vítězů skupiny Ligy národů spolu s Rakouskem. Šilhavého svěřenci byli před losem mezi šesticí nenasazených celků, což znamenalo, že ve dvoukolové baráži začnou venku.

Semifinále se odehraje 24. března, finále o pět dnů později. Dvanáctka mužstev v play off byla při losu rozdělena do tří „pavouků“ po čtyřech týmech, které se vyřazovacím systémem na jeden zápas utkají v semifinále a finále. Celkem tak vzejdou zbylí tři evropští účastníci světového šampionátu, kteří se připojí k deseti vítězům kvalifikačních skupin.

Češi se vyhnuli „pavouku“ C, v němž po losu nasazených skupin figurovali vítězové letošního mistrovství Evropy Italové a také předchozí kontinentální šampioni Portugalci. Je jasné, že jeden z těchto favoritů bude na turnaji v Kataru scházet.

Český nebo československý tým dosud odehrál proti Švédům 19 utkání s pozitivní bilancí devíti vítězství, šesti remíz a čtyř porážek. V samostatné historii ale reprezentanti ve třech zápasech proti Seveřanům nevyhráli, v posledním vzájemném duelu v přípravě v březnu 2016 ve Stockholmu se soupeři rozešli smírně 1:1.

Švédové v kvalifikaci poslední dva duely prohráli a skončili ve skupině B druzí za vítězným Španělskem. V zápase proti Česku budou postrádat čtyřicetiletého hvězdného útočníka Zlatana Ibrahimovice, který si odpyká trest za žluté karty.

S Ruskem se národní celek naposledy utkal v září 2018 a v přípravě v Rostově na Donu utrpěl debakl 1:5. Po utkání skončil trenér Karel Jarolím, kterého nahradil Šilhavý. O dva měsíce později zvítězili reprezentanti v přípravě nad Polskem (1:0). To porazili ve třech z posledních čtyř vzájemných soubojů včetně Eura v roce 2012.

Český tým si v samostatné historii zahraje baráž o mistrovství světa potřetí a poprvé od roku 2005. Tehdy národní celek po dvou vítězstvích 1:0 vyřadil Norsko a vybojoval dosud jedinou účast na světovém šampionátu od rozdělení federace. Současný kouč Šilhavý tehdy dělal asistenta legendárnímu trenérovi Karlu Brücknerovi.

Světový šampionát se poprvé v historii neuskuteční v létě, turnaj se bude konat v Kataru od 21. listopadu do 18. prosince příštího roku.

Los play off o MS:
Semifinále: Skotsko - Ukrajina, Wales - Rakousko, Rusko - Polsko, Švédsko - ČR, Itálie - Severní Makedonie, Portugalsko - Turecko.
Finále: Wales/Rakousko - Skotsko/Ukrajina, Rusko/Polsko - Švédsko/ČR, Portugalsko/Turecko - Itálie/Severní Makedonie.

profimedia-0637056402 Trénink české fotbalové reprezentace před utkáním s Walesem. Na snímku Jakub Pešek | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma