Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Osekaná Liga mistrů: UEFA chce snížit počet účastníků na 16 klubů

Osekaná Liga mistrů: UEFA chce snížit počet účastníků na 16 klubů
Rozlosování letošního čtvrtfinále Ligy mistrů | zdroj: Profimedia

České fotbalové kluby mají v posledních letech velké problémy s postupem do hlavní fáze Ligy mistrů. A od roku 2018 se z toho může stát takřka neřešitelný úkol. Vedení Evropské fotbalové asociace UEFA totiž zvažuje návrh, podle kterého by došlo k redukci počtu účastníků ze současných 32 na pouhých 16 týmů.

Změny mají za cíl eliminovat slabší celky už v kvalifikační fázi a vytvořit tak prostor pro fotbalové bitvy v podání evropských velkoklubů. Současný formát turnaje o 32 týmech a osmi základních skupinách by se měl smrsknout na dvě osmičlenné skupiny.

„UEFA je v kontaktu se zástupci klubů, akcionáři i fotbalovými svazy po celé Evropě. Jakékoliv změny týkající se Ligy mistrů budou konzultovány se všemi stranami,“ řekl tiskový mluvčí Evropské fotbalové asociace v rozhovoru pro britský deník Guardian.

Konečný verdikt padne nejdříve v září letošního roku, a pokud budou reformní kroky schváleny, měly by vejít v platnost v sezoně 2018-2019.

Současná jednání každopádně naznačují, že vedení UEFA podlehlo tlaku evropských velkoklubů, v souvislosti se kterými se na přelomu února a března letošního roku začalo znovu mluvit o vzniku kontinentální superligy.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma