Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Pastrňák posílí českou reprezentaci, Simon naopak předčasně končí

Pastrňák posílí českou reprezentaci, Simon naopak předčasně končí
David Pastrňák | zdroj: Profimedia

České hokejisty posílí na mistrovství světa ve Finsku útočníci David Pastrňák z Bostonu a pravděpodobně i David Kämpf z Toronta. Uvedl to generální manažer týmu Petr Nedvěd. Na turnaji naopak dohrál jiný útočník Dominik Simon, který již kvůli osobním důvodům odcestoval z dějiště turnaje.

„Bylo to docela jednoduché, zájem reprezentovat měli oba dva. Jen tam byl pro nás samozřejmě trochu strašák u Pasty, úplně stoprocentní zdravotně nebyl, takže jsme neměli úplnou jistotu, jestli u doktorů na výstupní prohlídce projde. Ale podle toho, jak hrál v play off, bylo evidentní, že ho to moc nelimituje a jeho stav se sto procentům blíží. Nakonec se to podařilo, výstupní zdravotní testy u něj proběhly bez problémů a od Bruins dostal zelenou. Všichni vnímáme velice pozitivně, že kluci dorazí,“ uvedl Nedvěd.

Brzy šestadvacetiletého Pastrňáka čeká čtvrtý světový šampionát v kariéře. Představil se na turnajích v letech 2016 až 2018. K národnímu týmu se může připojit díky vyřazení Bruins v prvním kole play off NHL v souboji s Carolinou. Hurricanes vyhráli sedmý rozhodující zápas v noci na neděli 3:2, přičemž Pastrňák byl posledním úspěšným střelcem celé série. Vyřazení ale neodvrátil.

V základní části ročníku si Pastrňák připsal 77 bodů v 72 zápasech za 40 branek a 37 asistencí, ve čtvrté sezoně po sobě tak měl průměr alespoň bod na zápas. Za sedm startů v play off přidal šest bodů (3+3).

Pokud vše půjde podle plánu, už ve středu by měl Pastrňák s týmem trénovat a mohl by nastoupit do čtvrtečního zápasu proti Lotyšsku. „Uvidíme po příletu, nemá cenu něco uspěchat, rozhodnout se musí v první řadě trenéři a Pasta. Dáme mu prostor, uvidíme, jak se bude po příletu cítit,“ nechtěl Nedvěd předbíhat.

Nabízí se Pastrňákovo spojení s bývalým parťákem z Bostonu Davidem Krejčím, jenže zrovna první útočná formace, v níž Krejčího doplňují Roman Červenka a mladý Matěj Blümel, fungovala dosud na výbornou. „Naše první lajna hraje zatím vynikající hokej, ale samozřejmě spojení Krejči s Pastou dává smysl. Tohle rozhodnutí budou ale řešit trenéři,“ uvedl Nedvěd.

Na soupisce národního týmu zůstává poslední volné místo, které by měl podle Nedvěda zaplnit s největší pravděpodobností Kämpf. „Odehrál celé play off bez zranění a cítí se výborně. Ještě musíme počkat na finální potvrzení od Toronta, ale na 99 procent by měl do dějiště mistrovství dorazit ve čtvrtek,“ řekl Nedvěd.

Ve hře byl i Pastrňákův spoluhráč Tomáš Nosek, přednost však nakonec dostal Kämpf. „Jsou to podobní hráči. Jak Kämpfík, tak i Nosíno hrají velmi podobnou roli v sezoně. David byl v Torontu víc vytížený, hrál tam větší roli, což v našem rozhodování také hrálo svoji úlohu. David je vynikající hráč do útoku i obrany. Ukazoval to celou sezonu v Torontu, jeho vytížení bylo opravdu velké. Hraje hodně proti nejlepším lajnám soupeře a také oslabení, takže to je přesně hráč, kterého potřebujeme,“ vysvětlil Nedvěd.

Naopak do turnaje ve Finsku už nezasáhne Simon. „Odpojil se z osobních důvodů. Je to pro nás ztráta, ale vliv na chod mužstva to nemá. Zkrátka se stalo. Jelikož jde o velmi citlivou osobní záležitost a respektujeme Dominikovo soukromí, prosíme o pochopení, že se k celé záležitosti nebudeme více vyjadřovat,“ řekl Nedvěd.

Zdravotní stav brankáře Lukáše Dostála, který měl v pondělí podstoupit podrobnější vyšetření blíže nespecifikovaného zranění, zůstává zahalen otazníky. „Zatím není nic nového. Poslední místo v útoku jsme pro brankáře nechat nemohli, regule nám to nepovolily, takže to na pořadu dne nebylo,“ řekl Nedvěd s tím, že na soupisku dosud nezapsaní útočníci Petr Kodýtek s Petrem Holíkem zatím zůstávají s týmem, než dorazí poslední ohlášené posily.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma