Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 10°C Polojasno

Kyjev odmítá návrat mladých ruských fotbalistů do soutěží a vyzývá k bojkotu

Kyjev odmítá návrat mladých ruských fotbalistů do soutěží a vyzývá k bojkotu
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ukrajinský fotbalový svaz odsoudil rozhodnutí UEFA umožnit ruským reprezentačním výběrům do 17 let návrat do mezinárodních soutěží. V prohlášení na svém webu uvedl, že dál odmítá proti ruským týmům hrát a vyzval evropskou fotbalovou unii, aby úterní krok výkonného výboru přehodnotila. Podobně se vyjádřily i anglická, dánská, švédská a polská asociace.

Vyřazení ruských seniorských klubů a národních týmů po dobu invaze na Ukrajinu zůstává v platnosti.

„Ukrajinský svaz trvá na zachování předchozích rozhodnutí UEFA a FIFA o zákazu účasti všech ruských týmů v mezinárodních soutěžích. Nezúčastníme se žádných soutěží s účastí ruských týmů a apelujeme na ostatní členské svazy UEFA, aby případné zápasy s účastí týmů z Ruské federace bojkotovaly,“ stojí v prohlášení ukrajinského svazu.

Předseda UEFA Aleksander Čeferin v prohlášení na webu označil vyřazení mládeže ze soutěží za přímou diskriminaci. Unie nyní hodlá hledat řešení, jak zapojit ruské týmy hráčů a dívek do 17 let do soutěží, které už byly rozlosovány. I pro tato družstva má platit zákaz ruské vlajky, hymny, reprezentačního dresu se státními symboly a zápasy se nesmějí hrát na ruském území.

„Jsme přesvědčeni, že přijetí podobných rozhodnutí o postupném návratu ruských týmů do soutěží během nepřátelských akcí vedených Ruskou federací proti Ukrajině je neopodstatněné a toleruje agresivní politiku Ruska. Důrazně žádáme UEFA, aby toto rozhodnutí přezkoumala a ponechala v platnosti předchozí rozhodnutí o úplném vyloučení ruských týmů,“ uvedl ukrajinský svaz.

Podobně se vyjádřila i anglická asociace. „Naše stanovisko zůstává takové, že anglické týmy proti Rusku hrát nebudou,“ řekl její mluvčí. „Pokud budou ruské národní týmy znovu přijaty do soutěží, naše mužstva proti nim nenastoupí. Je to jediné správně řešení,“ řekl deníku Przeglad Sportowy prezident polské asociace Cezary Kulesza.

Fotbalová asociace České republiky v prohlášení pro média uvedla, že vzala rozhodnutí UEFA na vědomí. „Budoucí technický či herní model možného startu ruských mládežníků bude UEFA teprve zvažovat, konkrétní detaily nejsou známy. Podle toho FAČR zaujme další stanovisko, samozřejmě při respektování usnesení Vlády ČR a Národní sportovní agentury ohledně ruských a běloruských sportovců,“ uvedla FAČR.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 1.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,070 25,170
USD 23,540 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma