Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

FAČR: Pokud v březnovém play off o fotbalové MS narazíme na Rusko, nenastoupíme

FAČR: Pokud v březnovém play off o fotbalové MS narazíme na Rusko, nenastoupíme
Česká fotbalová reprezentace po loňském listopadovém utkání s Estonskem | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR na mimořádném zasedání schválil, že česká reprezentace v březnu v play off kvalifikace o postup na mistrovství světa v Kataru nenastoupí do případného utkání proti Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Svaz následoval Polsko a Švédsko, které stejný krok oznámily v sobotu.

Český tým se má ve své barážové větvi 24. března představit ve Švédsku a v druhém semifinále má Rusko hostit Polsko. O pět dní později se spolu mají ve finále o účast v Kataru utkat vítězové obou zápasů a v přípravném duelu také poražené celky. Zatím není jasné, jak FIFA, která světový šampionát pořádá, celou situaci vyřeší.

Předseda FAČR Petr Fousek už v sobotu prohlásil, že si nedovede představit, že by český tým proti ruskému výběru nastoupil. Procedurálně to ještě musel potvrdit výkonný výbor, který dnes rozhodnutí schválil jednomyslně.

„Výkonný výbor pověřil předsedu Petra Fouska a generálního sekretáře FAČR Michala Valtra jednáním směrem k UEFA a FIFA ve věci rozhodnutí výkonného výboru nehrát případné utkání proti Rusku,“ uvedla FAČR v prohlášení. Fousek s Valtrem budou také s UEFA jednat o iniciativě některých okresních svazů, které nechtějí, aby se ruské kluby účastnily soutěží UEFA.

Výkonný výbor UEFA v pátek rozhodl, že ruské a ukrajinské kluby a národní týmy obou zemí budou v soutěžích UEFA až do odvolání hrát domácí zápasy na neutrální půdě. Zároveň přesunul finále Ligy mistrů z Petrohradu do Paříže.

Není jasné, jak FIFA a UEFA situaci v „české“ větvi play off vyřeší. Jednou z možností je kontumace zápasů ve prospěch Ruska. FIFA po jednání s předsedy kontinentálních konfederací zatím Rusko z kvalifikace MS nevyřadila. Do budoucna ale tento krok nevyloučila, pokud se v brzké době výrazně nezlepší situace na Ukrajině. Prozatím oznámila přijetí několika opatření v souladu s doporučením Mezinárodního olympijského výboru. Až do odvolání zakázala v Rusku mezinárodní fotbalové zápasy, národní tým smí hrát jen pod zkratkou Ruské fotbalové federace RFU, k domácím utkáním může nastoupit jen na neutrální půdě a bez diváků, navíc nemůže používat vlajku a hymnu.

Takové rozhodnutí označil šéf polského svazu Cezary Kulesza za zcela nepřijatelné. „Nemáme zájem se toho zápasu účastnit. Náš postoj zůstává stejný: polský národní tým nebude hrát s Ruskem, ať už se jmenuje jakkoliv,“ vzkázal na twitteru Kulesza.

K bojkotu se nově připojila i Albánie, která by měla proti Rusku nastoupit 2. června v základní skupině Ligy národů v Tiraně. Odveta by se měla hrát 13. června podle rozhodnutí UEFA na neutrální půdě. „Albánie se nezúčastní žádných sportovních utkání s Ruskou federací, dokud neskončí okupace Ukrajiny,“ uvedl albánský ministr zahraničí Olta Xhacka. Zástupci Islandu a Izraele, kteří patří do stejné skupiny Ligy národů, zatím svůj postoj nezveřejnili.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma