Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Novými mistry jsou hokejisté Kanady. Finy porazili v prodloužení

Novými mistry jsou hokejisté Kanady. Finy porazili v prodloužení
Kanada je novým hokejovým mistrem světa. | zdroj: Profimedia

Na hokejový trůn se po pěti letech vrátila Kanada, světový titul si připsala už po sedmadvacáté. Její hokejisté ve finále porazili obhájce titulu Finy 3:2 v prodloužení. Střelcem vítězného gólu byl v čase 66:26 útočník Nick Paul. V odpoledním zápase o třetí místo zvítězily Spojené státy, které rozdrtily Německo 6:1.

Kanaďané jako první tým v historii triumfovali i přes čtyři porážky v předchozích zápasech na turnaji. I ve finále dvakrát prohrávali, ale vždy dokázali odpovědět.

Do prodloužení poslal zápas v čase 52:37 gólem na 2:2 kanadský kapitán Adam Henrique. Gól a nahrávku zaznamenal Maxime Comtois, další útočník Connor Brown si připsal asistenci u všech branek vítězů a potvrdil pozici nejproduktivnějšího hráče turnaje. Za 10 zápasů nasbíral 16 bodů za dva góly a 14 přihrávek.

Český hokej měl i přes vyřazení národního týmu již ve čtvrtfinále v boji o zlato své zastoupení, neboť jedním z hlavních rozhodčích reprízy finále z Bratislavy 2019 byl Martin Fraňo.

Už na začátku druhé minuty se do šance dostával ujíždějící Bunting, Finové ho však dohnali a nedovolili mu přesnější zakončení. Kanaďané pak hráli dvakrát krátce po sobě v oslabení. Při druhém z trestů se sami dostali do přečíslení dvou na jednoho, zakončující Foudy však ve snaze o rychlé zakončení minul kotouč.

Pouhou sekundu po skončení Paulova trestu šli Finové do vedení: Kaski zachránil útočné pásmo, Ruohomaa si jeho nahození šikovně stáhl a pohotovou střelou v pádu otevřel skóre. Ve 12. minutě mohl zvýšit Määttä, kanadský gólman Kuemper byl však proti. Na druhé straně nebyl daleko od gólové dorážky Vilardi.

Druhá třetina

Druhé dějství začalo náporem kanadského týmu, který si brzy vynutil přesilovku. Comtois v ní bekhendem zakončil do tyčky. Následoval další trest Finů a Kanada hrála 12 sekund i pět na tři. V pokračující klasické přesilovce dorážel Comtois opět do tyčky, ale vzápětí už uklidil puk do branky a vyrovnal.

Ve 34. minutě Kontiola po souhře s Pakarinenem v přesilovce zakončoval z prostoru mezi kruhy, ale s rychlým zakončením po ledě si Kuemper dokázal poradit. Henrique pak dorážkou dokonal obrat, jenže po výzvě finské střídačky bylo po radosti, neboť akci předcházel ofsajd Kanaďanů.

V 45. minutě prožil horké chvilky Olkinuora, když se mu nepodařilo zkrotit od zadního hrazení odražený puk, ten vzápětí vypadl z jeho výstroje těsně u brankové čáry a snadno zakončit se chystal Pirri, jenže finského gólmana zachránili duchapřítomně jeho spoluhráči.

Jen půl minuty nato, když se hra přelila na druhou stranu, vrátil Seveřanům vedení Lindbohm, jemuž výrazně pomohl ke gólu Sallinen, když v pravý čas projel Kuemperovi ve výhledu. Kanaďané pak přečkali bez úhony oslabení a naopak při vlastní početní výhodě sehráli parádní akci, po níž na druhý pokus zakončil úspěšně Henrique.

Rozhodlo prodloužení

Finy mohl vrátit zpátky na koně Ojamäki, jemuž se podařilo se štěstím probít až před Kuempera, toho však bekhendem nezaskočil. Stejně dopadl jejich souboj o chvíli později, a protože další gól už nepadl, stejně jako ve vzájemném utkání ve skupině, které vyhráli Finové 3:2 po nájezdech, se prodlužovalo.

Při hře tři na tři zakončoval nebezpečně Ruotsalainen, Kuemper vytěsnil puk ramenem a udržel Kanadu ve hře. V 67. minutě přišlo rozhodnutí. Paradoxně poté, co Seveřané vyhráli buly v útočném pásmu, ujeli do přečíslení dvou na jednoho Brown a Paul, jenž po krásné souhře zakončil do prázdné branky.

Drtivá výhra Američanů

Hokejisté Spojených států amerických porazili v duelu o třetí místo na mistrovství světa v Rize Německo vysoko 6:1 a získali bronz počtvrté za posledních osm šampionátů. Třemi body za gól a dvě asistence přispěl k úspěchu týmu kouče Jacka Capuana Conor Garland, tři nahrávky zaznamenal Tage Thompson.

Němci na první medaili na MS od stříbra z roku 1953 ze Švýcarska nedosáhli. Nenavázali na historický úspěch z olympijských her v Pchjongčchangu, kde před třemi roky skončili také druzí.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma