Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Olympijské dilema: Kondomy budou zdarma, ale objímání je zakázáno

Olympijské dilema: Kondomy budou zdarma, ale objímání je zakázáno
Zdravotníci na olympijských hrách v Pekingu | zdroj: Profimedia

Organizátoři zimních olympijských her v Pekingu se rozhodli dodržet tradici poskytování kondomů zdarma pro sportovce - a to navzdory podrobným pravidlům společenského odstupu, která v zájmu zamezení šíření koronaviru v uzavřené olympijské bublině zakazují mimo jiné i objímání.

Novináři, kteří se ubytovali v hotelu Kuej-čou, který je uvnitř uzavřené olympijské bubliny, našli v každém pokoji pět kondomů jednotlivě zabalených v obalech různých barev s obrázkem čínského lampiónu. Organizátoři zatím neoznámili, kolik prezervativů hodlají během her rozdělit.

V příručce shrnující proticovidová opatření pro účastníky her jsou sportovci instruováni, aby minimalizovali jakýkoli fyzický kontakt včetně objímání, plácání dlaní či podávání rukou, a aby udržovali alespoň dvoumetrový odstup od ostatních účastníků her.

Před loňskými letními olympijskými hrami v Tokiu organizátoři uvedli, že plánují rozdat asi 150 000 kondomů. Sportovcům nicméně řekli, aby si je raději vzali domů, než aby je použili v olympijské vesnici, kde rovněž platila pravidla společenského odstupu v rámci koronavirových opatření.

Tradice rozdávání kondomů se datuje od olympijských her v Soulu v roce 1988. Účelem tohoto kroku bylo zvýšit povědomí o rizicích viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS.

Čína pro ZOH stanovila ještě přísnější koronavirová opatření než Japonsko

Zimní olympijské hry, které začnou 4. února v Pekingu, jsou druhou olympiádou, jež se bude konat v době pandemie nemoci covid-19. Čínští pořadatelé se rozhodli přijmout ještě přísnější opatření, než za jakých probíhala letní olympiáda v Tokiu.

Stejně jako v případě japonské metropole ani do Pekingu nemohou kvůli opatřením proti šíření koronaviru přijet zahraniční diváci. Tento měsíc navíc čínské úřady oznámily, že vstupenky na olympiádu se nebudou prodávat ani čínské veřejnosti, ale budou distribuovány vybraným skupinám lidí.

Sportovci, kteří se olympiády zúčastní, musejí být očkovaní nebo podstoupit karanténu v délce 21 dnů. Po celou dobu se budou pohybovat v uzavřené bublině, to znamená, že se nedostanou do kontaktu s lidmi z okolí.

Účastníci her budou rovněž denně absolvovat testy na koronavirus a v době, kdy nebudou soutěžit nebo trénovat, musejí nosit roušky či respirátory. Přesouvat se budou de facto jen mezi ubytovacím zařízením a sportovišti, a to speciálními dopravními spoji. I odpadky z olympijské vesnice budou odváženy na dočasná skladovací místa, aby se zamezilo případnému rozšíření infekce.

Ve vlastní uzavřené bublině žijí také místní pracovníci, jako jsou kuchaři, řidiči či dobrovolníci, kteří se starají o zajištění bezproblémového průběhu her. Ani ti se po celou dobu olympiády nesmějí dostat do fyzického kontaktu s vnějším světem, včetně svých rodin.

Mezi účastníky ZOH se objevilo dalších 37 případů nákazy

Mezi účastníky olympijských her se objevilo dalších 37 případů nákazy koronavirem. Nedělní testy odhalily covid-19 u 28 osob, které do dějiště olympiády přicestovaly, včetně devíti sportovců či členů jejich doprovodu. Dalších devět lidí bylo pozitivně testováno již v uzavřené olympijské bublině.

„Není to úplně začátek, jaký jsme si představovali, ale je dobré vidět, že všechna opatření pro hry fungují,“ citovala agentura Reuters předsedkyni komise sportovců MOV Emmu Terhovou. Bývalá finská hokejistka je kvůli nákaze rovněž v izolaci.

Mezi pozitivně testovanými členy ruské výpravy byli obhájce stříbrné medaile z Pchjongčchangu skeletonista Nikita Tregubov, jeho reprezentační kolega Vladislav Semjonov a biatlonistka Valerie Vasněcovová. Všichni tři kvůli tomu o start na hrách přijdou. „Včera bylo jasné, že olympiádu nestihnu,“ napsal na instagramu šestadvacetiletý Tregubov, který má na kontě také stříbrnou a bronzovou medaili z mistrovství světa. 

„Bohužel, můj olympijský sen zůstane jen snem. Jednou snad najdu sílu znovu povstat, ale to už bude o něčem úplně jiném,“ uvedla na instagramu čtyřiadvacetiletá Vasněcovová, která se s ruskou štafetou v této sezoně Světového poháru třikrát probojovala na stupně vítězů. V ruském týmu by ji měla nahradit Jevgenija Burtasovová, která v minulém týdnu na evropském šampionátu v německém Arberu ovládla vytrvalostní závod a štafetu smíšených dvojic.

V sobotu se v souvislosti s hrami v Pekingu objevilo 34 pozitivních testů na koronavirus, celkem jich od 23. ledna bylo 176. Další pozitivní sportovce odhalily testy ještě před cestou do Číny, mezi nimi je i skokanka na lyžích Marita Kramerová. Rakouská hvězda kvůli tomu vynechala sobotní generálku na Světovém poháru ve Willingenu a odložila odlet do Pekingu.

Čína je zemí, kde se nový typ koronaviru objevil před dvěma roky vůbec poprvé; první případy byly hlášeny z města Wu-chan. Od té doby se ale Číně podařilo covid téměř vymýtit, v zemi s více než 1,4 miliardy obyvatel denně přibývají pouze desítky nakažených. Podle statistik americké univerzity Johnse Hopkinse zaznamenala Čína od začátku pandemie necelých 120 000 případů nákazy a 4849 úmrtí.

Úspěšný boj s koronavirem svádí Čína za cenu drastických opatření. Při odhalení prvních několika případů infekce úřady zavírají celé domovní bloky, městské čtvrti i mnohamilionová města. Nedávno bylo například měsíc v přísném lockdownu město Si-an, kde žije 13 milionů lidí. V současnosti uzávěra platí i v některých oblastech Pekingu.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma