Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Liga mistrů: Chelsea prohrála v Turíně, Ronaldo vylepšoval rekordy

Liga mistrů: Chelsea prohrála v Turíně, Ronaldo vylepšoval rekordy
Ve 2. kole skupin Ligy mistrů porazil Bayern Mnichov Dynamo Kyjev 5:0 | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Juventusu Turín porazili ve druhém kole Ligy mistrů obhájce trofeje Chelsea 1:0. Dalším týmem, který si připsal druhé vítězství, je Bayern Mnichov, který rozstřílel Dynamo Kyjev 5:0. Manchester United vyhrál nad Villarealem 2:1 v zápase, v němž Cristiano Ronaldo znovu měnil rekordní zápisy nejprestižnější soutěže.

Juventus v Serii A čekal na první výhru pět kol, což italská média vyhodnotila jako nejhorší start „Staré dámy“ do sezony za posledních šedesát let. Ale v Lize mistrů taktika nového trenéra Allegriho slaví úspěchy. Po výhře nad Malmö jeho svěřenci ve skupině H zdolali i Chelsea. V nudném prvním poločase zamířil mezi tyče jen hostující Lukaku, ale po změně stran se hned po rozehrání trefil domácí Chiesa přesně pod břevno. Po sobotní ligové porážce od Manchesteru City tak musel londýnský tým spolknout další hořkou pilulku.

Petrohrad rozdrtil Malmö 4:0 a v prestižní soutěži slavil tři body poprvé po osmi zápasech. Na stadionu, kde se bude hrát v květnu finále, měl skvělý úvod a už v 9. minutě Brazilec Claudinho pohotovou střelou bez přípravy otevřel skóre. Brzy po změně stran zvýšil Kuzjajev hlavou na 2:0. Rozhodčí pak po konzultaci s videem hostům vyloučil Ahmedhodžiče za hraní rukou a početní převahu v závěru zužitkovali Sutormin a Brazilec Wendel. Švédský mistr, který se do skupinové fáze probil z prvního předkola, tak po domácí prohře s Juventusem 0:3 utrpěl další debakl.

Manchester United ve skupině F v repríze finále posledního ročníku Evropské ligy oplatil Villarrealu porážku z penaltového rozstřelu v Gdaňsku. V úvodu domácí podržel brankář De Gea, který během dvaceti minut zmařil tři velké šance hostů. V úvodu druhého dějství ho překonal jeho španělský krajan Alcácer, ale už za sedm minut Brazilec Telles vyrovnal. V páté minutě nastavení rozhodl Cristiano Ronaldo, který nastoupil ke svému 178. zápasu v Lize mistrů a překonal rekord španělského brankáře Ikera Casillase. Se 136 góly vede i historickou tabulku střelců a od svého návratu na Old Trafford vstřelil v pěti zápasech pět gólů.

V čele skupiny F je ale se čtyřmi body Atalanta Bergamo, která vyhrála nad Young Boys Bern 1:0, což byla její první výhra v Lize mistrů na domácím stadionu. V roce 2019 hrála své zápasy v Miláně, loni si doma připsala dvě remízy a dvě prohry, až dnes černou sérii ukončila. Italský tým se předčasně radoval už v 18. minutě, kdy si Lauper srazil míč do vlastní sítě, ale video ukázalo, že jeho zásahu předcházel ofsajd. Brankář hostů Von Ballmoos dlouho držel čisté konto, ale v 68. minutě neměl proti Pessinově střele zblízka pod břevno šanci.

Bayern ve skupině E po vítězství 3:0 v Barceloně nasázel Dynamu Kyjev ještě o dva góly víc. A stejně jako před dvěma týdny na Nou Campu dal dvě branky polský kanonýr Lewandowski. V Lize mistrů už jich má na kontě 77, což ho řadí na třetí místo za Ronaldem a Messim. Už ve 12. minutě střelou doprostřed branky proměnil penaltu za Sydorčukovo hraní rukou a po čtvrthodině zvýšil na 2:0. Po změně stran účet vítěze Ligy mistrů z roku 2020 uzavřeli Gnabry, Sane a Choupo-Moting.

Benfica Lisabon porazila Barcelonu poprvé od roku 1961, kdy ji zdolala ve finále tehdejšího PMEZ v Bernu. Od té doby zaznamenala v zápasech s katalánským velkoklubem tři porážky a tři remízy, dnes mu ale udělila tříbrankovou lekci. Hrdinou byl Uruguayec Núňez. Nejdražší hráč portugalské ligy už ve 3. minutě zakončil sólo mezi zkoprnělými zadáky přesnou střelou k tyči a jedenáct minut před koncem z penalty výhru zpečetil. Mezitím se trefil ještě Silva, zatímco Barcelona se opět nezmohla ani na jednu střelu na branku a po dvou kolech má skóre 0:6 a vyloučeného Garcíu.

Ve skupině G Salcburk v minulém kole v Seville kopal tři penalty a dvě z nich zahodil. Jedním z neúspěšných exekutorů byl tehdy Adeyemi, který dnes dostal proti Lille příležitost složit reparát. Oba pokutové kopy proměnil, a zařídil tak výhru 2:1.

Sevilla v Lize mistrů na soupeřově hřišti neprohrála v sedmi zápasech od roku 2017, ale dnes měla namále. Wolfsburg, který hraje základní skupinu poprvé po šesti letech, vedl po střele Steffena. Pět minut před koncem ale video přidělilo hostům penaltu a Chorvat Rakitič prohru odvrátil.

Výsledky 2. kola skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina E:
Bayern Mnichov - Dynamo Kyjev 5:0 (2:0)
Branky: 12. z pen. a 27. Lewandowski, 68. Gnabry, 75. Sane, 87. Choupo-Moting. Rozhodčí: Guida (It.).
Benfica Lisabon - FC Barcelona 3:0 (1:0)
Branky: 3. a 79. z pen. Núňez, 69. Silva. Rozhodčí: Orsato (It.). ČK: 87. García (Barcelona).
Skupina F:
Bergamo - Young Boys Bern 1:0 (0:0)
Branka: 68. Pessina. Rozhodčí: Brych (Něm.).
Manchester United - Villarreal 2:1 (0:0)
Branky: 60. Telles, 90.+5 Ronaldo - 53. Alcácer. Rozhodčí: Zwayer (Něm.).
Skupina G:
Wolfsburg - FC Sevilla 1:1 (0:0)
Branky: 49. Steffen - 86. Rakitič z pen. Rozhodčí: Kabakov (Bulh.).ČK: 86.Guilavogui (Wolfsburg).
Salcburk - Lille 2:1 (1:0)
Branky: 36. z pen. a 53. z pen. Adeyemi - 62. Yilmaz. Rozhodčí: Meler (Tur.).
Skupina H:
Zenit Petrohrad - Malmö 4:0 (1:0)
Branky: 9. Claudinho, 49. Kuzjajev, 81. Sutormin, 90.+4 Wendel. Rozhodčí: Sidiropulos (Řec.). ČK: 53. Ahmedhodžič (Malmö).
Juventus Turín - Chelsea 1:0 (0:0)
Branka: 46. Chiesa. Rozhodčí: Gil Manzano (Šp.).

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma