Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

McIlroy se zastal hříšníka Singha. Jeho doping prý byl omyl

McIlroy se zastal hříšníka Singha. Jeho doping prý byl omyl
Rory McIlroy, Vijay Singh (v rohu) | zdroj: mirror.co.uk

Už měsíc uplynul od chvíle, kdy se poprvé objevila informace, že Vijay Singh užívá sprej z jeleních parohů obsahující látky, které jsou na seznamu zakázaných podpůrných prostředků. O trestu pro 50letého vítěze tří majorů se stále nemluví. Zkušený Fidžan ale získal cenného spojence - světovou jedničku Roryho McIlroye.

Šéf PGA Tour Tim Finchem si uvedl, že s vynesením verdiktu o podobě trestu pro Singha se počítá „poměrně brzy“, ale jedním dechem dodal, že vedení zámořské série netlačí nic ke spěchu. „Není to nic až tak naléhavého,“ konstatoval Finchem.

Mezitím Singh „získal“ na svou stranu významného „obhájce“ - aktuální světovou jedničku Roryho McIlroye. Zatímco někteří hráči požadují pro Singha trest, McIlroy je přesvědčen, že šlo o Singhův omyl.

„Vijay si podle mě nebyl vědom, že užíval něco špatného, nebo něco, co je zakázané. Myslím, že to byl omyl. Samozřejmě, pokud by vás to zvýhodňovalo, musíte být nějakým způsobem potrestáni, protože by šlo o nespravedlivou výhodu,“ prohlásil McIlroy s tím, že sám ještě nikdy nebyl testován a golf je podle něj čistým sportem.

Nedokáže si totiž představit, jak by mohl doping v golfu pomáhat. „Golf je postaven na integritě, celistvosti. Nechápu, jak by mohl doping pomoci,“ uvedl rodák z Holywoodu.

Kauzu odstartoval rozhovor

„Pokud byste používali steroidy, růstové hormony, nebo něco podobného, tak fajn, sice zesílíte, budete větší, ale ztratíte cit pro hru. Když použijete betablokátory, nebo něco podobného na uklidnění, možná se uvolníte, ale ztratíte koncentraci. Nevidím žádnou drogu či druh dopingu, který golfistovi mohl pomoci,“ vypočítal McIlroy.

Singh oslavil minulý týden 50. narozeniny, takže může už hrát i mezi veterány na Champions Tour. Na turnaji Honda Classic, který začíná ve čtvrtek, nehraje, stejně jako o týden později na Cadillac Championship, který je letošním druhým turnajem série World Golf Championship.

Celou kauzu odstartoval na konci ledna Singhův rozhovor pro magazín Sports Illustrated, v němž přiznal užívání spreje z jeleních parohů, který ale obsahuje látku pod názvem IGF-1, která je na seznamu nedovolených podpůrných prostředků. Singhovi teď hrozí i roční zákaz startů a pokuta 500 tisíc dolarů.

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma