Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Fotbalové orgie v rozšířeném balení: MS by se mělo účastnit 40 týmů

Fotbalové orgie v rozšířeném balení: MS by se mělo účastnit 40 týmů
Na loňském mistrovství světa v Brazílii se z vítězství radovali fotbalisté Německa | zdroj: Profimedia

Fotbalové mistrovství Evropy už má proces expanze úspěšně za sebou, nyní přišla řada i na světový šampionát. Podle doposud neschválené reformy by se největšího mezinárodního turnaje mělo od roku 2026 účastnit hned 40 týmů.

Nový koncept počítá s osmi skupinami po pěti týmech. Odehráno bude 96 utkání místo současných 64 a celý turnaj zabere o týden navíc. Zatímco fotbaloví fanoušci mohou jásat nad větší porcí zápasů, pro organizátory to znamená další finanční výdaje.

Rozhodnutí o rozšíření světového šampionátu, které nemusí být ratifikováno kongresem FIFA, bylo poněkud překvapivě zahrnuto do balíčku reforem, kterými se Mezinárodní fotbalové asociace bude zabývat.

S myšlenkou nového modelu mistrovství světa vyrukoval jako první v roce 2013 Michel Platini, momentálně suspendovaný šéf UEFA. Expanze se pravděpodobně nebude týkat Evropy, které na každý šampionát dodává 14 národních celků (tedy zdaleka nejvíce).

O osudu celého projektu by se mělo rozhodnout v únoru příštího roku. Pokud dostane zelenou, bude to již počtvrté, co se počet účastníků mistrovství světa bude rozšiřovat.

První fotbalové MS se konalo v roce 1930 v Uruguayi. O titul nejlepšího týmu planety tehdy soutěžilo pouze 13 týmů. V roce 1954 stoupl jejich počet na 16, v roce 1982 na 24 a konečně na mistrovství ve Francii v roce 1998 se ustálil na současných 32.

A minimálně ještě na dvou příštích šampionátech v Rusku a Kataru zůstane tento koncept zachován.

Zdroje:
Vlastní, Daily Mail

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma