Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Miliardář Pavel Tykač chce od čínských majitelů koupit fotbalovou Slavii

Miliardář Pavel Tykač chce od čínských majitelů koupit fotbalovou Slavii
Pavel Tykač | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Fotbalovou Slavii chce podle informací týdeníku Euro od čínských majitelů koupit miliardář Pavel Tykač. Pražský klub ani jeden z nejbohatších Čechů možnou transakci nekomentovali. Současným majoritním vlastníkem Slavie je společnost CITIC Group.

Vršovický klub má čínské majitele od podzimu 2015. Společnost CEFC o tři roky později vystřídala skupina CITIC, která má od června 2021 ve Slavii prakticky stoprocentní podíl. Tykač by měl podle informací Eura získat 99,98 procent akcií klubu.

Cenu transakce, která by podle webu e15.cz mohla být hotová v prvním čtvrtletí nového roku, média vyčíslila na dvě až 2,5 miliardy korun. Podle Hospodářských novin by majitel energetické a uhelné společnosti Sev.en Energy měl získat i stadion v Edenu.

„Rozhodování o budoucnosti Slavie náleží výhradně jejímu majoritnímu akcionáři, společnosti CITIC Group,“ řekl serveru Seznam Zprávy předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík, který by měl ve funkci zůstat i v případě změny majitele. „Citic Group je klubu skvělým akcionářem. Slavia má vynikající sportovní i finanční výsledky. Věřím, že zítra vyhrajeme skupinu EL. Hospodaření za rok 2023 je v zisku,“ uvedl Tvrdík.

Devětapadesátiletý Tykač je podle říjnového vydání magazínu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem 183,3 miliardy korun. K vršovickému klubu má vřelý vztah. „Je to velký slávista a přítel. Slavii fandil jeho děda, tatínek i jeho syn. Naposledy včera si koupil jeden z obrazů v charitativní aukci. Jako klub nebudeme komentovat spekulace týkající se majitele. V každém scénáři však Slavii čeká skvělý příští rok,“ dodal Tvrdík.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma