Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Náhradník a nováček Derek Ernst pokořil i velké golfové hvězdy

Náhradník a nováček Derek Ernst pokořil i velké golfové hvězdy
Derek Ernst | zdroj: Herald Sun

Tak tohle asi nikdo nečekal. Před turnajem Wells Fargo Championship byl Derek Ernst až čtvrtým náhradníkem a do hry se dostal díky tomu, že řada hráčů svůj start odřekla. Po jeho konci slaví nováček na PGA Tour svůj první velký titul. Teprve při svém osmém letošním startu na turnaji zámořské série.

Dvaadvacetiletý Američan, který před Wells Fargo odehrál letos sedm turnajů a jen dvakrát prošel cutem, se postaral o velkou senzaci. A zastínil i největší hvězdy, jimiž v Quail Hollow byli Rory McIlroy, Phil Mickelson, Lee Westwood a další.

Ernstovým nejlepším letošním výsledkem bylo dělené 47. místo z Zurich Classic minulý týden. Dosud nejlepším výsledkem v kariéře pak dělená 41. příčka z Frys.com Open v loňském roce. 

Na rozdíl od hvězdných hráčů si Ernst, který figuroval až na 1207. místě světového žebříčku, poradil bez problémů i s obávanou „Zelenou mílí“, tedy třemi závěrečnými jamkami. Na osmnáctce dokonce zahrál birdie, což ho vyneslo na skóre -8 a dělenou první příčku s Angličanem Davidem Lynnem.

Neuvěřitelný pocit

Ještě před vstupem na „Zelenou míli“ ale vedl Mickelson, jenže na jamkách číslo 16 a 17 zahrál bogey, a to znamenalo propad z první příčky na třetí a ze skóre -9 na sedm pod par. Zkušený „Lefty“ jen potvrdil, že především tříparová sedmnáctka je jeho noční můrou. Hrál na ní ve finálové rundě po čtyřicáté a zhoršil si své skóre na +14.

„Myslel jsem, že mám turnaj pod kontrolou. Teď jsem hodně zklamaný. Konec jsem prostě nezvládl,“ přiznal frustrovaný Mickelson, který na tomto turnaji skončil sedmkrát v Top 10, ale ani jednou nevyhrál.

Ernst zvládl i play-off, které se hrálo právě na osmnáctce. Na nejtěžší jamce finálového kola. Padla na ní pouze čtyři birdie, jedno z nich si zapsal i Ernst. Hned na první jamce rozstřelu proti Lynnovi, který chyboval, mu ale stačil i par.

„Ten pocit, který právě teď prožívám, je neuvěřitelný, nepopsatelný,“ jásal Ernst, který stále nechtěl uvěřit svému vítězství. Kromě něj má i jistotu, že si příští týden zahraje i na The Players a zajistil se mj. i účast na Masters v příštím roce.

„Celý týden jsem cítil, že je můj švih dobrý, cítil jsem se dobře i psychicky. Tím nejdůležitější ale bylo, že jsem celý týden šel svou vlastní cestou,“ uvedl hráč, který na předchozích letošních turnajích si vydělal jen 28 tisíc dolarů, za tohle vítězství inkasoval 1,206 milionu dolarů.

„Peníze jsou peníze, ale vítězství a možnost hrát další dva roky na PGA Tour, to je to, oč tu jde. Chci hrát mezi nejlepšími, být toho součástí,“ prozradil Ernst.

Kdyby nebyl golfistou, byl by rockovou hvězdou. Hraje na bicí. To už je ale nejspíš passé. Teď má našlápnuto mezi golfovou smetánku. A jen málokdo u něm před tímhle turnajem věděl, že je jediným hráčem, který zahrál hole-in-one na čtyřparové jamce hřiště US Public Links.

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma