Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Polojasno

Los Evropské a Konferenční ligy vybral soupeře Spartě, Slavii a Jablonci

Los Evropské a Konferenční ligy vybral soupeře Spartě, Slavii a Jablonci
Losování Konferenční ligy | zdroj: Profimedia

Dnešní losování základních skupin fotbalové Evropské ligy přisoudilo Spartě Olympique Lyon, Glasgow Rangers a Bröndby Kodaň. Slavii los Konferenční ligy vybral Feyenoord, Union a Haifu, Jablonci Alkmaar, Kluž a Randers. Skupiny Ligy mistrů se losovaly ve čtvrtek.

Fotbalisty Sparty ve skupině Evropské ligy čekají Lyon, Rangers a Bröndby

Fotbalisté pražské Sparty narazí v Evropské lize v základní skupině A na Olympique Lyon, Glasgow Rangers a Bröndby Kodaň. Rozhodl o tom dnešní los v Istanbulu.

Letenští v minulém ročníku Evropské ligy ve skupině porazili jiný glasgowský tým Celtic dvakrát 4:1. Úřadující skotští mistři Rangers zase ve vyhroceném březnovém osmifinále stejné soutěže vypadli se Slavií Praha.

Skupiny začnou ve čtvrtek 16. září a poslední šesté kolo se odehraje 9. prosince. Do vyřazovací fáze projdou vždy první dva týmy. Mužstva na třetím místě nově čeká play off Evropské konferenční ligy.

Sparta si postupem do hlavní fáze vydělala 3,63 milionu eur (přes 92 milionů korun).

Pro svěřence trenéra Pavla Vrby budou zápasy s Lyonem další konfrontací s francouzským fotbalem. Na začátku srpna Sparta podlehla Monaku ve 3. předkole Ligy mistrů po porážkách 0:2 doma a 1:3 venku. Jako trest za rasismus fanoušků v úvodním duelu na Letné odehrají Pražané první domácí zápas skupiny bez diváků.

Vypjatá odveta Rangers se Slavií (0:2) vyvrcholila incidentem mezi Glenem Kamarou a hostujícím Ondřejem Kúdelou, který finského záložníka tmavé pleti údajně rasisticky urazil a následně dostal desetizápasový disciplinární trest v mezinárodních soutěžích. Domácí Kemar Roofe v zápase brutálním zákrokem zranil slávistického brankáře Ondřeje Koláře.

West Ham s reprezentačním duem Vladimír Coufal, Tomáš Souček ve skupině H potká Dinamo Záhřeb, Genk a Rapid Vídeň. Leverkusen s českým útočníkem Patrikem Schickem narazí ve skupině G na Celtic Glasgow, Betis Sevilla a Ferencváros Budapešť, přemožitele Slavie z 3. předkola LM.

Ve dvou skupinách může dojít i na souboje českých hráčů. Olympiakos Pireus s brankářem Tomášem Vaclíkem narazí i na Fenerbahce Istanbul, kde působí obránce Filip Novák. Dalšími týmy „déčka“ jsou Frankfurt a Antverpy.

Ve skupině C, kde jsou favority Neapol a Leicester, by se zase mohli potkat záložník Alex Král (Spartak Moskva) a útočník Tomáš Pekhart, který s Legií Varšava ve 4. předkole EL vyřadil Slavii.

Los základních skupin fotbalové Evropské ligy:
Skupina A: Lyon, Glasgow Rangers, Sparta Praha, Bröndby Kodaň.
Skupina B: Monako, PSV Eindhoven, San Sebastian, Sturm Štýrský Hradec.
Skupina C: Neapol, Leicester, Spartak Moskva (Král), Legia Varšava (Pekhart).
Skupina D: Olympiakos Pireus (Vaclík), Frankfurt, Fenerbahce Istanbul (Novák), Antverpy.
Skupina E: Lazio Řím, Lokomotiv Moskva, Marseille, Galatasaray Istanbul.
Skupina F: Braga, Crvena zvezda Bělehrad, Ludogorec Razgrad, Midtjylland.
Skupina G: Leverkusen (Schick), Celtic Glasgow, Betis Sevilla, Ferencváros Budapešť.
Skupina H: Dinamo Záhřeb, Genk, West Ham (Coufal, Souček), Rapid Vídeň.

Slavia narazí v EKL na Feyenoord, Union a Haifu, Jablonec mimo jiné na Alkmaar

Fotbalisté Slavie Praha si v papírově silné skupině Evropské konferenční ligy zahrají s Feyenoordem Rotterdam, Unionem Berlín a Maccabi Haifa. Jablonec, druhý český zástupce v hlavní fázi nové pohárové soutěže, narazí na Alkmaar, Kluž a Randers.

Skupinová fáze Evropské konferenční ligy, které se zúčastní 32 týmů, odstartuje ve čtvrtek 16. září. Do osmifinále přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize. Finále je na programu 25. května v Tiraně. Evropská konferenční liga má v této sezoně premiéru.

Slavia do nově vzniklé soutěže přešla poté, co neuspěla ve 3. předkole Ligy mistrů s Ferencvárosem Budapešť ani ve 4. předkole Evropské ligy s Legií Varšava. Jablonec ve 3. předkole Evropské ligy vypadl s Celticem Glasgow, následně ve 4. předkole Konferenční ligy vyřadil Žilinu.

Severočeši poprvé v historii prošli z kvalifikace do skupiny pohárů, před třemi lety hráli hlavní fázi Evropské ligy bez nutnosti absolvovat předkola. Za účast v Evropské konferenční lize dostanou kluby bonus v přepočtu zhruba 75 milionů korun.

Slavia figurovala před losem v nejsilnějším prvním koši, přesto dostala nabitou skupinu, která v istanbulském sále vzbudila ohlas. Na druhou stranu se úřadující český šampion dočkal atraktivních soupeřů.

Feyenoord v roce 1970 vyhrál Pohár mistrů evropských zemí, předchůdce Ligy mistrů, a v sezonách 1973/74 a 2001/02 ovládl tehdejší Pohár UEFA. V minulém ročníku nizozemské ligy obsadil páté místo a vyhrál play off o Evropskou konferenční ligu. Tým z Rotterdamu nemá na české soupeře dobré vzpomínky - v sezoně 2012/13 ho v Evropské lize vyřadila Sparta, která ho také v minulosti dvakrát porazila v Lize mistrů. Poté Feyenoord vypadl i s Teplicemi.

Atraktivním soupeřem je i Union Berlín, který v minulém ročníku německé ligy obsadil sedmé místo. Haifa je úřadujícím izraelským šampionem, podobně jako Slavia neuspěla v kvalifikaci Ligy mistrů.

Nizozemský soupeř čeká i na Jablonec. Severočeši si s Alkmaarem zopakují deset let starý souboj ze 3. předkola Evropské ligy, v němž neuspěli po prohře 0:2 venku a remíze 1:1 doma. Na třetí tým minulé sezony nizozemské ligy vloni v 2. předkole Ligy mistrů nestačila Plzeň, která v souboji hraném na jedno utkání prohrála venku 1:3 po prodloužení. S Alkmaarem v minulosti vypadl i Liberec.

S dalším jabloneckým soupeřem Kluží se předloni v závěrečném předkole o skupinu Ligy mistrů utkala Slavia a po dvou výhrách 1:0 slavila postup. Vítěze posledních čtyř sezon rumunské ligy v roce 2009 dvakrát zdolala také Sparta, naopak Liberec v sezoně 2012/13 neuspěl. S šestým týmem uplynulého ročníku dánské ligy Randers se české celky v soutěžích UEFA ještě neutkaly.

Los základních skupin fotbalové Evropské konferenční ligy:
Skupina A: LASK Linec, Maccabi Tel Aviv, Alaškert, HJK Helsinky.
Skupina B: Gent, Partizan Bělehrad, Flora Tallinn, Anorthosis Famagusta.
Skupina C: AS Řím, Luhansk, CSKA Sofia, Bodö/Glimt.
Skupina D: Alkmaar, Kluž, Jablonec, Randers.
Skupina E: Slavia Praha, Feyenoord Rotterdam, Union Berlín, Maccabi Haifa.
Skupina F: FC Kodaň, PAOK Soluň, Slovan Bratislava, Lincoln.
Skupina G: Tottenham, Rennes, Vitesse Arnhem, Mura.
Skupina H: Basilej, Karabach, Kajrat Almaty, Omonia Nikósie.

Chelsea ve fotbalové Lize mistrů čeká Juventus

Úřadující vítěz fotbalové Ligy mistrů Chelsea se ve skupině nového ročníku utká s Juventusem Turín, Petrohradem a Malmö. Poražený finalista Manchester City v souboji dvou největších favoritů celé soutěže narazí na posílený Paris St. Germain s útočníkem Lionelem Messim, dále na Lipsko a Bruggy. Rozhodl o tom čtvrteční los v Istanbulu.

Stejně jako v minulé sezoně se mezi 32 týmů ve skupinách nedostal ani jeden český celek. Slavia vypadla v kvalifikaci ve 3. předkole s Ferencvárosem Budapešť, Sparta nestačila ve stejné fázi na Monako. Na soupiskách účastníků soutěže navíc nefiguruje ani jeden český hráč.

Program skupin Ligy mistrů začne 14. a 15. září.

Los základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina A: Manchester City, Paris St. Germain, Lipsko, Bruggy.
Skupina B: Atlético Madrid, Liverpool, FC Porto, AC Milán.
Skupina C: Sporting Lisabon, Dortmund, Ajax Amsterodam, Besiktas Istanbul.
Skupina D: Inter Milán, Real Madrid, Šachtar Doněck, Šeriff Tiraspol.
Skupina E: Bayern Mnichov, FC Barcelona, Benfica Lisabon, Dynamo Kyjev.
Skupina F: Villarreal, Manchester United, Bergamo, Young Boys Bern.
Skupina G: Lille, FC Sevilla, Salcburk, Wolfsburg.
Skupina H: Chelsea, Juventus Turín, Petrohrad, Malmö.


Program českých týmů ve skupinách fotbalové Evropské a Evropské konferenční ligy:

Evropská liga:
Skupina A:
16. září: 21:00 Bröndby Kodaň - Sparta Praha,
30. září: 18:45 Sparta Praha - Rangers,
21. října: 21:00 Sparta Praha - Lyon,
4. listopadu: 18:45 Lyon - Sparta Praha,
25. listopadu: 21:00 Rangers - Sparta Praha,
9. prosince: 18:45 Sparta Praha - Bröndby Kodaň.

Evropská konferenční liga:
Skupina D:
16. září: 21:00 Jablonec - Kluž,
30. září: 18:45 Alkmaar - Jablonec,
21. října: 21:00 Jablonec - Randers,
4. listopadu: 18:45 Randers - Jablonec,
25. listopadu: 21:00 Jablonec - Alkmaar,
9. prosince: 18:45 Kluž - Jablonec.

Skupina E:
16. září: 18:45 Slavia Praha - Union Berlín,
30. září: 21:00 Feyenoord Rotterdam - Slavia Praha,
21. října: 18:45: Maccabi Haifa - Slavia Praha,
4. listopadu: 21:00 Slavia Praha - Maccabi Haifa,
25. listopadu: 18:45 Slavia Praha - Feyenoord Rotterdam,
9. prosince: 21:00 Union Berlín - Slavia Praha.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 1.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,070 25,170
USD 23,540 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma