Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Hokejisté Bostonu jsou v Praze, start NHL v Česku se blíží

Hokejisté Bostonu jsou v Praze, start NHL v Česku se blíží
zdroj: tisková zpráva

Start kanadsko-americké NHL v Praze se nezadržitelně blíží. Důkazem toho jsou hokejisté Bostonu, kteří dnes do české metropole přiletěli a od pondělí se začnou připravovat na víkendové souboje s hráči Phoenixu, kteří budou Medvědy následovat na začátku týdne.

Jeden ze zakládajících členů nejslavnější hokejové ligy světa přicestoval do Prahy ze severoirského Belfastu, kde v sobotu porazil místní Giants 5:1.

"Cesta byla dobrá. Bylo to rychlé, jen asi dvě hodinky. Takže to bylo o mnoho rychlejší a lepší, než když jsme letěli z Bostonu do Belfastu," řekl kapitán Bostonu Zdeno Chára novinářům u hotelu po příletu do Prahy.

Výprava Bruins obsadila v centru Prahy polovinu luxusního hotelu Four Seasons, ve kterém v současnosti bydlí i americká herecká hvězda Tom Cruise.

Hokejisté, mezi nimiž chyběla zraněná ofenzivní hvězda týmu Mark Savard, která se zotavuje v USA, si zablokovali dvě kompletní patra. Mají k dispozici celkem 80 pokojů a budou mít i oddělené jídelny od ostatních hostů. "V jednom salónku se budou stravovat samotní hráči, ve druhém další členové výpravy," uvedl Karel Tejkal, tiskový mluvčí organizátora projektu NHL v Praze, společnosti Česká sportovní.

Díky třídennímu pobytu v Belfastu se již výprava zámořského klubu v Evropě vcelku aklimatizovala a vyrovnala se s časovým posunem. "První den byl velmi těžký. Po příletu do Irska jsme byli přinuceni nespat, i když se nám chtělo. Hned jsme šli na trénink a pak jsme měli týmovou večeři. Snažili jsme se posunutou čas a teď už je to lepší. Člověku se chce spát večer," pousmál se Chára.

V kádru Bostonu nechybí ani jediný český hráč na soupisce Medvědů David Krejčí. Účastník olympijských her ve Vancouveru věří, že v Praze bude mít jeho tým podobně volný režim jako v Belfastu. Alespoň na začátku týdne. "Chodili jsme na večeře, na obědy, po městě. Měli jsme docela dost času, což bylo dobré. Doufám, že i tady budeme mít čas podívat se po městě," přál si Krejčí.

Centr prvního útoku Bostonu si ale zatím neplánuje žádná setkání s rodiči či kamarády. "Na víkendové zápasy přijede asi dvacet lidí, ale dorazí až v pátek. Nevěděli jsme dopředu, jaký tady budeme mít plán, takže jsme to dříve nedomlouvali. Navíc to mají docela daleko," řekl rodák Šternberka.

Kamarády z rodného Slovenska bude mít šanci potkat i Chára, který se navíc po letech vrátil do Prahy, kde v sezoně 1995/96 hrál jako junior za Spartu. "Při cestě z letiště jsem ale nic nepoznal. Už je to dávno, navíc v roce 1995 to tady bylo trošku jiné. Tehdy jsem ani neměl auto, jezdil jsem tramvají a metrem," zavzpomínal jeden z nejlepších obránců NHL současnosti.

Více než dvoumetrový bek na začátku své profesionální kariéry často slýchal, že se na hokej nehodí. Že má hrát spíše basketbal. "To ale nezačalo tady v Praze, ale už na Slovensku. Tam jsem musel dokazovat každému, že hokej mohu hrát," podotkl.

Na Spartu a Prahu prý vzpomíná rád, dostal zde druhou šanci a mnoho lidí včetně již zesnulého agenta Jaromíra Henyše mu věřilo. "Byl jsem jim vděčný, že jsem mohl hrát za dorost a trénovat s A mužstvem," dodal Chára.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma