Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Konec Ronalda s Messim. Nejlepšími hráči na světě jsou Polák a egyptský faraon

Konec Ronalda s Messim. Nejlepšími hráči na světě jsou Polák a egyptský faraon
Mohamed Salah | zdroj: Profimedia

Patnáct let. Tak dlouho kralovali Lionel Messi a Cristiano Ronaldo evropskému fotbalu. Ve všech hádkách ohledně trůnu pro nejlepšího fotbalistu zeměkoule padala jen tato dvě jména, nikdo jiný rozhodně nepřipadal v úvahu. Situace se ale mění a na uvolněné místo se hlásí ambiciózní zájemci – především polský superstřelec Robert Lewandowski a liverpoolský miláček Mohamed Salah.

Nenáviděného rivala z Old Trafford o víkendu zničil třemi góly, celkem jich už v nynější sezoně Premier League zapsal deset. Na pouhých devět odehraných zápasů slušné číslo. I v Lize mistrů je jeho bilance dechberoucí – pět branek za pouhé tři mače. Není divu, že je Mohamed Salah fanoušky Liverpoolu milován, bez něj si současný kádr rudého klubu lze jen těžko představit. A sám hráč i jeho agent to moc dobře vědí.

V současnosti Egypťan na Anfieldu jedná o nové smlouvě a dle zákulisních spekulací ze strany hráče padají částky, ze kterých pro změnu liverpoolským funkcionářům řádně padá brada. Na Salahovu obhajobu, na hřišti dělá zápas co zápas vše proto, aby si nekřesťanskou výplatu zdůvodnil. „Je ve své životní formě. Liverpool je zpátky mezi nejlepšími a on je jejich hlavní silou. Od prvního zápasu je pro ně v podstatě nepostradatelný,“ pěje ódy server FourFourTwo.

Za nejlepšího fotbalistu planety hráče označil trenér Jürgen Klopp i britský expert Graeme Souness. Najdou se ale i tací, kteří by při hledání nejlepšího z nejlepších na hvězdu egyptské reprezentace neukázali. Jejich favoritem je Robert Lewandowski, kanonýr z mnichovského Bayernu.

profimedia-0640172143 Robert Lewandowski | zdroj: Profimedia

Konstantní kvalita, nejlepší „hroťák“ na světě a neúnavný stroj na góly. Překonal zdánlivě nepřekonatelný bundesligový rekord Gerda Müllera a ani po třicítce neztratil hlad po brankách a trofejích. Za krále současného fotbalu ho považuje třeba Kevin De Bruyne, hvězda Manchesteru City a Belgie. „To, kolik dává branek a co vše dokázal s Bayernem vyhrát, to je něco neuvěřitelného,“ vysekl Polákovi poklonu šikovný středopolař.

Za nejvíce konzistentního fotbalistu považuje Lewandowského i Rafael Marquez, někdejší hvězda Barcelony. Jsou ale i další hráči, kteří si říkají o pozornost a mají potenciál stát se v nejpopulárnějším sportu absolutní světovou jedničkou. Ať už to jsou francouzský rychlík Kylian Mbappé či nekompromisní zakončovatel z Norska Erling Haaland.

Bude někdo z nich novým Ronaldem či Messim? Spíše ne. Byť jde o fantastické fotbalisty, jen těžko si lze představit, že se podobně výjimečná éra, kdy jednu a půl dekády fotbal patřil dvěma hráčům mimozemských kvalit, bude v dohledné době opakovat. 

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma