Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Kvůli ruské agresi se ruší další plánované sportovní akce s ruskou účastí

Kvůli ruské agresi se ruší další plánované sportovní akce s ruskou účastí
Ruští hokejisté po finálové porážce s Finskem na ZOH v Pekingu | zdroj: Profimedia

Prezident hokejového svazu Tomáš Král chce zrušit všechny zápasy reprezentačních výběrů proti ruským týmům. Rusové pravděpodobně nebudou pozváni ani na České hokejové hry, které mají být na přelomu dubna a května třetím ze čtyř turnajů série Euro Hockey Tour. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se ruší i další sportovní akce, už v pátek bylo rozhodnuto, že finále fotbalové Ligy mistrů se místo Petrohradu odehraje v Paříži.

Král kvůli tomu svolal na pondělí mimořádné zasedání výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). „Vzhledem k pokračující ruské agresi na území Ukrajiny na něm navrhne okamžité zrušení dvoustranných reprezentačních akcí s účastí hokejistů Ruské federace a požádá o projednání stanoviska, které bude ČSLH prosazovat při jednáních o účasti ruských hokejistů na akcích pořádaných na vícestranném základě,“ uvedl svaz v tiskové zprávě.

Jedním z opatření by mělo být i zamezení účasti sborné na Českých hokejových hrách. „Je pravděpodobné, že jakožto pořadatel toho turnaje ruský tým vůbec nepozveme,“ řekl ČTK tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Fotbalisté Polska odmítají nastoupit do kvalifikace MS proti Rusku

Polská fotbalová reprezentace nenastoupí kvůli útoku ruských vojsk na Ukrajinu k březnovému utkání play off kvalifikace o postup na mistrovství světa proti Rusku. Na twitteru to oznámil šéf polského svazu (PZPN) Cezary Kulesza. Zatím není jasné, jaké důsledky bude toto rozhodnutí mít.

„Dost řečí, je čas jednat. Vzhledem k eskalaci agrese Ruské federace na Ukrajině tým Polska neplánuje odehrát zápas play off proti týmu Ruska,“ napsal Kulesza a dodal, že to je jediné správné rozhodnutí. „Jednáme se švédskou a českou federací, abychom předložili FIFA společné stanovisko,“ dodal.

O osudu zápasu nyní bude muset rozhodnout mezinárodní federace FIFA. Jednou z možností je kontumace ve prospěch Ruska, které by tak bez boje postoupilo do finále play off. V úvahu vzhledem k aktuální situaci připadá i vyřazení ruského týmu ze soutěže.

Duel Polska s Ruskem patří do „české“ barážové větve a je na programu 24. března. Český tým ve stejný den nastoupí ve Švédsku a vítěz duelu se má o pět dní později o účast na šampionátu v Kataru utkat ve finále s lepším týmem ze zápasu Rusko - Polsko, který by měl výhodu domácího prostředí.

Rusko ale bude s největší pravděpodobností muset své zápasy odehrát na neutrální půdě. Výkonný výbor UEFA na pátečním mimořádném zasedání rozhodl, že ruské a ukrajinské kluby a národní týmy obou zemí budou v soutěžích UEFA až do odvolání hrát domácí zápasy na neutrální půdě. To by se mělo týkat i duelů březnové kvalifikace, oficiální potvrzení ale ještě musí přidat FIFA coby organizátor.

Velká cena Ruska formule 1 se letos nepojede

Vedení seriálu mistrovství světa formule 1 se po ruském vojenském útoku na Ukrajinu rozhodlo zrušit velkou cenu Ruska formule 1, která se měla jet 25. září v Soči. Jezdci Sebastian Vettel a Max Verstappen už dopředu avizovali, že se akce nezúčastní.

„Sledujeme vývoj na Ukrajině se smutkem a šokem a s nadějí v brzké a mírové řešení současné situace,“ uvedla F1 v prohlášení. „Formule 1, FIA a týmy probraly postavení našeho sportu a výsledkem je to, i s ohledem na všechny zúčastněné, že je nemožné uspořádat ruskou Grand Prix za současných okolností.“

Ruská Grand Prix je součástí seriálu formule 1 od roku 2014. V Soči se letos mělo jet naposledy, od příštího roku se měla Grand Prix přesunout do Petrohradu.

Proti ruské invazi na Ukrajinu se vyslovil i hokejista Ovečkin

K ruským sportovcům, kteří se vyslovili proti invazi na Ukrajinu, se přidal i slavný hokejista Alexandr Ovečkin. Šestatřicetiletý útočník Washingtonu prohlásil, že má na Ukrajině mnoho přátel, a doufá, že ruská vojenská akce brzy skončí.

„Prosím, už žádné válčení. Je těžké to sledovat, snad to všechno brzy skončí,“ řekl Ovečkin novinářům před dnešním utkáním NHL proti Philadelphii. „Nezáleží na tom, kdo je ve válce, Rusko, Ukrajina, jiné země. Tenhle svět musí žít v míru,“ dodal druhý nejlepší evropský střelec v historii elitní zámořské ligy, jenž zaostává o čtyři góly za Jaromírem Jágrem.

profimedia-0658493184 Alexandr Ovečkin | zdroj: Profimedia

Ovečkin byl považován za přívržence ruského prezidenta Vladimira Putina. Před prezidentskými volbami v roce 2018, které Putin vyhrál, vznikl takzvaný Putinův hokejový tým, jehož tváří Ovečkin byl. V pátek se ale vyjádřil neutrálně. „Je to můj prezident, ale já nejsem politik, jsem sportovec,“ řekl k dotazu na své vztahy s Putinem.

Proti válce na Ukrajině se v minulých dnech vyslovili i ruští tenisté Andrej Rubljov a Daniil Medveděv. Rubljov, který se ve finále turnaje v Dubaji utká s Jiřím Veselým, napsal po semifinálovém vítězství na kameru protiválečný slogan „No War Please“.

Medveděv, který se v pondělí stane novou světovou jedničkou, neměl na turnaji v Acapulcu kvůli událostem na Ukrajině náladu tento kariérní milník oslavovat. „Ve chvílích, jako je tahle, pochopíte, že tenis není zase tak důležitý. Když jsem se tady v Mexiku probudil a viděl zprávy z domova, nebylo to příjemné. Jako tenista bych chtěl po celém světě podporovat mír. Není to snadné, sledovat tohle všechno,“ řekl Medveděv. 

Zdroje:
ČTK, iRozhlas

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 7.9.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,970 25,070
USD 22,570 22,710
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma