Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Od Putinova přítele se odvracejí politici, zaměstnanci i fotbalisté

Od Putinova přítele se odvracejí politici, zaměstnanci i fotbalisté
Staří přátelé: Gerhard Schröder a Vladimir Putin na snímku z roku 2004 | zdroj: Profimedia

Bývalý spolkový kancléř a přítel ruského prezidenta Vladimira Putina Gerhard Schröder je po ruské invazi na Ukrajinu terčem kritiky. Německý fotbalový svaz a Borussia Dortmund mu nyní pohrozily odebráním čestného členství, pokud se nevzdá funkcí v ruských energetických firmách.

Schröder je stále šéfem dozorčí rady ropného koncernu Rosněfť a zastává vedoucí pozice ve firmách, které zastřešují plynovody Nord Stream a Nord Stream 2.

"Čestní členové fotbalového svazu se musí bezpodmínečně držet základních hodnot zakotvených ve svazových stanovách. To znamená zejména respekt ke všem mezinárodně uznávaným lidským právům a povinnost postavit se proti všem nelidským postojům a chování. Takový postoj očekáváme i od Gerharda Schrödera," uvedli ve společném prohlášení prozatímní předsedové svazu Hans-Joachim Watzke a Rainer Koch.

Schröder byl čestným členem fotbalového svazu jmenován koncem roku 2005, krátce po odchodu z funkce spolkového kancléře.

Sedmasedmdesátiletý bývalý sociálnědemokratický politik se po ruské invazi na Ukrajinu dostal pod palbu kritiky. Všichni zaměstnanci jeho kanceláře podali v těchto dnech výpověď. Schröder čelil politickému i mediálnímu tlaku, aby se od Moskvy distancoval. Minulý týden po zahájení invaze v prohlášení vyzval k zastavení války s tím, že jde o odpovědnost ruské vlády. Zároveň ale chyby za vyhrocení konfliktu připsal Rusku i Západu. Před ruskou invazí se ruské politiky zastával a vinu na zvýšeném napětí dával Ukrajině. Veřejně se od něj distancoval i jeden ze dvou předsedů sociálních demokratů Lars Klingbeil.

Po začátku invaze několik bývalých evropských politiků z ruských firem odešlo - například expremiéři Finska, Itálie a Francie Esko Aho, Matteo Renzi a Francois Fillon.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma