Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Jágr bude bojovat s legendami, Hudler s minulostí a Pavelec o přežití

Jágr bude bojovat s legendami, Hudler s minulostí a Pavelec o přežití
Tomáš Hertl v dresu San Jose Sharks | zdroj: Profimedia

Ve středu večer odstartuje čtyřmi úvodními zápasy nový ročník nekonečného seriálu s názvem NHL. Třiadvacet týmů ze Spojených států a sedm kanadských mužstev bude počínaje tímto týdnem až do června příštího roku bojovat o nejslavnější hokejovou trofej planety - Stanley Cup. Ani letos u toho samozřejmě nebudou chybět čeští hokejisté v čele s Jaromírem Jágrem, kterého za velkou louží čeká už 23. sezona.

Na cestě za vysněnou stříbrnou trofejí budou muset kluby urazit pořádnou "štreku". Kdo se chce na konci sezony pomazlit se Stanley Cupem, ten musí zvládnout 82 zápasů základní části a k tomu navrch ještě čtyři série play off.

Se zámořským hokejovým maratonem se loni nejlépe popasovali Tučnáci z Pittsburghu. Mužstvo, jehož vlastníkem je legendární kanadský útočník Mario Lemieux, přehrálo ve finálové sérii Žraloky ze San Jose poměrem 4:2 na zápasy. Na straně vítězů bohužel nestál žádný tuzemský rodák, naopak v táboře poražených smutnili útočník Tomáš Hertl a obránce Roman Polák.

Zatím posledním českým majitelem zlatého prstenu pro vítěze NHL tak zůstává Michal Rozsíval, který v sezoně 2014/2015 triumfoval s Chicagem.

68 je číslo, nebo věk?

"Bude na to ještě mít, nebo už patří do starého železa?" lámali si před pěti lety hlavu s návratem Jaromíra Jágra do Severní Ameriky zámořští hokejoví experti. Od té doby mu odškrtávají zápas za zápasem a nevěřícně se ptají: "Jak dlouho ještě vydrží?"

Český legionář oslaví v únoru příštího roku již 45. narozeniny, ale básnickou sbírku Vítězslava Nezvala 'Sbohem a šáteček' si zatím po nocích nepročítá. V minulém ročníku to totiž byla právě česká osmašedesátka, kdo táhl Floridu svižným krokem do play off, které si Panteři zahráli teprve podruhé za posledních šestnáct let. Jágr byl nejproduktivnějším hráčem mužstva i jeho nejlepším střelcem, po gólové stránce to navíc byla jeho nejpovedenější sezona od návratu do zámoří.

Kladenský rodák si tak znovu výrazně polepšil v historických statistikách NHL. Pokud bývalý kapitán Pittsburghu dokáže letos nasbírat alespoň 19 bodů, přeskočí v tabulce produktivity šestinásobného vítěze Stanley Cupu, Kanaďana Marka Messiera. V takovém případě už před ním zůstane pouze nedostižný Wayne Gretzky.

V tabulce nejlepších kanonýrů v dějinách severoamerické soutěže to bude mít Jágr o poznání těžší. I v této kolonce momentálně okupuje bronzový stupínek, nicméně na druhého Gordieho Howea ztrácí 52 přesných tref. A to by za jednu sezonu nedokázal smazat snad ani Alexandr Ovečkin, nejlepší střelec loňského ročníku.

Dva padlí andělé a jeden rychlý šíp

Nad Jágrovou výdrží by si leckteré slabší povahy mohly ukroutit hlavu, obdivuhodné výkony českého útočníka však mají i svou stinnou stránku. Navzdory svému "důchodovému" věku byl totiž loni nejproduktivnějším našincem v NHL.

Přitom v sezoně 2014/2015 se zdálo, že s úpadkem české hokejové školy v zámoří to nebude tak horké. Životní sezónu prožil forvard Jakub Voráček, který dlouho vévodil kanadskému bodování celé soutěže. Nakonec obsadil pátou příčku, přesto šlo o nejlepší umístění českého hráče od roku 2006.

Senzačně si vedl i Jiří Hudler, jenž si získal srdce fanoušků v kanadském Calgary. Sezonu zakončil v první desítce NHL co se branek i bodů týče, a jako první český hokejista v historii získal trofej Lady Byngové, která v sobě snoubí vynikající hráčské dovednosti a gentlemanské chování na ledě i mimo něj.

V minulém ročníku to však byla ze strany obou hráčů už úplně jiná písnička. Voráček se v produktivitě propadl až do sedmé desítky, s Hudlerem byli v Calgary dokonce tak nespokojeni, že ho v průběhu rozjeté sezony vyměnili na Floridu.

Ale ani na slunném jihu se rodák z Havířova dlouho neohřál, jelikož mu v létě vypršel kontrakt a mužstvo mu novou smlouvu nenabídlo. Po českém útočníkovi nakonec sáhl Dallas, kde se po boku krajanů Radka Faksy a Aleše Hemského pokusí restartovat svoji kariéru.

Jágrovi tak loni nejlépe sekundoval David Krejčí. Útočník Bostonu nasbíral v 72 zápasech 63 bodů, kvůli zranění však musel vynechat MS v Rusku a také nedávný Světový pohár. Začátek nové sezony by však už zmeškat neměl.

Za sledování bude letos rozhodně stát mladíček Pavel Zacha. Nejvýšé draftovaný český hokejista za poslední dekádu loni nesměle nakoukl do NHL v posledním utkání sezony, když si zahrál v jedné formaci s Patrikem Eliáš. V příštích měsících už od vedení New Jersey určitě dostane více příležitostí k vyniknutí.

Mrázek je na jedničku z hvězdičkou, Pavelec na vyhazov

Kdo se minulou sezonu v NHL rozhodně neztratil, byli čeští gólmani. Petr Mrázek odchytal za Detroit dvě třetiny zápasů v základní části a výrazně tak zabrnkal na nervy dosavadní jedničce Jimmymu Howardovi.

Po sezoně se rodák z Ostravy po dlouhých vyjednáváních dohodl s klubem na nové smlouvě, takže i letos bude hájit červeno-bílé barvy Red Wings. V mužstvu však zůstává i jeho americký konkurent, takže místo v brankovišti si Mrázek bude muset znovu poctivě vybojovat.

S notnou dávkou sebevědomí vstoupí do letošní sezony také Michael Neuvirth. Po letech paběrkování, kdy si ho zámořské týmy mezi sebou přehazovaly jako horký brambor, se český gólman loni usadil ve Philadelphii.

Do týmu přišel jako jednoznačná dvojka, svými výkony v základní části i play off však výrazně zamotal hlavu trenérům, generálnímu manažerovi Ronu Hextallovi i svému brankářskému kolegovi Stevovi Masonovi. A přípravná utkání před letošní sezonou nenaznačila, že by Neuvirth letos hodlal polevit.

A tak jediným, komu se post brankářské jedničky v NHL vzdaluje, je třetí do party Ondřej Pavelec. Ten sice dlouho  platil za jasnou jedničku Winnipegu (dříve Atlanty), v posledních dvou letech však vinou nevyrovnaných výkonů a rostoucí konkurence o tuto výsadu přišel.

Loni odchytal kladenský rodák jen 33 utkání a těsně před začátkem této sezony dal Winnipeg Pavelcovi jasně na vědomí, že v mužstvu začíná být přebytečný. Tryskáči se totiž rozhodli vsadit na dvojici mladých kanadských gólmanů a českého brankáře nabídli ostatním klubům v NHL. O jeho dalším osudu se tak rozhodne v příštích dnech a týdnech.

Za Stanley Cupem do muzea

Zatímco kanadská reprezentace nemá v posledních letech ve světě konkurenci, na týmové úrovni se slovo Stanley Cup už začíná řadit mezi archaické výrazy. Ty tam jsou úspěchy Montrealu z 60. a 70. let, stejně tak zlatá parta kolem Wayne Gretzkyho, která v osmdesátých letech vybojovala pro Edmonton pět stříbrných pohárů.

Nejslavnější hokejovou trofej planety už 23 let nezískal žádný kanadský celek. Naposledy se to v roce 1993 poštěstilo právě Montrealu. Pravda, kolébka hokeje má v NHL jen sedm zástupců, zatímco Spojené státy se mohou pyšnit hned třiadvaceti týmy, ale takový argument fanoušky jen těžko obměkčí. Zvláště pokud se letos bude opakovat scénář z minulé sezony, kdy se žádný kanadský celek nedostal ani do play off.

V pouští mají taky led

Letošním ročníkem končí v NHL období určitého klidu. Po bouřlivé expanzi v druhé polovině minulého století, kdy se počet klubů v severoamerické soutěži zvýšil ze šesti až na současných třicet, se z ligy na 16 let stala uzavřená společnost.

Ale tou zůstane jen do příštího ročníku, kdy do NHL vlétne nové mužstvo z Las Vegas. National Hockey League se tak stane první ze čtyř velkých amerických sportovních soutěží, která poruší pravidlo "třicet a dost". Ale o tom až někdy příště.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma