Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Rusové na LOH 2024? Vždyť ruská agrese se naopak stupňuje, soudí MZV

Rusové na LOH 2024? Vždyť ruská agrese se naopak stupňuje, soudí MZV
Šéf MOV Thomas Bach | zdroj: Profimedia

Úvahy Mezinárodního olympijského výboru (MOV) ohledně možné účasti sportovců z Ruska a Běloruska na olympijských hrách 2024 v Paříži jsou podle ministerstva zahraničí překvapivé. Ruská agrese nijak neutichla, naopak se nadále zintenzivňuje, uvedl mluvčí ministerstva Daniel Drake ve vyjádření, které poskytl ČTK. O věci chce resort jednat s Národní sportovní agenturou (NSA) a Českým olympijským výborem (ČOV).

Rusko s pomocí Běloruska před rokem napadlo Ukrajinu, na což většina sportovních organizací po doporučení MOV reagovala vyloučením reprezentantů obou zemí z mezinárodních soutěží. Šéf MOV Thomas Bach ale v poslední době opakovaně uvedl, že výbor hledá cestu k jejich návratu jako neutrálních sportovců.

Minulý týden podpořil návrh, aby Rusové a Bělorusové mohli startovat v soutěžích organizovaných asijským olympijským výborem. To by mohlo zahrnovat i závody započítávané do olympijské kvalifikace, čímž by se reprezentantům obou zemí otevřela možnost startovat v roce 2024 pod pěti kruhy v Paříži. Sportovci by se museli vymezit proti válce a nesměli by mít dopingovou minulost.

Ukrajina a Lotyšsko už oznámily, že v případě účasti ruských a běloruských sportovců zváží bojkot olympijských her. ČOV dnes pro ČTK zopakoval čtvrteční vyjádření, že bojkot OH nezvažuje.

„Před rokem při zahájení ruské agrese byl Mezinárodní olympijský výbor jednou z prvních organizací, která ruské sportovce vyloučila. Ruská agrese nijak neutichla, naopak se nadále zintenzivňuje, tudíž jsou pro nás současné úvahy olympijského výboru překvapivé,“ uvedl Drake. „V následujících dnech o tomto bude jednat ministerstvo zahraničí s Národní sportovní agenturou a Českým olympijským výborem,“ dodal.

Předseda NSA Ondřej Šebek má podobný postoj jako ministerstvo zahraničí. „Před rokem při zahájení ruské agrese byl Mezinárodní olympijský výbor jedním z prvních, který vyloučil ruské sportovce. Ruská agrese nadále probíhá, tudíž nerozumím tomu, co se změnilo, že chce olympijský výbor najednou vzít ruské sportovce zpět,“ uvedl pro ČTK. „Je to pro mě nová a překvapující informace, která přesahuje rozměr sportu a zcela jistě naše stanovisko k této situaci budu koordinovat s vládními činiteli,“ doplnil.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma