Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Jihoamerická fotbalová federace uctila Messiho odhalením sochy

Jihoamerická fotbalová federace uctila Messiho odhalením sochy
Lionel Messi má v muzeu kontinentální federace CONMEBOL svou sochu v životní velikosti | zdroj: Profimedia

Argentinský fotbalista Lionel Messi se definitivně zařadil po bok jihoamerických legend Pelého a Diega Maradony. Pětatřicetiletý hvězdný hráč, jenž dovedl národní tým na loňském mistrovství světa v Kataru k zisku titulu, se dočkal slavnostního odhalení sochy v životní velikosti v muzeu kontinentální federace CONMEBOL, kde mají sochy i oba jeho slavní předchůdci.

Messi dostal při pondělním ceremoniálu v sídle CONMEBOL v paraguyaském městě Luque rovněž repliku trofeje pro mistry světa a pro vítěze Poháru osvoboditelů, který s Argentinou ovládl v roce 2021. Stejné miniatury převzali před losováním nového ročníku Poháru osvoboditelů i jeho další spoluhráči z národního týmu a trenér Lionel Scaloni.

„O tomhle jsem nikdy ani nesnil, ani jsem na to nepomyslel. Když jsem byl malý, snil jsem o tom, že budu dělat to, co mám rád, že budu profesionální fotbalista. Ušel jsem dlouhou cestu, s mnoha rozhodnutími a porážkami, ale vždycky jsem se díval dopředu a šel si za vítězstvím. To je to nejdůležitější, bojovat o své sny, věřit, že je všechno možné,“ uvedl Messi při ceremoniálu. „Teď prožíváme mimořádné a překrásné období, dostává se nám spousta lásky. Už byl nejvyšší čas, aby jihoamerický tým zase vyhrál mistrovství světa,“ dodal.

Pro Messiho, jenž coby kapitán dovedl Argentinu ke světovému zlatu po 36 letech, je to další z řady poct. Už o víkendu po něm bylo pojmenováno tréninkové centrum argentinské fotbalové reprezentace v Buenos Aires.

Messi jako třetí fotbalista historie dosáhl na metu 100 reprezentačních gólů

Lionel Messi jako třetí fotbalista historie překonal metu 100 gólů v reprezentaci. Kapitán argentinských mistrů světa nastřílel hattrick při výhře 7:0 nad Curacaem v úterním přípravném utkání.

Pětatřicetiletý Messi se v Santiagu del Estero proti karibskému soupeři trefil třikrát během 17 minut. Jubilejní stým gólem otevřel ve 20. minutě skóre po přihrávce Giovaniho Lo Celsa pravačkou po zemi. Druhou stovku zásahů načal ve 33. minutě střelou na zadní tyč a čtyři minuty nato zakončil únik po další Lo Celsově nahrávce.

V elitní společnosti stogólových reprezentačních střelců Messi doplnil Portugalce Cristiana Ronalda (122) a Íránce Alího Daeího (109).

„Nepřestáváme slavit a myslím, že je to tak správně a zasloužené. Doufám, že těch gólů od Messiho bude ještě víc. Zaslouží si veškerou slávu a je dobré, že všechny tyto branky vstřelil na argentinské půdě, má to svou mimořádnou hodnotu,“ uvedl argentinský trenér Lionel Scaloni.

Minulý týden v Buenos Aires Messi v prvním utkání Argentiny od prosincového triumfu na mistrovství světa v Kataru přispěl svým 800. soutěžním gólem k výhře 2:0 v přípravě nad Panamou.

Vedle hvězdného útočníka Paris Saint-Germain zatížili v úterý konto Curacaa ještě v prvním poločase Nicolás González a Enzo Fernández, po přestávce pak přidali další branky Ángel Di María a Gonzalo Montiel.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma