Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Nejhorší výsledek v historii: Podle českých médií neměli hokejisté proti USA šanci

Nejhorší výsledek v historii: Podle českých médií neměli hokejisté proti USA šanci
Kari Jalonen s českým týmem v zápase proti USA | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Titulkem „Bez šance“ shrnuje dnešní deník Sport názor většiny českých médií na čtvrteční vyřazení hokejistů na mistrovství světa po čtvrtfinálové porážce 0:3 s USA. Národní tým podle nich předváděl na šampionátu v Rize a Tampere pouze průměrné výkony, jejichž výsledkem bylo osmé místo, nejhorší výsledek v historii. Okamžitě se také začalo spekulovat o budoucnosti trenéra Kariho Jalonena.

„Tvrdý náraz. Přímý direkt. Národní tým ve čtvrtfinále mistrovství světa neměl šanci a po bezkrevném výkonu podlehl americkému výběru 0:3. Obhajoba loňského bronzu? Na to zapomeňte, soupeř měl zápas pevně pod kontrolou,“ napsal Sport.

Aktuálně.cz označilo čtvrteční porážku se Spojenými státy, pro něž český tým podle něj představoval jen sparingpartnera, za debakl. „Ne výsledkový, ale herní. Tak špatné čtvrtfinále MS čeští hokejisté snad nikdy neodehráli. Šeredně se mýlili ti, kteří v loňském bronzu spatřili návrat mezi velmoci,“ napsal internetový deník.

Právo připomíná špatnou produktivitu týmu v duelech proti silným soupeřům: v posledních třech zápasech proti Švýcarsku, Kanadě a USA skórovali Češi dohromady jen třikrát. „Ofenziva v duelech proti silným celkům byla bezzubá, což dokládá i první třetina s USA. Na střely to bylo 11:2 pro soupeře, protože Čechům dělalo potíže americké napadání i soupeřovo rychlostní pojetí. Pod tlakem se zbavovali puků, častokrát ho jen bezmocně vyhazovali z pásma či naivně nastřelovali dopředu. A vyjma pár minut ve druhé třetině Spojené státy dominovaly, nedaly Čechům ani naději na šance,“ uvedl list.

Média také připomínají, že nejhoršího výsledku v historii dosáhl tým navzdory tomu, že na turnaji kvůli invazi na Ukrajinu nestartovala tradiční hokejová velmoc Rusko. „Mistrovství se hraje bez válčících Rusů. Ani ostatní favorité, snad vyjma včera senzačně vyřazených Švýcarů, neposkládali na svoje poměry a možnosti exkluzivní výběry. I Češi byli průměrní. Umístili se v průměru. Na turnaji průměrných, který skončil nejhorším výsledkem národního týmu v dějinách,“ píše Mladá fronta DNES.

Tisk si všímá i výroku majitele pardubického klubu Petra Dědka, jenž bezprostředně po zápase na twitteru napsal: „Je čas pro návrat českého trenéra.“ Ožily tak spekulace, že kouč Jalonen nemá pevnou pozici v očích svazového prezidenta Aloise Hadamczika a navzdory platné smlouvě u národního týmu příští rok na domácím mistrovství světa už být nemusí.

„Nad setrváním finského kouče Kariho Jalonena na české reprezentační lavičce visí otazník. Smlouvu má sice do 31. května 2024, ale... Když Česku zařídil po nekonečných deseti letech medaili z MS, fanoušci pro něj žádali metál. Tak nějak se přehlíželo, že nabušený tým s devíti posilami z NHL na čele s čarostřelcem Pastrňákem porazil ze silných protivníků jen dvakrát Američany, jinak to taková sláva nebyla. A letos? Děs! Ani jedno vítězství proti top týmům, k tomu ostuda s Lotyši...“ napsal deník Blesk.

Podle deníku Sport by ale Jalonen měl dostat šanci dodržet smlouvu bez ohledu na hlasy volající po českém trenérovi na MS v Česku: „Je to předsudek, který neobstojí. Nejde přece o národnost. Nebo o ukojení ega hokejových šéfů. O ukázání ramen v zákulisí. Ale o odbornost. A i když se mistrovství světa nepovedlo, Jalonen pořád má českému hokeji co dát. A měl by dostat prostor i za rok.“

MF DNES v komentáři nazvaném „Čech by to zvládl líp?“ na toto téma tvrdí, že čtvrtfinále bylo pro současný tým nejspíš maximem. Klade si otázku, zda by s ním dopadl jiný trenér lépe. „Hrál by líbivěji? Zřejmě ano. Dopadl by lépe? Těžko, asi ne. To se nejspíš jeví jako nejsmutnější zjištění letošního mistrovského turnaje. Po několika záblescích světlejších zítřků se vrátila skepse, že svět zase donedávna uznávané hokejové fabrice frnkl,“ píše deník.

Podle Hadamczika byl šampionát nepovedený, o dalším postupu bude jednat výkonný výbor

Prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik označil mistrovství světa v Tampere a Rize z českého pohledu za neúspěšné. V rozhovoru pro ČTK zdůraznil, že osobně neusiluje o odstoupení Jalonena, o dalším postupu vedení českého hokeje by měl jednat výkonný výbor 8. června.

„Na mistrovství nahlížím stejně jako ostatní. Šampionát se mi nelíbil, nebyl úspěšný. Opět nám to ukázalo, že hokej má brand, že je to u nás sport číslo 1. V Lotyšsku bylo odhadem čtyři až pět tisíc našich výborných diváků. Dál bych se k tomu ale pár hodin po šampionátu nechtěl vyjadřovat. Musíme se podívat na celkové mistrovství,“ řekl Hadamczik s tím, že trenéři předloží svou zprávu výkonnému výboru. „Ten se pak vyjádří, jak to vidí dále. Máme před sebou domácí mistrovství. V klidu vše projednáme a pak řekneme, jak to bude dál,“ uvedl šéf svazu.

Na twitteru dnes Hadamczik napsal, že bude žádat kouče Jalonena „o vysvětlení, proč chyběla kreativita, odvaha, vůle a bojovnost.“ Příští světový šampionát se uskuteční za rok v Praze a Ostravě a podle sedmdesátiletého bývalého trenéra se v domácím prostředí musí Česko prezentovat jiným stylem hry než v Tampere a Rize.

„Rozhodně ale není pravda, co píše deník Sport, že něco bylo dopředu (naplánované). To se nezakládá na pravdě. Nikdo nikdy neřekl, že Jalonen má odstoupit nebo že nebude dál trenér. Nejsem proti zahraničnímu trenérovi,“ uvedl Hadamczik.

S dalšími členy výkonného výboru zatím nejednal. „Každý má svůj názor. Byl jsem trenér, a když člověk neuspěl, prošel určitým hodnocením. Někdy to ustál, někdy ne. Teď mohu říct jen jednu věc: mistrovství bylo krajně nepovedené,“ uvedl Hadamczik.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma