Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Čeští fotbalisté si na MS v Kataru nezahrají, chybět budou i mistři Evropy Italové

Čeští fotbalisté si na MS v Kataru nezahrají, chybět budou i mistři Evropy Italové
Čeští fotbalisté v semifinále play off kvalifikace o postup na mistrovství světa 2022 podlehli Švédům 0:1 | zdroj: Profimedia

Čeští fotbalisté podlehli ve Švédsku 0:1 v prodloužení a na mistrovství světa v Kataru si nezahrají. Semifinále play off kvalifikace ve Friends Areně v Solně poblíž Stockholmu rozhodl ve 110. minutě střídající záložník Robin Quaison. Na šampionátu budou chybět i úřadující mistři Evropy Italové, kteří senzačně podlehli Severní Makedonii.

Česko marně usilovalo o druhý postup na mistrovství světa v samostatné historii, jeho jedinou dosavadní účastí zůstává ta z roku 2006. Národní tým se představil v play off o MS potřetí a podruhé neuspěl.

Český celek v samostatné historii neporazil Švédsko ani ve čtvrtém duelu. V úterý se svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého v přípravném utkání představí ve Walesu, který dnes v semifinále baráže porazil Rakousko 2:1.

Čtvrtfinalista posledního mistrovství světa Švédsko naopak ve stejný den čeká souboj v Chorzówě proti domácímu Polsku, které do finále kvalifikace kvůli vojenské invazi Ruska na Ukrajinu postoupilo bez boje. Závěrečný turnaj se uskuteční v Kataru v netradičním termínu na přelomu listopadu a prosince.

Český tým po vyřazení v semifinále zároveň přišel o možnost získat od FIFA prémii 12 milionů dolarů (zhruba 270 milionů korun) za účast na světovém šampionátu. Dva miliony dolarů dostane každý z 32 účastníků mistrovství na přípravu a dalších 10 milionů pak za start na závěrečném turnaji.

Šilhavý se kvůli řadě zraněných hráčů musel v prvním reprezentačním utkání v tomto kalendářním roce mimo jiné obejít bez kompletní obranné čtyřky z loňského evropského šampionátu i kanonýra Schicka. Vůbec poprvé na lavičce národního týmu sáhl k rozestavení na tři stopery ve složení Zima, Brabec, Holeš. Na hrotu útoku nastoupili Kuchta s Hložkem. Seveřané zase postrádali kvůli karetnímu trestu historicky nejlepšího střelce Ibrahimovice.

Před úvodním výkopem vytvořilo zhruba 50 tisíc diváků na stadionu choreo v barvách vlajky Ukrajiny, která přesně měsíc čelí ruské invazi.

V sedmé minutě si na Forsbergův roh na přední tyč naběhl Isak a zakončil těsně nad. Poté Isak hledal ve vápně Kulusevského, jenže ten hlavou nezakončil přesně. Na opačné straně Součkova sražená střela skončila na boční síti a po následném rohovém kopu Sadílka v 11. minutě skóroval Kuchta. Anglický sudí Oliver branku neuznal a situaci ještě konzultoval s videorozhodčím. Kvůli Brabcově faulu ke zklamání českých hráčů i několika stovek diváků, kteří skandovali „My chceme gól“, zůstalo u původního verdiktu.

Brankář Olsen si o chvíli později poradil s Hložkovou přízemní střelou. V 27. minutě se Kuchta po autovém vhazování dostal za obranu Švédů a snažil se najít nabíhajícího Hložka, Nilsson ale před ním včas odvrátil míč na roh. Zahrozili i Seveřané, jenže Kulusevski v šestnáctce vypálil vedle a v závěru úvodního dějství Forsbergův tečovaný pokus z hranice vápna skončil vedle.

Po změně stran se na pořádnou šanci čekalo až do 79. minuty, střídající Svanberg však po rohu hlavičkoval z hranice malého vápna pouze do rukavic připraveného Vaclíka. V nastavení druhého dějství přišel na hřiště Ladislav Krejčí mladší, který si odbyl debut v reprezentačním „áčku“. Ještě před koncem normální hrací doby Souček našel v pokutovém území střídajícího a nikým nehlídaného Havla, který však zakončil nepřesně, byť byl patrně v ofsajdu.

V prodloužení střídající Sýkora vystřelil pouze do Olsena. Ve 110. minutě domácí udeřili. Quaison si přiťukl míč s Isakem a zblízka se nemýlil. K ohrožení Olsena se už hosté nedostali. Švédsko doma podesáté za sebou zvítězilo, Česko prohrálo po pěti utkáních. 

Semifinále play off kvalifikace o postup na mistrovství světa 2022 ve fotbale v Solně:
Švédsko - ČR 1:0 po prodloužení (0:0, 0:0)
Branka: 110. Quaison. Rozhodčí: Oliver - Burt, Bennett - Kavanagh (video, všichni Angl.). ŽK: Nilsson, Claesson, Ekdal, K. Olsson, Karlström - Holeš, Zima, Souček, Matějů.
Sestavy:
Švédsko: Olsen - Danielson, Nilsson, Lindelöf, M. Olsson (61. Bengtsson) - Claesson (61. Quaison), K. Olsson (107. Karlström), Ekdal (72. Svanberg), Forsberg (115. Elanga) - Kulusevski, Isak (115. Helander). Trenér: Andersson.
ČR: Vaclík - Zima, Brabec, Holeš - Masopust (76. Havel), Barák (90.+2 Krejčí), Souček, Sadílek (90.+2 Sýkora), Jankto (76. Matějů) - Kuchta (83. Pekhart), Hložek (111. Lingr). Trenér: Šilhavý.

Na MS budou chybět i mistři Evropy Italové, doma podlehli Severní Makedonii

Fotbalisté Severní Makedonie senzačně zvítězili v Palermu 1:0 nad úřadujícími mistry Evropy Italy a postoupili na úkor favorita do finále play off o mistrovství světa. Jedinou trefou rozhodl ve druhé minutě nastavení útočník Aleksandar Trajkovski. Italové prohráli doma v kvalifikaci MS poprvé v historii a rovněž premiérově budou chybět na druhém světovém šampionátu za sebou.

Severní Makedonie vyzve v úterý v boji o postup Portugalsko, které si doma poradilo 3:1 s Tureckem. Ve finále je také Wales po výhře 2:1 nad Rakouskem, dvěma trefami se blýskl hvězdný Gareth Bale.

Italové v předchozích dvou kvalifikačních zápasech jen remizovali a nedokázali se prosadit ani proti velkému outsiderovi. Čtyřnásobní mistři světa soupeře přestříleli 32:4 a na rohy zvítězili 16:0, přesto v závěru vypálil z dvaceti metrů Trajkovski a poslal míč přesně k tyči. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma