Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Pastrňák první hvězdou: Gólem 18 sekund před koncem rozhodl o výhře nad Chicagem

Pastrňák první hvězdou: Gólem 18 sekund před koncem rozhodl o výhře nad Chicagem
David Pastrňák slaví s fanoušky svůj vítězný gól proti Chicagu | zdroj: Profimedia

Hokejový útočník David Pastrňák zařídil Bostonu v čase 59:42 svým druhým gólem v zápase výhru 4:3 nad Chicagem, navrch přidal asistenci a byl vyhlášen první hvězdou utkání. Ve čtvrtečním programu NHL skóroval dvakrát i Jakub Vrána, ale s Detroitem podlehl doma Minnesotě 5:6 po nájezdech. Tomáš Hertl si připsal asistenci u branky na 3:3 a poté rozhodl gólem v prodloužení o vítězství San Jose 4:3 na ledě Los Angeles.

Boston otočil ve druhé třetině v přesilových hrách z 1:2 na 3:2. Pastrňák se podílel na obou gólech: po jeho asistenci vyrovnal Jack Ahcan svou první trefou v NHL, poté český útočník přidal třetí branku týmu z levého kruhu střelou bez přípravy. Brandon Hagel svým druhým gólem večera vyrovnal, ale poslední slovo měl Pastrňák. Z rohu kluziště k němu prošla se štěstím přihrávka Taylora Halla a havířovský rodák zblízka pohotově zavěsil.

„Polovinu zápasu se nemohla naše lajna dostat do tempa, ale pak se rozjela a klidně jsme mohli přidat ještě více gólů. Tak to chodí. Nesmíte se nechat otrávit,“ řekl Pastrňák, který je s 33 zásahy sedmým nejlepším střelcem aktuálního ročníku a bodoval v devíti z posledních deseti zápasů (9+6).

Naopak se trápí jiný český kanonýr Dominik Kubalík, který odehrál v dresu Chicaga na ledě Bostonu jen necelých sedm a půl minuty a skóroval pouze jednou v posledních šestnácti zápasech (1+3).

Vrána, který kvůli operaci ramene zasáhl do sezony až tento týden, ukazuje, že góly dávat nezapomněl a prosadil se i ve druhém utkání. Obě branky vstřelil v úvodní třetině, v níž upravil stav na 1:1 a 3:2. Střelou z pravého kruhu vyrovnal a pak udeřil z těžkého úhlu v přesilové hře po přihrávce Filipa Hronka.

„Víme, že umí dávat góly a že je výborným střelcem,“ řekl trenér Detroitu Jeff Blashill o Vránovi. „Potřebuje se v některých oblastech hry zlepšit, ale vypadal dobře, lépe než minule,“ doplnil.

Detroit promarnil vedení 4:2 a prohrával 4:5, ale v 58. minutě Filip Zadina objel branku a po jeho přihrávce poslal Jordan Oesterle zápas do prodloužení. Rozhodnout musely až nájezdy. Vrána v první sérii neuspěl s kličkou, na druhé straně se prosadili Mats Zuccarello i Kevin Fiala a zajistili Minnesotě bonusový bod.

Hertl si připsal přihrávku na začátku třetí třetiny. Zavezl puk do pásma a posunul ho Eriku Karlssonovi, jehož prudkou přihrávku usměrnil do branky Alexandr Barabanov. Poté se odchovanec pražské Slavie, který nasbíral v předchozích dvanácti zápasech jen čtyři body za asistence, blýskl v prodloužení povedenou individuální akcí: s pukem na holi objel obránce i branku a skóroval u pravé tyčky.

„Cítil jsem se po tom gólu velmi dobře, protože jsem v poslední době neproměňoval šance a týmu nepomohl,“ řekl Hertl. Při nečekaném řešení průniku zmátl i zkušeného gólmana Jonathana Quicka a zakončoval do prázdné. „Doufám, že mi to teď bude padat zase častěji,“ dodal český útočník, třetí hvězda zápasu.

Gólman Toronta Petr Mrázek inkasoval od Arizony čtyři branky z 12 střel a byl ve 32. minutě střídán za stavu 1:4. „Měl to těžké, dostal rychle první dva góly a věděl, že si nemůže dovolit další. V dané situaci už bylo zřejmé, že musíme udělat v brankovišti změnu,“ vysvětlil trenér Toronta Sheldon Keefe po porážce 4:5 v prodloužení.

Na český brankářský duel v Torontu nedošlo, Karel Vejmelka z Arizony plnil roli náhradníka. Ve stejné pozici byli také Pavel Francouz z Colorada, Daniel Vladař z Calgary i David Rittich z Nashvillu.

NHL má nového lídra produktivity. Do čela se vyhoupl spoluhráč Radko Gudase Jonathan Huberdeau, který se podílel čtyřmi asistencemi na výhře Floridy 6:3 nad Philadelphií. Díky jeho přihrávkám zkompletoval hattrick Sam Reinhart. Třemi góly se zasloužil Anders Lee o vítězství New York Islanders 6:0 nad Columbusem s Jakubem Voráčkem v sestavě. Hattrick nasázel i Johnny Gaudreau při výhře Calgary 4:1 nad Tampou Bay.

Anaheim si před pár dny vzal z listiny nechráněných hráčů Andreje Šustra, který ve čtvrtek odehrál za nový tým první zápas. Jednou vystřelil, připsal si dva hity i dvě zblokované střely při prohře 1:4 v Nashvillu.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma