Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Hrdinové z Nagana se v sobotu sejdou v Praze

Hrdinové z Nagana se v sobotu sejdou v Praze
Vítezný tým z Nagana 1998. | zdroj: nagano98.wz.cz

Téměř kompletní tým olympijských vítězů z Nagana se v sobotu zúčastní setkání k patnáctému výročí od zisku zlatých medailí na hvězdném hokejovém turnaji. Podle posledních informací by v Praze mělo chybět jen pět hráčů ze zlatého kádru - Jaromír Jágr, Milan Hejduk, Roman Hamrlík, Jiří Dopita a Petr Svoboda. 

Jágr, Hejduk a Hamrlík hrají v NHL, Dopita za prvoligovou Olomouc a střelec zlatého gólu z finále proti Rusku Svoboda se na poslední chvíli omluvil z pracovních důvodů. "Všichni ostatní na akci potvrdili účast," řekl tiskový mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund. Robert Lang a Richard Šmehlík do Prahy přiletí z Ameriky, kde žijí. 

Hokejisté i členové realizačního týmu v sobotu položí věnce a květiny k hrobu trenéra Ivana Hlinky, který v srpnu 2004 tragicky zemřel při autonehodě. Odpoledne se uskuteční vernisáž fotografií Jiřího Koliše z Nagana v prostorách Národní galerie ve Veletržním paláci. 

Vedle desítek unikátních fotografií budou na výstavě představeny také autentické předměty, které zapůjčili hráči a členové výpravy, například lapačka Dominika Haška, Svobodova rukavice, Jágrova hokejka, medaile, puky a dresy. K vidění budou i předměty z pozůstalosti Ivana Hlinky - rukou psaná soupiska, trenérský notýsek či porcelánový slon pro štěstí, který mužstvo při turnaji provázel. 

Pro hokejisty i další naganské pamětníky je připraven upomínkový dres a hodinky od hokejového svazu. Součástí vernisáží bude rovněž dražba podepsaných fotografií ve prospěch Nadačního fondu Ivana Hlinky. 

"Vítězství na olympijských hrách v Naganu je největším úspěchem českého hokeje v celé jeho historii," uvedl prezident svazu Tomáš Král. "Věřím, že se dočkáme i dalších zlatých olympiád, ta naganská však navždy zůstane první, a tedy nejpamátnější. Jsem rád, že budeme moci poděkovat všem, kdo se o největší úspěch našeho hokeje zasloužili," dodal. 

Fanoušci si budou moci fotografie a originální předměty z Nagana prohlédnout ve Veletržním paláci v neděli. Výstava fotografií, už bez zapůjčených předmětů, bude od 25. února do 17. března přístupná v Paláci Kinských na Staroměstském náměstí v Praze. V dalších měsících se objeví při Českých hokejových hrách v Brně nebo na stadionech různých extraligových klubů. 

Účastníci akce: 

brankáři: Dominik Hašek, Roman Čechmánek, Milan Hnilička, 
obránci: František Kučera, Libor Procházka, Jiří Šlégr, Richard Šmehlík, Jaroslav Špaček, 
útočníci: Josef Beránek, Jan Čaloun, Robert Lang, David Moravec, Pavel Patera, Martin Procházka, Robert Reichel, Martin Ručinský, Vladimír Růžička a Martin Straka
realizační tým: trenér Slavomír Lener, asistent Vladimír Martinec, vedoucí mužstva Stanislav Neveselý, manažer František Černík, maséři Pavel Křížek s Václavem Šaškem, kustod Jaroslav Maule a lékař Zdeněk Ziegelbauer.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma