Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Kanada si po 36 letech zahraje na mistrovství světa ve fotbale

Kanada si po 36 letech zahraje na mistrovství světa ve fotbale
Kanadští fotbalisté postoupili po 36 letech na mistrovství světa | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Kanady si po 36 letech zahrají na mistrovství světa. Druhou účast v historii si zajistili nedělním vítězstvím 4:0 nad Jamajkou.

Vítězstvím si Kanaďané pojistili vedení ve finálové fázi kvalifikace zóny CONCACAF. Blízko přímému postupu jsou i tradiční severoamerické fotbalové velmoci USA s Mexikem, jimž stačí v posledním kole remíza. 

Kanaďané po čtvrteční porážce 0:1 s Kostarikou tentokrát neponechali v Torontu nic náhodě. V prvním poločase poslali domácí před téměř třiceti tisíci diváky do vedení Cyle Larin a Tajon Buchanan, po změně stran zdvojnásobily náskok Kanady gól Juniora Hoiletta a vlastní branka Adriana Mariappy.

Při dosud jediné účasti na MS v Mexiku v roce 1986 Kanaďané prohráli všechny tři zápasy a nevstřelili ani gól. „Kanada je fotbalová země, věřte tomu. Ještě to dokážeme, tohle je jen začátek,“ řekl kouč John Herdman, který jako první trenér v historii dovedl na MS ženský i mužský tým. S Kanaďankami se mu to povedlo v roce 2015.

Hlavním strůjcem výhry týmu USA nad Panamou 5:1 byl v Orlandu křídelní hráč Chelsea Christian Pulisic, který i díky dvěma penaltám zaznamenal první reprezentační hattrick. Američanům stačí k postupu neprohrát středeční duel s Kostarikou o šest a více gólů.

Podobně je na tom třetí Mexiko, jež díky gólu Edsona Álvareze zvítězilo v Hondurasu 1:0. Kostarika si po výhře 2:1 nad Salvadorem zajistila minimálně čtvrté místo znamenající baráž proti vítězi oceánské kvalifikace.

Celkem už je známých 20 z 32 účastníků závěrečného turnaje v Kataru, který se letos uskuteční netradičně v listopadu a prosinci: Katar, Německo, Dánsko, Brazílie, Francie, Belgie, Chorvatsko, Srbsko, Španělsko, Anglie, Švýcarsko, Nizozemsko, Argentina, Írán, Jižní Korea, Japonsko, Saúdská Arábie, Ekvádor, Uruguay a Kanada. Čeští fotbalisté si po čtvrteční prohře se Švédskem v Kataru nezahrají, stejně jako úřadující mistři Evropy Italové.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 7.9.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,970 25,070
USD 22,570 22,710
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma