Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Ovečkin předstihl Jágra a je nejlepším evropským střelcem v historii NHL

Ovečkin předstihl Jágra a je nejlepším evropským střelcem v historii NHL
Alexandr Ovečkin | zdroj: Profimedia

Hokejový útočník Alexandr Ovečkin dal 767. gól v NHL při výhře Washingtonu 4:3 po nájezdech nad New York Islanders a stal se nejlepším evropským střelcem v soutěži. Šestatřicetiletý Rus se v historickém pořadí odpoutal na třetím místě od Jaromíra Jágra a v tabulce jsou před ním už jen dva hráči - Gordie Howe (801) a Wayne Gretzky (894).

Ovečkinova chvíle přišla v 56. minutě, kdy bezprostředně po vyhraném vhazování překonal střelou zápěstím z pravého kruhu Semjona Varlamova. „Jen jsem zavřel oči a vystřelil. Konečně to tam padlo, šance jsem měl už v minulých zápasech,“ oddechl si Ovečkin. Ruský hráč si brankou na 3:2 připsal 37. trefu v sezoně, kterou začínal jako šestý nejlepší kanonýr historie. Postupně přeskočil v uplynulých měsících Marcela Dionneho, Bretta Hulla a Jágra.

„Je to něco mimořádného. Kdyby nešel (Jágr) do KHL, byl by na druhém a možné i prvním místě. Ale je to, jak to je, a jsem šťastný, že jsem nejlepší mezi evropskými hráči,“ radoval se Ovečkin.

K posunu mu na dálku pogratuloval i Jágr a vzkaz zakončil v humorném tónu. „Dávej góly dál, protože, jak víš, ještě jsem neukončil kariéru. Stále je šance, že se možná vrátím do NHL a začnu tě ve střelcích stíhat,“ řekl Jágr, který je v padesáti letech vlastníkem i hráčem Kladna.

Česká hokejová legenda nastoupila v NHL naposledy v roce 2017 za Calgary. Během kariéry Jágr vystřídal v soutěži během 24 sezon devět klubů, ve kterých nasázel 766 branek v 1733 zápasech. Působil i ve Washingtonu v letech 2001 až 2004, ale s Ovečkinem se minul. Ruský útočník hraje za Capitals od roku 2005 a k 767 brankám potřeboval jen 1256 utkání.

K výhře Washingtonu přispěl v úterý i Vítek Vaněček 29 zákroky a navíc kryl v rozstřelu sedm z osmi nájezdů. Zápas rozhodl Anthony Mantha.

Další český brankář Karel Vejmelka zastavil 36 střel při vítězství Arizony 6:3 v Montrealu. „Od začátku sezony odvádí výjimečnou práci,“ chválil trenér Arizony Andre Tourigny Vejmelku, který ještě minulý ročník chytal za Kometu Brno v extralize a s Coyotes poté podepsal smlouvu jako volný hráč. Třebíčský rodák zasáhl v sezoně už do 35 utkání a úspěšnost zásahů má 90,5 procenta.

Filip Zadina skóroval v NHL po sedmi zápasech a odstartoval gólem v přesilové hře divokou třetí třetinu, v níž Detroit vyrovnal v Edmontonu z 2:4 na 4:4 a 5:5. Závěr ale patřil domácím, jimž zařídili Warren Foegele a Evander Kane výhru 7:5.

Ondřej Kaše dal gól ve druhém utkání po sobě a pomohl Torontu k výhře 4:0 nad Dallasem. Český útočník vstřelil třetí branku na začátku poslední třetiny z pravého kruhu v přesilové hře. Erik Kallgren, který dostal v brance přednost před kritizovaným Petrem Mrázkem, se blýskl 35 zákroky a vychytal ve svém prvním startu v NHL od začátku nulu.

Zazářil i konkurent Pavla Francouze. Gólman Darcy Kuemper zneškodnil všech 23 střel Los Angeles včetně dvou pokusů Martina Frka, dovedl Colorado k výhře 3:0 a připsal si druhé čisté konto za sebou.

Tomáš Hertl připravil oba góly San Jose při prohře s Floridou 2:3 v prodloužení. Po akcích českého hokejisty vedli Sharks v úvodní třetině 1:0 a 2:1. Hertl, který byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu, mohl ve druhé třetině zvýšit, ale zastavila jej tyč. Obrat zařídil dvěma góly Frank Vatrano.

David Pastrňák si připsal asistenci u vítězné branky Bostonu při výhře v Chicagu 2:1 v prodloužení. Filip Chytil přihrál na první gól New York Rangers, který doma zdolal Anaheim 4:3 v prodloužení.

Pavel Zacha se zranil už ve třetí minutě, když byl po bekhendové střele v přečíslení dva na jednoho dohrán a narazil na mantinel. Český útočník odstoupil kvůli zranění v horní části těla a podle trenéra Lindyho Ruffa je jeho start v příštím utkání nejistý. Bez Zachy New Jersey prohrálo ve Vancouveru 3:6.

Jágr poslal Ovečkinovi gratulaci i varování. Myslí si, že Rus překoná Gretzkého

„Alex, The Great eight, gratuluju,“ řekl Jágr ve videu na twitteru. „Stal ses nejlepším střelcem mezi evropskými hráči, ale nepřestávej dávat góly. Pokračuj dál, protože, jak víš, ještě jsem neukončil kariéru. Stále je šance, že se možná vrátím do NHL a začnu tě ve střelcích stíhat,“ řekl padesátiletý Jágr, který má v dresu extraligového Kladna v této sezoně bilanci 8+11.

Vzkaz zakončil Jágr mrknutím. Podobně mluvil i před pár dny, když jeho bilanci v NHL Ovečkin vyrovnal, a popíchl ho, že má motivaci k návratu. Česká hokejová legenda nastoupila v NHL naposledy před pěti lety v dresu Calgary.

Jágr také zopakoval, co řekl dříve: je přesvědčený, že Ovečkin přeskočí Howea a možná i Gretzkého. „Podepsal (před sezonou) pětiletý kontrakt. Myslím si, že to stihne před jejím vypršením,“ řekl Jágr, který potřeboval k 766 trefám 1733 zápasů. Ruský kanonýr se před něj dostal už při 1256. startu. „Je to ryzí střelec. Hokej se hodně změnil a zrychlil, ale stále dokáže hravě držet s ostatními krok a má skvělou střelu,“ podotkl.

Ovečkin patří v NHL s 37 góly k nejlepším střelcům této sezony, kterou začínal jako šestý nejlepší kanonýr historie. Postupně přeskočil v uplynulých měsících Marcela Dionneho, Bretta Hulla a Jágra. „Je úžasné překonat všechny ty legendy, které tvoří historii soutěže,“ řekl Ovečkin. „Už budu v jejich společnosti navždy a doufám, že se objeví hráč, jenž bude zdolávat moje rekordy. Uvidíme,“ řekl.

Ovečkin se posouvá i historickou produktivitou, v níž je na 23. místě s 1392 body (767+625). Na dostřel má už elitní dvacítku, kterou uzavírá Dale Hawerchuk (518+891). Ruský útočník na něj ztrácí jen sedmnáct bodů. V čele je Gretzky s 2857 body a s obrovským náskokem před druhým Jágrem (1921 bodů za 766+1155), který ale drží rekord v počtu vítězných gólů (135). Ovečkin jich dal 120. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma