Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Krize Chelsea nebere konce. Mužstvo postrádá vůdčí osobnosti, tvrdí Drogba

Krize Chelsea nebere konce. Mužstvo postrádá vůdčí osobnosti, tvrdí Drogba
Své působení v Chelsea zakončil Drogba ziskem ligového titulu | zdroj: Profimedia

Zatímco v minulé sezoně suverénně ovládli ligovou scénu, letos hráči Blues jako by zapomněli ze svého fotbalového umu úplně všechno. Podle útočníka Didiera Drogby, který za devět let působení v Chelsea zvedl nad hlavu celkem 13 klubových trofejí, je důvodem nevídaného propadu absence velkých osobností v kabině anglického týmu.

Drogba hájil dres Chelsea ještě letos na jaře, klub mu však novou smlouvu nenabídl a sedmatřicetiletý veterán tak vyrazil na zkušenou do Kanady. A zatímco podceňovanému Montrealu pomohl až do čtvrtfinále severoamerické MLS, jeho bývalý tým se začal pomalu potápět do hluboké krize.

Blues za úvodních čtrnáct kol posbírali pouze 15 bodů a místo Arsenalu nebo Manchesteru jim teď v dolních patrech tabulky konkurují takoví ligoví trpaslíci jako Norwich nebo Stoke.

V kabině anglického celku to vře a trenér José Mourinho pomalu ztrácí pevnou půdu pod nohama, třebaže majitel Chelsea Roman Abramovič nad ním stále drží ochrannou ruku.

Terry to sám neutáhne

Drogba ale vidí klíčový problém jinde než v osobnosti trenéra. Podle jeho názoru z Chelsea postupně odcházejí vůdčí osobnosti a současní hráči je nedokážou nahradit.

"Za mého působení v Londýně mělo mužstvo řadu lídrů. A to nemluvím pouze o minulé sezoně, ale o celém devítiletém angažmá," zdůrazňuje rodák z Pobřeží slonoviny. "Měli jsme Franka Lamparda, Petra Čecha, Johna Terryho, Michaela Ballacka, Michaela Essiena, Andreje Ševčenka, Claudea Makeleleho – všechno to byli skvělí hráči a velké osobnosti. Dokázali jsme přijmout zodpovědnost za špatné výsledky, uměli jsme se poučit z vlastních chyb. Díky tomu nás nikdy neskolila žádná krátkodobá krize."

"Ze staré gardy je v týmu už jen Terry, který nedokáže sám pozvednout celé mužstvo. Je na dalších hráčích, aby vystoupili ze stínu a chopili se iniciativy," dodává Drogba v rozhovoru pro deník The Sun.

Čtvrté místo jako maximum

Dvojnásobný nejlepší střelec Premier League už ztratil víru v to, že by se Chelsea v letošní sezoně ještě dokázala vrátit do hry o titul.

Podle Drogby je teď zásadní, aby se Blues prokousali do první čtyřky, což jim zaručí účast v Lize mistrů. Na čtvrtý Arsenal zatím ztrácejí 12 bodů.

S tímto úkolem se však musí popasovat především hráči samotní.

"Nestačí se zvednout a říct: Dáme do toho všechno, dneska musíme vyhrát! Pokud ten hráč sám nepůjde příkladem. Jinak jsou to jen plané řeči. Pravého vůdce dělají činy," uzavírá Drogba.

Zdroje:
Vlastní, Yahoo Sports

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma