Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Ukrajinec Jarmolenko se po svém gólu za West Ham neubránil slzám

Ukrajinec Jarmolenko se po svém gólu za West Ham neubránil slzám
Andrij Jarmolenko pomohl brankou k výhře West Hamu nad Aston Villou 2:1 | zdroj: Profimedia

Emotivní návrat na hřiště prožil v nedělním utkání Premier League ukrajinský fotbalista Andrij Jarmolenko. Dvaatřicetiletý útočník pomohl brankou k výhře West Hamu nad Aston Villou 2:1 a při následných oslavách se neubránil slzám. Během volna, které dostal v minulých dnech od trenéra Davida Moyese kvůli ruské invazi na Ukrajinu, převezl do Británie i svou manželku a děti.

„Dal jsem do toho všechno pro fanoušky a pro tenhle klub. V ten moment jsem cítil, že celý West Ham a jeho fanoušci podporují Ukrajince,“ řekl po utkání Jarmolenko.

Spoluhráč českých reprezentantů Tomáše Součka, Vladimíra Coufala a Alexe Krále se dočkal velkých ovací, už když přišel coby střídající hráč v 52. minutě na hřiště. O osmnáct minut později si zpracoval přihrávku Saida Benrahmy a otevřel skóre. Na jeho gól navázal ještě Pablo Fornals, hosté už jen snížili zásluhou Jacoba Ramseyho. 

Jarmolenko neudržel při oslavě své první ligové branky v této sezoně slzy dojetí a gestem dal najevo, že během ruské invaze na Ukrajinu myslí na své krajany. Pak byl vyhlášen hlavní hvězdou utkání.

„To, co se stalo, bylo kvůli situaci v mé zemi hodně emotivní. Těžko teď mohu přemýšlet o fotbale, když v mé zemi každý den zabíjí ruská armáda Ukrajince. Chci poděkovat všem spoluhráčům a fanouškům West Hamu, kteří podporují mě a ukrajinský lid. Děkuji všem Britům, protože cítíme, jak nás podporujete,“ řekl Jarmolenko.

K soutěžnímu zápasu nastoupil poprvé od začátku února, kdy odehrál 120 minut v Anglickém poháru proti soupeři ze šesté ligy Kidderminsteru. Od chvíle, co ruská armáda zahájila invazi na Ukrajinu, dostal od trenéra Moyese volno. Během něj převezl Jarmolenko do Anglie svou rodinu z Polska.

„Vím, že nejsem stoprocentně připravený, protože poslední dva týdny jsem trénoval jen třikrát nebo čtyřikrát. Od 26. února jsem čtyři dny nic nedělal. Nemohl jsem trénovat, musel jsem neustále myslet na svou rodinu. A po dalších dvou nebo třech dnech jsem si musel znovu odpočinout.“ podotkl bývalý hráč Dortmundu nebo Dynama Kyjev. „V tomhle utkání jsem se snažil odvést na hřišti všechno, protože vím, jak důležitý zápas to pro nás byl,“ doplnil.

West Hamu patří po druhém ligovém vítězství ze tří posledních duelů šesté místo o dva body před Wolverhamptonem. „Pro mě je opravdu důležité, že cítím podporu od našeho trenéra, spoluhráčů a fanoušků. Když jsem něco takového cítil, chtěl jsem odevzdat pro klub a jeho příznivce úplně vše,“ dodal Jarmolenko. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma