Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Nedvěd brankou Lotyšsku sebral Jágrovi rekord

Nedvěd brankou Lotyšsku sebral Jágrovi rekord
V liberecké Tipsport areně se 20. ledna 2012 odehrálo 41. kolo Tipsport extraligy ledního hokeje mezi celky Bílí Tygři Liberec a HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Na snímku kapitán Liberce, Petr Nedvěd. PETR ZBRANEK / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Čtyřicetiletý útočník Petr Nedvěd sebral svou vítěznou trefou ve čtvrtečním utkání s Lotyšskem (3:1) nejen body nepříjemnému soupeři, ale i rekord kamarádovi Jaromíru Jágrovi. Stal se totiž nejstarším českým střelcem na mistrovství světa v historii. Nedvěd ale vtipkoval, že bude muset svůj rekord ještě v dalších letech hájit.

"Však on zase Jarda přijede. Vždyť říkal, že bude hrát do padesáti," prohlásil Nedvěd rozesmátý v narážce na Jágrova nedávná slova. "A až se vrátí, tak já budu muset zase hrát," doplnil debutant na světovém šampionátu, na kterém se zapsal mezi střelce ve věku 40 let pěti měsíců a jednoho dne. Fenomén Jágr loni v Bratislavě při hattricku ve čtvrtfinále se Spojenými státy americkými byl starý přesně 39 let dva měsíce a 27 dní. Nedvěd se stal už nejstarším debutantem na MS v historii. Dlouhá léta mu totiž bránila ve startu na akcích Mezinárodní hokejové federace účast v dresu Kanady na olympijských hrách v Lillehammeru v roce 1994. "Ale nedalo se s tím nic dělat. Pro mě to byl smutný příběh, ale v té situaci prostě už nešlo dělat nic jinak," řekl Nedvěd ještě před mistrovstvím světa. Má tak stříbrnou medaili z olympiády, ale v české reprezentaci přišel o úspěšná medailová tažení. Startovat mohl jen na nepovedeném Světovém poháru v roce 1996, na který se zákaz nevztahoval. Návratu se dočkal až letos, když odehrál dostatečný počet sezon v ligové soutěži ve své rodné zemi. Na svou střeleckou formu z průběhu ročníku na turnaji ve Stockholmu navázal až ve čtvrtém utkání, ale jeho trefa přišla v pravý čas. Bitvu s Lotyšskem zlomila na českou stranu. "Měli jsme dobrou první třetinu, ve druhé jsme ale zase trošku přestali bruslit a soupeř nás přehrával. Tak jsme se pak vyburcovali, protože jsme sami věděli, že druhá třetina byla špatná," prohlásil Nedvěd. Výsledkem české aktivity byla trefa liberecké opory po vysunutí od Ondřeje Němce. Nedvěd se na útočné modré čáře zbavil Kristapse Sotniekse a vychutnal si gólmana Edgarse Masalskise. "Dostal jsme krásnou přihrávku za beka. Věřil jsem si. Neříkám ale, že tyhle situace pokaždé zvládám, protože dnešní brankáři už jsou vynikající a spíš v tomhle souboji mají výhodu. To není jako ve fotbale, kde se to dá jen špatně kopnout," komentoval svou trefu. Vítězství s Lotyšskem i zlepšený výkon podle něj týmu psychicky pomůže. Dnešní zápas s outsiderem Itálií ale Nedvěd nepovažuje za jednoduchý. "Budou kousat a betonovat, hrát to svoje catenaccio. Budeme jezdit do plných a čím dřív dáme gól, tím to pro nás bude jednodušší," doplnil Nedvěd. Bývalý hráč Vancouveru, St. Louis, New Yorku Rangers, Philadelphie, Edmontonu, Pittsburghu, Phoenixu či pražské Sparty může na šampionátu v případě další trefy ještě posunout o další dny historický zápis. K českému rekordu jako nejstarší reprezentant by ale musel oblékat dres národního týmu ještě další dvě sezony. Gólman Jan Peka v roce 1936 chytal na olympijských hrách v Garmisch-Partenkirchenu, které byly zároveň i mistrovstvím světa, ve věku 41 let 6 měsíců a 20 dnů.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma