Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Za týden začínají v Pekingu olympijské hry, česká vláda se připojila k diplomatickému bojkotu

Za týden začínají v Pekingu olympijské hry, česká vláda se připojila k diplomatickému bojkotu
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Čínský prezident Si Ťin-pching se příští pátek zúčastní slavnostního zahájení zimních olympijských her v Pekingu a uspořádá banket pro ostatní hlavy států a šéfy mezinárodních organizací. Spojené státy a někteří jejich spojenci vyhlásili diplomatický bojkot, na hry nepojede ani nikdo z členů české vlády.

Mezi zahraničními hosty, kteří na zahajovací ceremoniál přijedou, je třeba ruský prezident Vladimir Putin, šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, jeho polský kolega Andrzej Duda nebo saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Rusko si v současnosti odpykává dvouletý zákaz účasti na velkých sportovních akcích včetně olympijských her kvůli státem organizovanému dopingu. Ruští sportovci nebudou smět v Pekingu startovat pod vlajkou své země. Trest vyprší letos v prosinci.

Na ZOH v Pekingu nepojede nikdo z české vlády

Některé západní země už dříve uvedly, že oproti zvyklostem na olympiádu nevyšlou žádné vládní představitele. Ke Spojeným státům se přidaly Austrálie, Británie, Kanada, Nizozemsko nebo Dánsko. Diplomatický bojkot zdůvodňují porušováním lidských práv v Číně, mimo jiné v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Peking podobné iniciativy už dříve označil za „politickou pózu“.

České ministerstvo zahraničí oznámilo, že na olympijské hry nepojede ani nikdo z české vlády, což při dnešním jednání s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem potvrdil i premiér Petr Fiala. O akcích, kterých se zúčastní čeští diplomaté včetně velvyslance, zatím Praha nerozhodla.

Český velvyslanec v Pekingu Vladimír Tomšík v rozhovoru s čínským deníkem Beijing Daily dříve vyjádřil hrám podporu, přičemž řekl, že tak činí na žádost prezidenta Miloše Zemana. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) poté telefonicky Tomšíka požádal, aby se dalších takových výroků zdržel.

K olympijským hrám v Pekingu má kritický postoj také český Senát. Zopakoval ho v pondělí, kdy někteří senátoři při setkání v horní komoře podpořili tibetského filmaře a bývalého politického vězně Dönduba Wangčhena, který vyzval k politickému bojkotu olympiády.

Bez zahraničních fanoušků

ZOH v Pekingu se uskuteční od 4. do 20. února. Český tým složený z více než stovky sportovců bude mít zastoupení ve všech patnácti sportech. Z důvodu pandemie se hry budou konat bez účasti zahraničních fanoušků.

Nejlidnatější země světa v boji s pandemií covidu-19 zvolila politiku takzvané nulové tolerance. Znamená to, že se místnímu šíření viru pokouší zabránit v zárodku, často za pomoci drastických karanténních opatření postihujících miliony lidí.

Testy za čtvrtek odhalily koronavirovou nákazu u 12 lidí pracujících při přípravě zimní olympiády v Pekingu, uvedli dnes pořadatelé. Deset případů infekce se podařilo zachytit na letišti po příletu dotyčných, dva lidé se nakazili v uzavřené sociální bublině.

Z olympijské kolekce pro Peking lidé už vykoupili třetinu Raškovek

Z olympijské kolekce pro hry v Pekingu, kterou připravila společnost Alpine Pro, lidé vykoupili třetinu zásob čepic Raškovek. Vyprodané jsou některé velikosti bund a bavlněných trik s nápisem Made in Czech Republic.

Vzhledem k tomu, že firma kolekci chystala v době, kdy nebylo jisté, zda se olympijské hry kvůli pandemii koronaviru uskuteční, o několik tisíc kusů snížila její množství ve srovnání s předchozími zimními olympiádami v Pchjongčchangu a Soči. Do prodeje pro fanoušky se tak dostalo 116 00 kusů zboží.

Firma oblékla na olympiádu také české reprezentanty. Jejich set se skládá z 33 kusů oblečení a tří druhů bot. Pro sportovce společnost vyrobila 21 000 kusů kolekce. Alpine Pro připravuje oděvy pro Český olympijský tým od roku 2009.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma