Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Fotbalisté Slovácka i Slavie v EKL svorně doma prohráli 0:1

Fotbalisté Slovácka i Slavie v EKL svorně doma prohráli 0:1
Fotbalisté Slovácka podlehli doma Nice 0:1 | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Slovácka podlehli doma Nice 0:1 a nevyhráli ani třetí zápas ve skupině Evropské konferenční ligy. O triumfu hostů rozhodl v 54. minutě Nicolas Pépé. Také Slavie doma prohrála s Kluží 0:1 a zkomplikovala si boj o postup. Pražané měli v duelu s rumunským šampionem vytrvalou převahu, dvakrát trefili tyč, ale gólově se prosadil jen hostující Rangelo Janga ve 45. minutě.

Fotbalisté Slovácka podlehli Nice 0:1 a ve skupině EKL nevyhráli ani potřetí

Svěřenci trenéra Martina Svědíka, kteří v úvodních dvou zápasech remizovali doma s Partizanem Bělehrad 3:3 a prohráli v Kolíně nad Rýnem 2:4, zůstali v „déčku“ poslední. Francouzský celek si připsal ve skupině první vítězství po dvou remízách.

Slovácko doma v pátém pohárovém duelu (bez Poháru Intertoto) poprvé prohrálo. Úřadující vítěz českého poháru nevyhrál před vlastními fanoušky pátý soutěžní zápas po sobě.

V deváté minutě Nice v rozmezí několika vteřin nevyužilo tři šance. Pépé hlavičkoval z vápna do tyče, Budáví nepřekonal gólmana Nguyena a Diop přestřelil.

Ve 22. minutě zahrozili poprvé i domácí. Mihálik vypálil z otočky z hranice šestnáctky, ale pouze doprostřed branky. V závěru úvodního dějství vyzkoušel Šašinka z dálky pozornost gólmana Bulky.

„Orli“ se ujali vedení ve 54. minutě po obrovské chybě Nguyena. Pépé vystřelil zpoza vápna, skákavý míč Nguyenovi vypadl z náruče a prošel za brankovou čáru.

O tři minuty později napálil útočník Pobřeží Slonoviny zpoza vápna břevno. Po necelé hodině hry chtěl Bulka rozehrát míč, ale z domácího „kotle“ ho do ramene trefil kelímek s pivem. Polského brankáře poté lékaři několik minut ošetřovali.

V 80. minutě Petrželovu ránu z voleje Bulka pokryl. Domácí si v závěru vytvořili tlak, výraznější příležitost si ale nevypracovali.

profimedia-0728644670 Slovácko prohrálo doma s Nice 0:1 | zdroj: Profimedia

Nice zvítězilo po třech soutěžních utkáních. Odveta na hřišti celku z Azurového pobřeží, která se odehraje příští čtvrtek, bude bez diváků. Disciplinární komise UEFA potrestala „Orly“ za chování fanoušků v duelu s Kolínem nad Rýnem. 

Utkání 3. kola skupiny D fotbalové Evropské konferenční ligy:
1. FC Slovácko - OGC Nice 0:1 (0:0)
Branka: 54. Pépé. Rozhodčí: Weinberger - Weiss, Obritzberger (všichni Rak.). ŽK: Trávník - Dante, Favre (trenér), Bulka. Diváci: 7447.
Sestavy:
Slovácko: Nguyen - Tomič, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Havlík, Trávník (64. Daníček) - Petržela (84. Vecheta), Šašinka (64. Reinberk), Holzer (64. Duskí) - Mihálik (74. Kozák). Trenér: Svědík.
Nice: Bulka - Atál, Todibo, Dante, Bard - Budáví, Thuram, Lemina, Diop (76. Ilie) - Pépé (84. Ramsey), Laborde. Trenér: Favre.

Fotbalisté Slavie v Evropské konferenční lize nečekaně doma prohráli s Kluží

Fotbalisté Slavie ve třetím z šesti utkání skupiny Evropské konferenční ligy nečekaně doma prohráli s Kluží 0:1 a zkomplikovali si boj o postup. Pražané měli v duelu s rumunským šampionem vytrvalou převahu, dvakrát trefili tyč, ale gólově se prosadil jen hostující Rangelo Janga ve 45. minutě.

Český šampion ve skupině poprvé prohrál a po polovině zápasů se propadl na třetí místo mimořádně vyrovnané tabulky. Všechny čtyři týmy mají na kontě čtyři body, vedoucí Ballkani a druhý Sivasspor lepší skóre než slávisté. Do osmifinále přímo postoupí jen celky z prvních míst ve skupinách, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize. Pražané se za týden představí v Kluži.

profimedia-0728660891 Slavia prohrála s Kluží 0:1 | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Rumunskému šampionovi částečně vyšla odveta za dvě porážky 0:1 od Slavie a vyřazení v závěrečném 4. předkole Ligy mistrů v létě 2019. Červenobílí v Edenu zaváhali poprvé v této sezoně po předchozích devíti domácích soutěžních výhrách za sebou.

Pražané nezvykle nastoupili k domácímu duelu v Edenu ve venkovní modré sadě dresů. Tradiční červenobílé trikoty by podle UEFA mohly být v televizním přenosu snadno zaměnitelné s barvou soupeřových dresů.

Ve slávistické základní sestavě byli jen dva pamětníci tři roky starého vzájemného souboje - historicky nejlepší střelec Pražanů v evropských pohárech Olayinka a brankář Kolář. Sedmadvacetiletý gólman stejně jako v nedělním ligovém utkání nahradil mezi tyčemi zraněnou jedničku Mandouse.

Pražané měli podle očekávání od úvodních minut převahu, ale nevedlo se jim v koncovce. V 11. minutě se dostal k hlavičce Olayinka, ale svůj 14. pohárový gól za Slavii nedal, neboť míč stihl vyrazit gólman Scuffet.

Agilní nigerijský křídelník ve 24. minutě poslal ze strany střílený centr před branku, kde balon patičkou lehce tečoval Tecl a hosty zachránila tyč. Podruhé trefili Pražané brankovou konstrukci v 41. minutě po Provodě akci středem pole a přízemní střele zpoza vápna. Za pár sekund pak ve velké šanci přestřelil Usor, jenž po měsíci nastoupil v základní sestavě.

Navzdory velké převaze slávistů šel v poločase do kabin s vedením vítěz posledních pěti sezon rumunské ligy. Douděra s Ousouem nechali od postranní lajny nacentrovat Rogera, Janga se na přední tyči protlačil před Kačarabu a nedal Kolářovi šanci.

I druhou půli začali červenobílí náporem. Ve 49. minutě se probil ve vápně k zakončení aktivní Olayinka, ale hostující brankář míč vyškrábl na roh. Na opačné straně po rohu hlavičkoval těsně vedle Yeboah.

Domácí měli chvílemi drtivý tlak, ale k vyloženým šancím se nemohli propracovat. V 76. minutě si ve vápně zpracoval balon střídající Traoré a Scuffet jej tečoval nad břevno. Větší možnost už si domácí nevytvořili, naopak v nastavení mohl po vyběhnutí Koláře do opuštěné branky přidat pojistku střídající Malele, ale minul.

Slavia v devátém zápase s rumunským soupeřem v soutěžích UEFA poprvé prohrála, naopak Kluž si připsala premiérové vítězství na české půdě. Rumunský šampion vyhrál venku poprvé v této pohárové sezoně po předchozích pěti remízách.

Pražané hrají skupinu pohárů pošesté za sebou, na jaře v premiérovém ročníku Konferenční ligy došli až do čtvrtfinále, což se jim předtím povedlo i v Evropské lize. Finále této sezony bude hostit Eden.

Utkání 3. kola skupiny G fotbalové Evropské konferenční ligy:
Slavia Praha - CFR Kluž 0:1 (0:1)
Branka: 45. Janga. Rozhodčí: Maresca - Preti, Peretti (všichni It.). ŽK: Usor - Matias, Muhar, Deac, Yeboah, Scuffet. Diváci: 18 271.
Sestavy:
Slavia: Kolář - Douděra, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek (87. Oscar) - Ševčík, Tiéhi (69. Traoré) - Usor, Provod (61. Ewerton), Olayinka - Tecl (61. Sor). Trenér: Trpišovský.
Kluž: Scuffet - Manea, Matias, Kolinger, Camora - Deac (77. Braun), Boateng (87. Cvek), Muhar, Roger - Yeboah (77. Bus), Janga (69. Malele). Trenér: Petrescu.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma