Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Pastrňák dal dva góly a stal se první hvězdou zápasu

Pastrňák dal dva góly a stal se první hvězdou zápasu
David Pastrňák slaví svůj druhý gól do branky Seattlu | zdroj: Profimedia

Hokejový útočník David Pastrňák zařídil v NHL dvěma góly a přihrávkou vítězství Bostonu 3:2 nad Seattlem a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. K výhře Bruins přispěl asistencí i Tomáš Nosek.

Brankou a přihrávkou se podílel David Kämpf na kanonádě Toronta 7:1 v New Jersey. Brankář Vítek Vaněček pustil jeden gól, než se v Pittsburghu v sedmé minutě zranil. I bez něj Washington zvítězil 4:3 v prodloužení. Nečekanou výhru si připsal gólman Daniel Vladař, který naskočil v Dallasu do poslední třetiny za stavu 1:3 a pěti zákroky pomohl k obratu Calgary na 4:3.

Pastrňák vstřelil oba góly v přesilové hře bez přípravy z levého kruhu. První trefou otevřel v polovině zápasu skóre, puk se dostal do branky i díky odrazu od brusle Jonase Donskoie. Podruhé se český kanonýr prosadil v 51. minutě, krátce po vyrovnání na 2:2.

Pastrňák má v roce 2022 střeleckou formu, nasázel 14 branek v 17 zápasech včetně čtyř vítězných. Čísla ostře kontrastují s úvodní částí sezony, do konce prosince dal osm branek v 26 utkáních.

„Nic jsem nezměnil. Je to trochu záležitost štěstí a dnešní zápas je toho krásným příkladem. K oběma gólům mi pomohly odrazy,“ řekl Pastrňák, dělící se s Tomášem Hertlem s 22 zásahy o pozici nejlepšího českého střelce soutěže. Havířovský rodák si v utkání připsal ještě s Noskem asistenci u gólu Taylora Halla na 2:0. Seattle vyrovnal ve třetí třetině trefami Donskoie a Masona Appletona.

Boston nastoupil naposledy před Utkáním hvězd, jehož se Pastrňák nezúčastní. Pár volných dní stráví na Floridě. „Těším se na sluníčko. Dostanu vitamín D, člověka to osvěží a prospěju tělu. V Key West jsem navíc nikdy nebyl a slyšel jsem, že je to tam hezké. Doufám, že nám bude přát i počasí,“ dodal.

Kämpf zvyšoval už v desáté minutě střelou z mezikruží vedení Toronta na 3:0. Český útočník si druhý bod v zápase připsal za dobrou obrannou hru ve středním pásmu: zabránil přihrávce Jacku Hughesovi a odrazem od jeho brusle vzniklo přečíslení dva na jednoho, ze kterého upravil Michael Bunting v polovině utkání na 5:0. Hlavním strůjcem výhry byl Mitchell Marner se čtyřmi body (2+2). Jeho spoluhráč Petr Mrázek sledoval zápas ze střídačky.

Vaněček inkasoval v čase 6:26 gól na 1:1 z hole Jevgenije Malkina a o osmnáct sekund později už opouštěl brankoviště. Mohlo jít o následek střetu s Kasperi Kapanenem, který ještě před vyrovnáním do českého gólmana najel. „Vyšetří ho a zjistíme, jak na tom je,“ řekl kouč Washingtonu Peter Laviolette. Vaněček se zranil v horní části těla.

Zdatně jej nahradil Ilja Samsonov, neboť zastavil 43 ze 45 střel. Nestačil jen na zakončení Bryana Rusta, který dostal Pittsburgh do vedení 2:1 a 3:2. Washington ale manko pokaždé smazal a prodloužení rozhodl svou druhou trefou v zápase obránce Dmitrij Orlov.

Vladař inkasoval při posledních třech startech 14 branek, ale v Dallasu moc práce neměl. Calgary domácí v závěrečné části zatlačilo, vyslalo celkem osmnáct střel a třemi góly v posledních pěti minutách vývoj otočilo. „Někdy musíte dát hráčům nový impulz a změna gólmanů byl dobrý tah,“ řekl asistent trenéra Calgary Kirk Muller. Flames vystřídali brankáře poprvé v sezoně.

Další čeští gólmani plnili v úterním programu NHL roli dvojky. Colorado s Pavlem Francouzem na střídačce podlehlo na svém ledě Arizoně 2:3 po nájezdech, a série domácích výher se tím zastavila na čísle osmnáct. Hlavním strůjcem úspěchu Coyotes byl s 38 zákroky Scott Wedgewood, parťák Karla Vejmelky. Gólman Nashvillu David Rittich sledoval výhru spoluhráčů 4:2 nad Vancouverem.

Vedle Pastrňáka je ve střelecké ráži i Chris Kreider. Síť rozvlnil v posledních deseti utkáních dvanáctkrát a s 33 trefami je už nejlepším střelcem NHL. V úterý se podílel dvěma góly a přihrávkou na výhře New York Rangers 5:2 nad lídrem soutěže Floridou. Na straně poražených si připsal Radko Gudas pět hitů a čtyři zblokované střely. V těchto statistikách nebyl v utkání nikdo lepší.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma