Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Aktualizováno: Jalonen dokoučoval, hokejovou reprezentaci převezme Rulík

Aktualizováno: Jalonen dokoučoval, hokejovou reprezentaci převezme Rulík
Kari Jalonen | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) dnes odvolal hlavního trenéra reprezentace Kariho Jalonena i celý jeho realizační tým, novým koučem národního celku byl jmenován Radim Rulík. Na tiskové konferenci o tom informoval prezident svazu Alois Hadamczik, pro odvolání Jalonena bylo devět z jedenácti členů výkonného výboru.

„Vím, že vše možná trvalo dlouho. Výkonný výbor se ale choval zodpovědně,“ řekl Hadamczik. Funkcionáři jednali o odvolání Jalonena třikrát během měsíce, finský kouč se svým realizačním týmem musel předložit i vlastní koncepci pro další sezonu, se kterou ale zástupci ČSLH nebyli spokojeni.

„Je pravda, že jsem jako trenér nikdy nezažil, že by se situace řešila tak dlouho. Nebylo to ale tak, že byli všichni rozhodnuti hned první den,“ uvedl Hadamczik. Sám měl osobně jasno o svém rozhodnutí hned po nevydařeném květnovém šampionátu.

Osmapadesátiletý Rulík doposud vedl juniorskou reprezentaci, se kterou v minulé sezoně získal stříbrné medaile na šampionátu hráčů do 20 let. U seniorského národního týmu působil jako asistent Vladimíra Růžičky v sezoně 2004/05 a podílel se na zisku zlatých medailí na mistrovství světa ve Vídni.

„Chtěli bychom se prezentovat hokejem jako na šampionátu dvacítek. Hrát celoplošný hokej, určovat tempo zápasu s tlakem do brány. Hrát na kotouči a disciplinovaně, protože speciální týmy rozhodují,“ řekl Rulík, pro nějž bylo klíčové, aby se s ním k áčku přesunul celý realizační tým dvacítky. V nové pozici podepíše dvouletou smlouvu s opcí.

O pět let starší Jalonen byl prvním zahraničním trenérem české reprezentace. Na loňském MS tým pod jeho vedením vybojoval bronzové medaile, ale letošní šampionát se národnímu výběru nevydařil. Češi vypadli ve čtvrtfinále a obsadili celkově osmé místo, což je historicky nejhorší výsledek.

Rulík, se kterým se k A-týmu přesunou od dvacítky i asistenti Jiří Kalous, Marek Židlický a Ondřej Pavelec, povede reprezentaci na mistrovství světa v Praze a Ostravě v květnu 2024. Místo Rulíka povede české juniory Patrik Augusta, jehož asistenty budou Robert Reichel, Pavel Trnka a Martin Láska.

Hadamczik: Výkonný výbor se choval zodpovědně, Rulík ho oslovil se svou vizí

Dlouhé třítýdenní jednání výkonného výboru ČSLH o pozici hlavního trenéra seniorské reprezentace zapříčinila podle svazového prezidenta Aloise Hadamczika snaha funkcionářů chovat se zodpovědně. „Důvodem pro odvolání Kariho Jalonena byly jednoznačně výkony našich hráčů na mistrovství. Osmé místo je nejhorší v naší historii. A zodpovědnost za tým pro Prahu, kde nás čeká domácí mistrovství,“ řekl Hadamczik.

Uznal, že výkonný výbor jednal o situaci a složení realizačního týmu seniorské reprezentace dlouho. „Já osobně jsem byl rozhodnutý po mistrovství. A kdybych nemusel podléhat kolektivnímu rozhodnutí, učinil bych finální rozhodnutí dříve. Nikoho jsem ale neovlivňoval. Jak jsem ale řekl, výkonný výbor se choval zodpovědně,“ podotkl prezident ČSLH.

Jalonen se svým týmem nejprve před funkcionáři vysvětloval důvody nevydařeného MS, na kterém Česko v květnu vypadlo ve čtvrtfinále a skončilo osmé. Poté předložil plány pro další sezonu. A výkonný výbor se zprávou nebyl spokojený. „Čekali jsme jinou zprávu. Nikoho z nás nepřesvědčila, abychom hlasovali jinak. Neobsahovala informace, že bychom věřili, že se výkon mužstva zlepší. Nebo vedení mužstva,“ řekl Hadamczik s tím, že až poté začal jednat s Rulíkem o jeho možném přesunu k seniorské reprezentaci.

Podobnou zprávu, jakou předložil Jalonenův tým, předložil dnes i Rulík. „A musím říct, že byla přijata s nadšením. Tak jsme si ji představovali. Je v ní jasně dáno, že chtějí nejdříve (vybudovat) evropské mužstvo, jakou hru chtějí hrát, jsou v ní popsané jasně role každého trenéra. Je v ní popsané, co by měl splňovat hráč reprezentace, jaké parametry by měl mít a třeba také, k čemu má sloužit Euro Hockey Tour,“ řekl Hadamczik, podle nějž se na turnajích EHT má vybudovat základ týmu, který bude pro MS doplněný hráči z NHL.

I přes dnešní odvolání Hadamczik poděkoval Jalonenovi za odvedenou práci pro český hokej a zejména za zisk bronzové medaile na loňském šampionátu. Třiašedesátiletý kouč má stejně jako jeho asistenti Libor Zábranský a Martin Erat smlouvu i na příští sezonu, kterou svaz podle Hadamczika dodrží. Trenéry tak bude i nadále platit.

„Měli jsme spolu nadstandardní vztah. Vždy měl moji plnou důvěru a vyhověl jsme mu ve všem, co chtěl. Například jsme řešili i ubytování pro příští mistrovství, protože nechtěl být v jednom hotelu s ostatními týmy. Nemůžu na něj říct půl špatného slova, ale výkon mužstva nebyl (na posledním MS) dobrý. Byl špatný,“ uvedl Hadamczik. Je přesvědčený, že realizační tým měl být schopen z nominovaných hráčů dostat lepší výkon.

Rulíka s asistenty Jiřím Kalousem, Markem Židlickým a Ondřejem Pavelcem čeká nyní šampionát v domácím prostředí, kde bude pod velkým tlakem. „Pod tlakem jsme jako trenér vždy. A je jedno, jestli jsme u ligového týmu v Pardubicích nebo u národního týmu. Já jsem reprezentaci přebíral po Vídni, kdy jsme byli mistři světa a čekala nás olympiáda. Trenér je pod tlakem a buď se s tím umí vyrovnat a je dobrý trenér, nebo neumí. Pro ně to musí být obrovská výzva a odměna za práci,“ řekl Hadamczik, jenž v minulosti sám jako trenér národní tým vedl.

Rulík: Prioritou pro mě byla chuť kolegů, dál chceme jít cestou, které věříme

Radim Rulík na dnešní tiskové konferenci ke změnám v realizačním týmu uvedl, že nabídku na převzetí prestižního postu nemusel nijak zvažovat. Velmi rychle se totiž naplnil základní předpoklad pro to, aby souhlasně kývl. Tím byla chuť kolegů z trenérského štábu úspěšné dvacítky, která získala na přelomu roku na mistrovství světa v Kanadě stříbro, jít do toho s ním. A právě styl hokeje, s nímž junioři překvapivý úspěch vybojovali, chce Rulík praktikovat i u A-týmu.

Rulík, jehož začátkem května odvolalo z pozice hlavního kouče Dynama vedení extraligových Pardubic, chtěl mít jistotu, že celý realizační tým bude na stejné vlně. „Pro mě bylo naprostou prioritou, zda do toho se mnou ti kluci půjdou, abych měl kolem sebe správné lidi. S lidmi, které neznám, bych do toho nešel. Takhle jsem o nabídce nemusel nijak přemýšlet, když na to kývli,“ prohlásil Rulík.

profimedia-0786071900 Radim Rulík | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Na střídačce ho budou doplňovat jako asistenti Jiří Kalous, Marek Židlický a kouč brankářů Ondřej Pavelec. „Vytvořil se mezi námi výborný pracovní vztah, vynikající chemie. Skvěle jsem se doplňovali a rozuměli jsme si. Jsem proto moc rád, že můžeme pokračovat se stejným realizačním týmem i u A-týmu,“ pochvaloval si Rulík, jenž má s kolegy jasno i o jednotlivých úlohách.

„Marek se zaměří na hru obránců a na hru v přesilovkách a oslabeních, Jirka na speciální týmy při hře šest na pět i pět na šest a bude sledovat, zda soupeř během utkání nemění rytmus hry, abychom na to dokázali včas zareagovat. Ondra bude mít na starost samozřejmě brankáře. A já primárně útočníky a hru speciálních formací,“ přiblížil Rulík.

Věří, že s hokejem, který společně vštípili dvacítce, lze uspět i na hlavní reprezentační scéně. „Myslím, že jsem byl osloven právě proto, jaký systém jsem praktikoval na dvacítkách. Chceme jít svou cestou, které věříme. A věříme, že když touto cestou půjdeme, přinese nám to úspěchy. Rádi bychom se prezentovali aktivní a agresivní celoplošnou obranou, určovali tempo zápasu, byli maximálně sebevědomým týmem hlavně na kotouči, měli maximální tlak do brány a udrželi disciplínu, protože jsme si vědomi, že speciální formace pak rozhodují,“ řekl Rulík.

Je přesvědčený, že u ‚áčka‘ má naopak o něco lepší možnosti. „U dvacítky máte daleko menší seznam hráčů, kteří jsou k dispozici, ale co se týká hokeje samotného, tak když se podíváte na týmy USA, Kanady a dalších, vidíte stejný styl hokeje u osmnáctky, dvacítky a A-týmu. Je to jeden systém hry, který se snaží hrát, jako přes kopírák. Ta změna (oproti dosavadnímu systému hry) bude určitý proces, ale věřím, že je jen otázkou času, kdy se do toho dostaneme. A hráči NHL to mají z 80 až 90 procent zažité, tam do toho netřeba moc zasahovat,“ podotkl Rulík.

Právě stylem hokeje chce zaujmout v květnu na domácím šampionátu. Dobře ví, že výsledek a umístění pak závisí na mnoha okolnostech. „Je úžasné, že budeme hrát doma, chceme výkonem zvednout diváky ze sedadel. Je to ale samozřejmě sport, jednou se to k vám může přiklonit, jindy se to odkloní. Stačí vzpomenout na rok 2004, kdy jsme doma vypadli na penalty s USA, přestože jsme vedli 2:0. Pak byl rok 2005, kdy jsem byl součástí trenérského štábu Vládi Růžičky, znovu ve čtvrtfinále právě s USA jsme 0:2 prohrávali, ale na penalty jsme postoupili my a stali se mistry světa,“ připomněl Rulík.

Základem podle něho bude co nejvíc poznat hráče a vazby mezi nimi, aby mělo mužstvo správnou chemii. „To je klíčová věc, těžko se do toho můžeme trefit, pokud nebudeme mít přečtené naše hokejisty do detailu. Uděláme všechno pro to, abychom kluky poznali a dokázali jim najít prostor a vhodné místo, aby pak oni mohli podat co nejlepší výkon,“ ujistil Rulík.

Se staronovým generálním manažerem Petrem Nedvědem a jeho asistentem Martinem Havlátem je domluvený na sledování hráčů. „Nominaci vždy budeme konzultovat s Petrem dohromady. Nominace jde za námi dvěma, ten vztah je padesát na padesát, i když ji pak budu oznamovat já. Jsme si vědomi vážnosti situace. Chceme vytvořit kostru týmu během turnajů Euro Hockey Tour a nechtěli bychom tým moc měnit, i když je zřejmé, že některé změny budeme muset dělat kvůli zranění a třeba propadu výkonnosti. Chceme se zápas od zápasu a turnaj od turnaje zlepšovat, posouvat herní výkon,“ zdůraznil Rulík.

Oslovený byl podle svých slov minulý týden po zasedání výkonného výboru. Spekulace o jeho nástupu ale kolují mnohem déle. „Jsem rád, že už to mám za sebou. Byl to těžký týden. A nebylo to příjemné, protože mě lidé neustále bombardovali. Vnímal jsem to, ale pořád jsem měl hlavu u dvacítky. Jsem rád, že to takhle dopadlo a naše práce nezůstala nepovšimnutá. Díky tomu jsme teď u A-týmu. Že bude šampionát v Praze, to nehrálo roli, i když je samozřejmě zajímavé, že to vyšlo na tuhle ohromně sledovanou akci,“ konstatoval Rulík.

Obavy, že by mu scházela každodenní práce s mužstvem, na niž je zvyklý z angažmá v klubech, nemá. „Budu jezdit do klubů, koukat se na tréninky, koukat se na zápasy, opravdu nebude den, abych vynechal. Chci být neustále v kontaktu s hokejem a ani na chvíli z toho nevypadnout,“ řekl Rulík. Čas mu zabere i úzká spolupráce s dvacítkou. „Už teď v červenci budu na nejbližší akci. Chtěl bych být i na mistrovství světa trenérem v hledišti. A rád vypomůžu se skautingem nebo sledováním soupeřů. Patrik Augusta pak zase pomůže nám,“ nastínil Rulík.

Podobně pomáhal jeho realizačnímu týmu předchůdce na střídačce A-týmu, dnes odvolaný Kari Jalonen. Volat mu Rulík neplánoval. „Nevím. Teď by mu to asi nebylo příjemné. Nechám to teď být a pak uvidíme. Mezi námi ale nedošlo vůbec k ničemu špatnému. Já jsem ho neodvolal a nemůžu za to. Takový je trenérský život. Pokud neuspějeme my, dopadneme úplně stejně. To mi je jasné. Spolupráce s Karim byla obohacující a jsem rád, že jsem ho poznal,“ ujistil Rulík.

Zaznamenal také názor finského odborníka, že na aktivnější útočnou hru nemá český tým v současnosti dostatek kvalitních hráčů. „Já Kariho názor plně respektuju. Ale když si vezmu dvacítky, tak jsme medaili uhráli po 18 letech. Doteď jsme furt žehrali, že nebruslíme a nestačíme, ale najednou to tam bylo a šlo to. Musíme mít hokej založený na sebevědomí. Pak hráči dokážou posunout své výkony - jako jsme to viděli u Německa nebo Lotyšska na letošním šampionátu,“ připomněl Rulík.

Chce dát prostor i oporám stříbrné dvacítky či dalším mladým hráčům. „V NHL máme kluků míň a míň, musíme se koukat i na hráče z AHL. Když budeme mít k dispozici hráče z NHL, tak je samozřejmě využijeme. Chceme ale zařazovat mladé hráče. Uvidíme, jak to bude vypadat se šesticí těch, kteří by se do NHL brzy prosadit: útočníci Šapovaliv, Brabenec a Kulich a obránci Svozil, Jiříček a Špaček. A pokud tomu situace bude nakloněná, nebojíme se vůbec toho, že by třeba některý hráč měl hrát dvacítky a pak i seniorský šampionát v Praze,“ řekl Rulík.

Což ale neznamená, že by nechtěl využít i ty zkušené. Konkrétně dostal dotaz na sedmatřicetiletého Romana Červenku, kapitána týmu z posledních dvou MS. „Rozhoduje výkonnost a chuť. Věk sám o sobě nehraje vůbec žádnou roli. Pokud bude zdravý... Je to výjimečný hokejista, takže si myslím, že každý trenér by takového hráče chtěl v týmu mít,“ uvedl Rulík.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma