Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Mandát kvůli dopingu v Pardubicích skončil a dva roky si nezahraje

Mandát kvůli dopingu v Pardubicích skončil a dva roky si nezahraje
Pardubický hokejový útočník Jan Mandát | zdroj: Profimedia

Kvůli dopingu potrestala extraligová disciplinární komise hokejového útočníka Jana Mandáta z Pardubic dvouletým zákazem startů.

Pětadvacetiletý hráč, který v této sezoně debutoval v seniorské reprezentaci, byl 13. prosince po zápase v Liberci pozitivně testován na kokain. Činnost má zastavenou do 12. ledna 2023, vedení Dynama s ním okamžitě ukončilo smlouvu.

„Disciplinární komise dospěla k závěru, že užitím zakázané látky došlo k porušení antidopingových pravidel s tím, že nebylo prokázáno, že by hráč látku užil s cílem dosáhnout vyššího sportovního výkonu,“ uvedli zástupci Českého svazu ledního hokeje v tiskové zprávě.

Vedení Východočechů v reakci na to oznámilo, že odchovanec Jihlavy v klubu s okamžitou platností končí. „Jan Mandát svým jednáním poškodil klub, spoluhráče, český hokej a nejvíc sebe. Už jsme avizovali, že proti těmto prohřeškům budeme nekompromisní a budeme je tvrdě trestat. Kauza Mandát je uzavřena a víc se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ uvedl člen představenstva Dušan Salfický na klubovém webu.

Mandát není prvním hráčem Dynama, jenž měl v aktuální sezoně problémy s dopingem. V listopadu byl z kádru dočasně vyřazen útočník Robert Kousal, který měl mít údajně při policejní kontrole pozitivní orientační test na kokain. Krevní rozbor to nepotvrdil, pozitivně ale vyšel na látku THC, kanabinoid nacházející se v konopí. Celý tým pak podstoupil interní kontrolu na přítomnost dopingu a zakázaných látek, ale všechny testy byly negativní.

Začátkem prosince se proto jeden z lídrů připojil zpátky k pardubickému mužstvu. Posléze bylo s Kousalem ukončeno správní řízení, protože se podezření z řízení pod vlivem omamných látek nepotvrdilo. Dostal jen pokutu 500 korun za dopravní přestupek, kvůli němuž ho policejní hlídka původně zastavila, protože nerespektoval přikázaný směr jízdy při výjezdu od čerpací stanice.

„Navzdory opatřením, která jsme zavedli, s vědomím hrozby tvrdého trestu, je to pro mě nepochopitelný faul. Považuji to za obrovské selhání Jana Mandáta. Facka pro všechny, kteří se snažíme klub posouvat a měnit k lepšímu. Neomluvitelná chyba a zklamání. Minulost. Konec,“ uvedl majitel klubu Petr Dědek na twitteru.

Podle webu Dynama byli hráči i členové realizačního týmu v únoru opět podrobeni namátkové kontrole na doping a výsledky všech byly negativní.

Mandátovi hrozil až čtyřletý trest. Proti rozhodnutí disciplinární komise se může odvolat k Arbitrážní komisi Národní sportovní agentury.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma