Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Zemřel fotbalový trenér František Cipro

Zemřel fotbalový trenér František Cipro
František Cipro | zdroj: Profimedia / Milan Kammermayer

Bývalý fotbalista a trenér František Cipro dnes zemřel v 75 letech po dlouhé nemoci. Informoval o tom jeho někdejší klub Slavia. Pražský tým dovedl Cipro v roce 1996 k mistrovskému titulu a postoupil s ním do semifinále tehdejšího Poháru UEFA. Od jara 2020 bojoval Cipro s rakovinou tlustého střeva.

Slavii trénoval ve třech různých obdobích, v samostatné lize rovněž vedl třikrát České Budějovice a jednou Teplice a Plzeň. V zahraničí jako kouč působil v Rakousku (Innsbruck, Linec, Freistadt) a na Kypru v Limassolu. Poslední trenérské angažmá Cipro uzavřel v roce 2015 v tehdy druholigových Českých Budějovicích. V nejvyšší soutěži celkem odkoučoval 254 utkání.

Většinu hráčské kariéry jihlavský rodák strávil ve Slavii, za niž v letech 1971 až 1980 absolvoval 501 soutěžních zápasů a vstřelil 41 gólů. Byl velkým univerzálem, začínal v útoku se slavným Františkem Veselým, pak se přesunul do zálohy a do obrany. Tři roky byl kapitánem a s „červenobílými“ slavil triumf v domácím poháru. 

Semifinále Poháru UEFA, kde slávisté podlehli Bordeaux, zůstává nejlepším výsledkem českých týmů v pohárech. „Já jsem vždy tvrdil, že je potřeba domácí výhry potvrzovat v Evropě. Nic víc. To platilo už tehdy. Vážil jsem si toho, že jsme to dotáhli až mezi čtyři nejlepší evropské celky ve své pohárové soutěži,“ citoval Cipra web Slavie.

Vystudovaný právník žil v Hluboké nad Vltavou, kde také několik sezon vedl místní mužstvo v krajském přeboru. V roce 2016 se stal laureátem Ceny Václava Jíry, kterou Fotbalová asociace ČR (FAČR) vyznamenává osobnosti za to, jak celoživotně přispěly k rozvoji českého fotbalu.

Klub z Edenu před svým muzeem připravil pietní místo, kde se fanoušci mohou s Ciprem rozloučit. „Odchod Františka Cipra je nenahraditelnou ztrátou a rád bych touto cestou vyjádřil za celou asociaci a český fotbal hlubokou soustrast jeho rodině a všem nejbližším,“ řekl předseda FAČR Petr Fousek webu fotbal.cz.

„Vždycky jsem na něm obdivoval lidskost, s jakou ke svému okolí přistupoval, a všechna společná setkání byla moc příjemná. Moc mě ta zpráva mrzí a chtěl bych nejbližším vyjádřit upřímnou soustrast,“ uvedl kouč české reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma